Arsenal i Čelsi vratili vjeru u engleski fudbal

"Najavio sam vam da ovo može da bude naš veliki povratak. Bili smo sjajni, i mentalno i taktički. Kada smo poveli 2:0, to je bilo to, ali smo krenuli na treći gol, jer je bilo rizično da ostane 2:0", kazao je Venger
1 komentar(a)
Arsenal, Foto: Reuters
Arsenal, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.12.2015. 23:12h

Arsenal i Ćelsi vratili su vjeru u engleski fudbal, dan nakon šokantne eliminacije Mančester junajteda iz Lige šampiona.

Izabranici Arsena Vengera napravili su podvig - u vreli Pirej su otputovali preželjeni, a slavili su sa tri, umjesto dva gola razlike, koliko im je trebalo za prolaz.

"Ovo je pobjeda kolektiva", blistao je Venger, iako je prolaz donio jedan čovjek, Olivije Žiru, autor het-trika.

Čelsi je savladao Porto sa komotnih 2:0 i osvojio prvo mjesto u grupi G. S obzirom na to kako ekipa Žozea Murinja igra ove sezone, ovakav epilog je - takođe podvig.

U osminu finala plasirala se i Roma, iako nije pobijedila BATE Borisov Nemanje Nikolića, a za prolaz je drhtala do posljednjeg sekuda duela u Leverkuzenu (ne previše zainteresovana Barselona otkinula bod „farmaceutima”).

Spisak putnika u osminu finala kompletirali su kijevski Dinamo, pobjedom nad Makabijem, i - kakvo iznenađenje - belgijski Gent, trećom uzastopnom pobjedom u grupi H, sinoć nad nemotivisanim Zenitom.

Žiru: Ovo treba doživjeti

Fenomenalni Olivije Žiru torpedovao je Grke i vratio Vengeru osmijeh na lice - glavom, nogom, na kraju iz penala, dovoljno za ekstazu navijača Arsenala, bez obzira na to što su mogući protivnici u osmini finala Barselona i Real.

"Ovakav osjećaj treba doživjeti", izjavio je Žiru.

Venger je, napokon, bio raspoložen.

"Najavio sam vam da ovo može da bude naš veliki povratak. Bili smo sjajni, i mentalno i taktički. Kada smo poveli 2:0, to je bilo to, ali smo krenuli na treći gol, jer je bilo rizično da ostane 2:0.

„Tobdžije” su prije nekoliko sedmica bile izgubljene, a sada čekaju žrijeb.

"Kada dođete u ovakvu situaciju, ispadate devet puta od 10 pokušaja. Trebalo nam je nešto specijalno, a mi smo to uradili - istakao je trener Arsenala.

Murinjo: Imamo ponos

Navijači Ćelsija opet su skandirali Žozeu Murinju, koji je samo dan ranije na konferenciji za novinare odgovarao na pitanja je li u slučaju poraza ovo njegov oproštajni meč na klupi.

"Tvoje pitanje je pesimističko, a ja sam optimista", odgovorio je Portugalac novinaru.

Da su izgubili, „plavci” bi se preselili u Ligu Evrope, ali protiv Porta niti jednog momenta nisu bili blizu takvom scenariju.

"Igrači su pokazali ponos, nisu željeli u Ligu Evrope! Naročito nakon poraza u ligi od Bornmuta. Drugi vezani poraz bi bio udar na njihov fudbalski ponos, a oni nisu željeli to da prihvate", kazao je Murinjo.

Čelsi je pobijedio, iako Azar i Dijego Kosta još ne mogu da pogode protivnički mrežu. Zato pogađa Vilijan, najbolji Murinjov čovjek ove sezone.

„Vučica” slavi uz zvižduke navijača

Prava drama odvijala se u grupi E, gdje Roma nije mogla da postigne gol protiv BATE Borisova, a istovremeno je iščekivala vijesti iz Leverkuzena. Na sreću Rudija Garsije, „farmaceuti” nisu dali gol, iako su imali šansi...

Na kraju - prolaz u osminu finala, uz koncert zvižduka sa tribina „Olimpika”.

"Prošli smo, nije bitno kako, razmišljamo o narednoj utakmici", kazao je Rađa Naingolan.

Gari Nevil je prvi put sjedio na klupi Valensije i doživio poraz, od Liona.

Bonus video: