Astana prejaka za Sutjesku: Brine forma, a ne ispadanje

Sutjeska i drugi put poražena od Astane u 1. kolu kvalifikacija za LŠ (2:0, nakon 1:0 u prvom meču). Nikšićani nastavljaju takmičenje u kvalifikacijama za Ligu Evrope i već narednog četvrtka dočekaće jermenski Alaškert
0 komentar(a)
Sutjeska - Astana, Foto: Vijesti
Sutjeska - Astana, Foto: Vijesti
Ažurirano: 18.07.2018. 20:00h

Sutjeska je eliminisana od Astane u 1. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, čime je, ne svojom namjerom, izabrala lakši nastavak evropskog puta.

Narednog četvrtka, Sutjeska će kraj Bistrice u prvom meču 2. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope dočekati jermenskog šampiona Alaškert i imaće mnogo veće šanse da prođe nego da je za rivala dobila danski Mitjiland, što bi se desilo u slučaju da su Nikšićani napravili čudo i izbacili Astanu u kvalifikacijama za LŠ.

Dakle, ispadanje od mnogo jačih, bogatijih i iskusnijih Kazahstanaca nije ono što treba da brine Nikolu Rakojevića, barem zbog toga što je novi Uefin format donio šampionima država barem još dva dodatna meča, čak i slučaju eliminacije.

Ono što trenera Nikšićana treba da brine je, međutim, loša forma pojedinih fudbalera, i to onih najvažnijih, na startu evropske sezone.

Devet dana imaće fudbaleri Sutjeske da se "podignu" i pokušaju da eliminiše Jermene, te evropski put nastave čak do sredine avgusta.

Agresivno su krenuli Nikšićani, pred 3.500 hiljada gledalaca na stadionu kraj Bistrice imali su i prvu šansu, već u 5. minutu, kada je udarac glavom Marka Vučića odbranio golman Kazahstanaca Ergić.

Nije, međutim, mnogo trebalo gostima da pokažu zašto svake godine igraju grupnu fazu najjačih evropskih takmičenja. Momci u žutom preuzeli su inicijativu, počeli su da pletu mrežu i da prave domaćinu velike probleme.

Giljen je u 24. minutu odletio u prazno, ali gol Tomasova nije priznat zbog ofsajda. Samo šest minuta kasnije srpski napadačĐorđe Despotović uzdrmao je stativu razornim udarcem sa 25 metara, i time samo najavio ono što se dogodilo u 38. minutu.

"Brazilsku" akciju izveli su Rukavina iMužikov po desnoj strani, razmijenili su pasove petama, lopta je došla do Despotovića koji je sjajnim udarcem iz okreta iznenadio Giljena - 1:0 za goste i definitivna presuda.

Rakojević je početkom nastavka pokušao izmjenama da probudi svoj tim (ušli suDenković, pa Bubanja), ali ništa nije pomoglo protiv jačeg rivala. Giljen je u 65. minutu odlično odbranio Despotiviću, ali nije mogao i šut Mužikova, koji je odbitak zakucao u mrežu za 0:2.

Mogla je Sutjeska da ublaži poraz, ali je Denković promašio veliku šansu u 68. minutu, nakon solo-akcije Ćetkovića.

SUTJESKA - ASTANA 0:2 (PRVI MEČ 0:1)

Nikšić - Stadion kraj Bistrice. Gledalaca: 3.500. Sudija: Žoao Pineiro (Portugal). Strijelci: Despotović u 38. i Mužikov u 65. minutu. Žuti kartoni: Merdović i Nedić (Sutjeska).

Sutjeska: Giljen, Mi.Vučić, Cicmil, Nedić, Bulatović, Lončar, Stefanović (61. Bubanja), Ma.Vučić (54. Denković), Ćetković, Merdović, Kordić (71. Grbović).

Astana: Erić, Rukavina, Postnjikov, Aničić, Šonkov, Majevski, Klajnhajzer (81. Almeida), Tomasov, Mužikov, Murtazajev (85. Zajnutidinov), Despotović (79. Šetkin).

Bonus video: