Bajern ponizio Romu, pet golova Luiza Adrijana protiv BATE-a

Bavarci odglumili Njemačku na Mundijalu - pobijedili Rimljane sa 7:1!
0 komentar(a)
Bajern, Foto: Reuters
Bajern, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.10.2014. 20:54h

Poluvrijeme iz snova, demonstracija Bajernove moći ili pokazatelj nemoći najboljih italijanskih klubova? Čini se da je večeras u Rimu viđeno od svega toga ponešto, s tim što bi bilo sebično pričati o lošem danu Rome poslije svega onoga što je uradio bavarski gigant na "Olimpiku".

Derbi grupe E je neodoljivo podsjećao na utakmicu Njemačke i Brazila u polufinalu Mundijala (čak je i rezultat identičan - 7:1), a ko je tako nešto mogao da očekuje nakon što Roma već 12 mjeseci raste kao ekipa, pogotovo poslije duela sa Mančester sitijem koji je, činilo se, bio ispit zrelosti.

Bajern je, međutim, u 45 minuta rimskog dvoboja ugasio sve te Romine kvalitete koji su natjerali dan pred meč Karl-Hajnca Rumenigea da kaže da je "Roma najjači italijanski tim", bez ikakvih problema postigao pet golova na sve moguće načine u kojima su Arjen Roben, Mario Gece, Robert Levandovski i Filip Lam toliko puta promijenili pozicije na terenu da Ešli Kol i Mapu Janga-Mbiva više nisu ni znali koga da napadaju...

Sve je počelo evrogolom Arjena Robena u 9. minutu, Mario Gece je najavio veliku noć u 23, a onda su pogađali i Robert Levandovski u 25, ponovo Roben u 30. i Tomas Miler iz penala u 36.

Bio je to, ustvari, surovi udarac sudbine treneru Rome Rudiju Garsiji koji je prije nepune dvije godine, tada na klupi Lila, izgubio od Bajerna u Minhenu sa 6:1, a 5:0 je gubio već poslije 33 minuta na "Alijanc areni" - dakle, samo 180 sekundi prije nego je to bio slučaj večeras...

Bavarci su u drugom poluvremenu prvobitno smanjili ritam, ali Roma nije, pa je dala jedan gol (Žervinjo) i usput promašila tri velike preko napadača iz Obale Slonovače i Alesandra Florencija.

A onda su ušli Frank Riberi i Džerdan Šaćiri i potpisali sedmicu...

Mančester siti je planirao da sa šest bodova u dvomeču protiv CSKA poveća šanse za plasman u osminu finala Lige šampiona, ali je već na prvom koraku doživio krah - engleski šampion je samo remizirao u Moskvi, iako je nakon prvog poluvremena vodio sa 2:0.

U tih 45 minuta "građani" su radili šta su htjeli na terenu, CSKA bez pomoći publike kao da je imao igrača manje na terenu, pa su Serhio Aguero na pas Edina Džeka i Džejms Milner na pas Aguera (istina, tom pogotku je prethodio ofsajd Pabla Sabalate) praktično ugurali loptu u praznu mrežu za sigurnih 2:0.

Siti je u tom periodu imao još tri, četiri velike šanse da deklasira "armejce", a onda se u drugom dijelu slika na terenu potpuno promijenila.

CSKA je počeo da napada, Siti neobjašnjivo dozvolio protivniku da se razigra, pa je izgubio dva boda koja će ga na kraju vjerovatno koštati osmine finala.

Sejdu Dumbija je u 65. smanjio rezultat, a onda i dobio penal nakon sumnjivog kontakta sa Aleksandrom Kolarovim. Faul vjerovatno nije postojao, ali sudija Ištvan Vad se nije dvoumio, pa je Natko u 86. poravnao.

"U drugom poluvremenu nismo uradili ništa, CSKA jeste, a onda je u finišu i dobio taj penal. Fudbal se igra 90 i više minuta, ne 45 i mi smo danas kažnjeni zato što smo u drugom dijelu bili veoma slabi. Ne mislim da smo ovim remijem umanjili šanse za prolaz, jer je u opticaju još devet bodova", rekao je menadžer Sitija Manuel Pelegrini.

Stevan Jovetić je ušao umjesto Fernanda odmah nakon izjednačujućeg gola Rusa, ali nije imao vremena da pomogne svom timu da izbjegne neuspjeh.

Bila je to i noć Šahtjora i Luiz Adrijana. Ukrajinci su deklasirali sa 7:0 BATE u Bjelorusiji, a brazilski napadač je postigao čak pet golova.

Sjajan je bio i Čelzi koji je ispratio Maribor iz Londona sa šest komada u mreži, a čak sedam pogodaka je viđeno i u Gelzenkirhenu na debiju Roberta di Matea u Ligi šampiona - njegov Šalke je pobijedio Sporting pogotkom iz penala (i to nepostojećeg) u sudijskoj nadoknadi koji je dao Maksim Čupo-Moting.

Rezultati

Grupa E

CSKA M. - Mančester siti 2:2 (Dumbija 65, Natko (penal) 85 - Aguero 29, Milner 38)

Roma - Bajern Minhen 1:7 (Žervinjo 66 - Roben 9, 30, Gece 23, Levandovski 25, Miler 35. penal, Riberi 78, Šaćiri 80)

Tabela: Bajern 9 bodova, Roma 4, Mančester siti 2, CSKA 1.

Grupa F

Barselona - Ajaks 3:1 (Nejmar 7, Mesi 24, Ramirez 90+4)

APOEL - Pari Sen Žermen 0:1 (Kavani 87)

Tabela: Pari Sen Žermen 7, Barselona 6, Ajaks 2, APOEL 1.

Grupa G

Čelzi - Maribor 6:0 (Remi 13, Drogba 23. penal, Teri 31, Viler 54. autogol, Azar 77. penal, 90)

Šalke - Sporting 4:3 (Obasi 34, Huntelar 51, Hovedes 60, Čupo-Moting 90+3 penal - Nani 16, Silva 63. penal, 78)

Tabela: Čelzi 7, Šalke 5, Maribor 2, Sporting 1.

Grupa H

BATE Borisov - Šahtjor Donjeck 0:7 (Aleks 11, Adrijano 28. penal, 36, 40, 44, 82. penal, Daglas 35)

Porto - Atletik Bilbao 2:1 (Erera 45, Kvarežma 75 - Fernandez 78)

Tabela: Porto 7, Šahtjor 5, BATE Borisov 3, Atletik Bilbao 1.

Sjutra

Grupa A

Atletiko Madrid - Malme

Olimpijakos - Juventus

Grupa B

Liverpul - Real Madrid

Ludogorec - Bazel

Grupa C

Bajer Leverkuzen - Zenit

Monako - Benfika

Grupa D

Galatasaraj - Borusija Dortmund

Anderleht - Arsenal

Bonus video: