Argentina sa Mesijem favorit za „sentenario”

Južnoamerička fudbalska konfederacija još ranije je odlučila da se povodom 100-godišnjice fudbala u Latinskoj Americi održi takmičenje van planiranog kalendara - takozvani „sentenario”.
4 komentar(a)
Mesi, Foto: Reuters
Mesi, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.06.2016. 19:47h

Petostruki osvajač Zlatne lopte, Leo Mesi, ima šansu da osvoji prvi veliki trofej sa reprezentacijom Argentine u „vanrednom” izdanju Kopa Amerike.

Južnoamerička fudbalska konfederacija još ranije je odlučila da se povodom 100-godišnjice fudbala u Latinskoj Americi održi takmičenje van planiranog kalendara - takozvani „sentenario”.

Simbolika je i u tome što je za domaćina takmičenja odabran gost na turniru - Sjedinjene Američke Države.

"Prošlo je mnogo vremena otkada je Argentina osvojila Svjetsko prvenstvo ili Kopa Ameriku. U prethodne dvije godine izgubili smo oba finala. Mislim da ova grupa igrača ima kvalitet i da zaslužujemo da konačno postanemo šampioni", rekao je Mesi, kome će ovo biti četvrti nastup na Kopa Americi.

Najbolji fudbaler današnjice sa reprezentacijom Argentine ima „samo” olimpijsko zlato, a upravo trofeji na velikom takmičenju sa nacionalnom timom jedino mu nedostaju u karijeri. „Gaučosi” poste duže od Mesija, jer su posljednje kontinentalno takmičenje osvojili još 1993.

Argentinci su ovoga puta pravi favoriti za zlato, makar zbog toga što jedini dolaze sa pravim „drim timom” - pored Mesija, tu su Iguain, Aguero, Di Marija, Maskerano...

Za razliku od njih, Brazilci stižu u SAD bez prve zvijezde Nejmara, ali i bez šest vrlo važnih fudbalera, kao što su David Luiz, Tijago Silva, Marselo, Daglas Kosta i Fernando...

„Karioke” se još oporavljaju od brutalnog poraza od Njemaca u polufinalu Mundijala 2014. godine (7:1), ali selektor Karlos Dunga vjeruje da i bez najboljih fudbalera može do trofeja.

Urugvajci su rekorderi po broju pehara (15), a 100. Kopa Ameriku počeće bez najboljeg strijelca, Luisa Suaresa. Kavani, Godin i društvo imaju zadatak da prođu grupu, a možda im se Suares pridruži u nokaut fazi.

Argentinci se već u grupi svete Čileancima za poraz u finalu

Aktuelni pobjednik Kopa Amerike, Čile, smješten je u grupu D sa prvim favoritom turnira, Argentinom.

Čilenaci su prošle godine u svom Santjagu boljim izvođenjem penala savladali Argentinu u finalu, pa “gaučosi” već u grupnoj fazi imaju priliku za revanš.

U četvrtfinale će se plasirati po dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake grupe.

Grupe

Grupa A: SAD, Kolumbija, Kostarija, Paragvaj

Grupa B: Brazil, Ekvador, Haiti, Peru

Grupa C: Jamajka, Venecuela, Meksiko, Urugvaj

Grupa D: Argentina, Čile, Paragvaj, Bolivija.

Bonus video: