Atletiko izbacio nemoćnu i blijedu Barselonu

Atletiko eliminisao Barselonu, Bajern siguran sa Benfikom. Juče su plasman u polufinale izborili Real i Mančester siti
0 komentar(a)
Mesi, Foto: Reuters
Mesi, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.04.2016. 20:59h

Barselona je eliminisana u četvrtfinalu Lige šampiona - malo ko je očekivao da će tim koji je tokom sezone imao seriju od 39 mečeva bez poraza, igrao spektakularan fudbal, tako rano predati evropsku krunu.

Premalo je Barsa uradila u revanšu četvrtfinala protiv Atletika, koji je još jednom pokazao da je ekipa sa velikim srcem i samopouzdanjem.

Zasluženo je tim Dijega Simeonea prošao u polufinale - 2:0, dva gola Antoana Grizmana.

Nezaboravna noć i za našeg Stefana Savića, koji je igrao posljednja dva minuta, ali koji će, nakon oporavka od povrede, u finišu sezone imati mnogo značajniju ulogu u Simeoneovoj ekipi.

U drugom meču nije bilo iznenađenja. Benfika i Bajern igrali su 2:2 u Lisabonu, Bavarci su kontrolisali utakmicu...

Tok mečeva

90. minut - kontroverzna situacija. Lopta je pogodila u ruku Gabija, sudija Ricoli izvukao to van šesnaesterca, a usporeni snimak da je bilo unutra. Mesi je šutirao sa 16 metara preko gola.

Atletiko nadomak čuda, pobjede nad moćnom Barselonom.

U finišu meča šansa i za Stefana Savića.

87. minut - penal za Atletiko. Filipe Luis je krenuo naprijed, želio da uposli Grizmana, a Inijesta rukom zaustavio loptu. Grizman je sa bijele tačke pogodio donji lijevi ugao.

Barselona u nokautu.

Sa četiri napadača igra Barselona - Pike je centarfor, stalno je u šesnaestercu Atletika.

Nije dobro zahvatio loptu Suares u šesnaestercu Barselone, lako je Oblak intervenisao. Atletiko teško iznosi loptu sa svoje polovine, ali Barselona nema rješenje... Ističe joj vrijeme...

77. minut - Benfika je izjednačila, pogotkom Andersona. Teško je, ipak, vjerovati da će do kraja postići još dva gola.

Mijenja Simeone. Karasko izlazi, ulazi Tomas Parti, vezni igrač defanzivnih karakteristika.

66. minut - napokon je i Suares dobio loptu u šesnaestercu. Stvorio je poziciju za šut, ali je tukao pravo u Oblaka. Čini se da Barselona lakše dolazi do opasnijih situacija, sve je bliža opasnoj zoni...

Izmjena u Barseloni. Uz žestoke zvidžuke ušao je Arda Turan, nekadašnji igrač Atletika. Zamijenio je Rakitića. U igri je i Serđi Roberto umjesto Danija Alvesa.

Mogao je Bajern da potvrdi pobjedu u Lisabonu, ali je Daglas Kosta pogodio stativu.

61. minut - iz dva dodavanja, Atletiko stiže do opasne zone. Grizman je pokušao iz teške pozicije, iskosa sa desne strane. Bez opasnosti za Ter Štegena.

59. minut - konačno je Barsa razbila odbranu Atletika. Ostao je sam Alba na desnoj strani, oštro ubacio na drugu stativu, ali je Gabi sjajno izbacio loptu sa dva metra od gol linije.

Šta se događa sa Barselonom u posljednjih desetak dana - od nezadržive mašine do ekipe koja nema energiju i samopouzdanje.

53. minut - kakva sreća za Barsu - Huanfran je glavom pogodio prečku iz teške pozicije.

52. minut - Bajern je završio posao. Vodi 2:1, golom Tomasa Milera, kome je asistirao Havi Martines. Dvomeč je riješen - Benfika mora da postigne tri gola da bi prošla dalje.

Brzo se transformišu igrači Atletika, nakon osvojene lopte razvili su kontru, ali je odbrana Barse zaustavila opasnu akciju Kokea.

Počela su druga poluvremena u Madridu i Lisabonu.

Grafički prikaz igre Barselone u prvom poluvremenu najbolje pokazuje kako su gosti bili sterilni i bezopasni - imali su samo jedan kontakt sa loptom u šesnaestercu Atletika!

Nakon prvih 45 minuta, Atletiko ima rezultat koji ga vodi u polufinale - Grizman je pogodio za vođstvo protiv blijede i mlake Barselone.

U Lisabonu, Benfika se ponadala, nakon gola Himenesa, ali je Vidal brzo vratio prednost Bajernu. Portugalskom timu potrebna su dva gola za prolaz. Djeluje nemoguća misija...

Malo šta se promijenilo nakon vođstva Atletika. Barselona ne uspijeva da ubrza igru, da napravi pritisak. Na drugoj strani, Karasko je odlično povukao kontru, pokušao sam da završi, ali je iz teške pozicije šutirao u Ter Štegena.

38. minut - izjednačenje u Lisabonu. Arturo Vidal pospremio je loptu u mrežu, nakon centaršuta Lama i intervencije golmana Edersona.

36. minut - Antoan Grizman doveo je Atletiko u vođstvo. Idealan centaršut Saula, sjajan trzaj glavom francuskog napadača.

Atletiko je kaznio usporenu i bezopasnu Barselonu.

Još jedna opasna akcija Benfike. Opet je Himenes bio u centru pažnje, ali je slabo zahvatio loptu iz srca šesnaesterca.

27. minut - u totalnoj dominaciji Bajerna, stiglo je vođstvo Benfike - centaršut Eliseua, Nojer je zaplivao, a Meksikanac Raul Himenes pogodio glavom.

Još jedan pokušaj Bajerna. Vidal je tukao glavom, opet je siguran Ederson.

Prva dobra šansa za Bajern u Lisabonu. Šut Tomasa Milera bio je zamalo neprecizan. Bajern u prvih 20-ak minuta ima 77 odsto vremena loptu u svom posjedu.

Ovako statistički izgleda početak meča na "Kalderonu". Vrlo interesantno.

U Lisabonu je priprijetio Bajern, ali je goman Benfike Ederson lako ukrotio šut Havija Martinesa.

7. minut - već treći šut ka golu Barselone - Grizman glavom, opasno, ali Ter Štegen je budan.

Sjajna atmosfera na oba stadiona. Navijači domaćih timova vjeruju da mogu da budu odlučujući faktor.

Odvažan je Atletiko na startu - Karasko je pokušao sa 20-ak metara, Ter Štegen na mjestu.

3. minut - Atletiko je prvi zaprijetio. Iz dobre pozicije sa 13-14 metara Gabi je prebacio prečku.

Počeli su mečevi u Madridu i Lisabonu. Mogu li Atletiko i Benfika do iznenađenja?

Večeras će se kompletirati polufinale Lige šampiona.

Ko će se pridružiti Realu i Mančester sitiju?

Barselona, uzdrmana vezanim porazima u Primeri, od Real Madrida i Sosijedada, gostuje Atletiku, prvom pratiocu u šampionatu, koga je prošle sedmice savladala 2:1.

Osam puta zaredom, Katalonci su pobijedili "kolčonerose", ali posljednji duel u Ligi šampiona pripao je Atletiku - u polufinalu, 9. aprila 2014. godine na "Kalderonu" bilo je 1:0, dovoljno za plasman u finale.

Taj rezultat večeras odveo bi tim Dijega Simeonea među četiri najbolja evropska tima, ali može li trio MSN dva puta zaredom da ne postigne gol?

Nema Savića u startnoj postavi, sa Godinom igra Lukas.

Atletiko: Oblak, Huanfran, Godín, Lukas, Filipe Luis, Augusto, Gabi, Saul, Koke, Grizman, Karasko.

Barselona: Ter Štegen, Dani Alves, Maskerano, Pike, Alba, Buskets, Rakitić, Inijesta, Nejmar, Suares, Mesi.

U Lisabonu, Benfika traži senzaciju protiv Bajerna.

Imaju "orlovi" čemu da se nadaju - jure gol zaostatka, ali čini se da je Bajern isuviše dobar i iskusan da propusti šansu.

Iznenađujuće, Pep Gvardiola ostavio je Levandovskog na klupi, Benfika desetkovana povredama prvih napadačkih opcija - Žonasa i Mitroglua.

Benfika: Ederson, Fejsa, Himenes, Lindelof, Salvio, Eliseu, Pici, Žardel, Andre Almeida, Karsela-Gonzales, Renato Sančes.

Bajern: Nojer, Lam, Kimik, Havi Martines, Alaba, Ćavi Alonso, Vidal, Tijago Alkantara, Daglas Kosta, Riberi, Miler.

Bonus video: