Barsa opet favorit, Atletiko nikad jači, Real u problemima do guše

Danas počinje španska La Liga, najjače klupsko fudbalsko takmičenje na svijetu. U prvoj utakmici Atletik u Bilbaou dočekuje Barselonu (21 sat)
4171 pregleda 3 komentar(a)
Suares i Grizman, Foto: AP
Suares i Grizman, Foto: AP

Tačno devedeset godina građena je španska fudbalska liga. I izrasla je u najbolju na svijetu! Prema koeficijentu Uefe, La Liga je najbolja u Evropi (a time i na svijetu) u posljednjih pet godina, a primat je imala ukupno 22 puta, što je više od bilo koje druge lige.

I to čak dvostruko više od drugoplasirane Serije A. Klubovi iz Španije najviše puta osvojili su Ligu šampiona (18), Evropsku ligu (11), UEFA Superkup (15) i FIFA svjetsko klupsko prvenstvo (7), a igrači iz španske lige osvojili su najviše Zlatnih lopti (22).

A 89. izdanje španske lige (zbog građanskog rata nije se igrala od 1936. do 1939), čije je sadašnje puno ime La Liga Santander, kreće danas, tačnije večeras, utakmicom prepunom simbolike - na stadionu “San Mames” u Bilbaou od 21 sat sastaće se jedina dva tima koja, uz Real, nikad nisu ispadala iz elite - domaći Atletik, te prvi i posljednji šampion Barselona.

Biće to uvod u još jedno spektakularno izdanje La Lige, čiji klubovi ni ove sezone nisu potrošili najviše novca na transfere, ali su se dobro primakli Englezima. Klubovi iz Premijer lige, prema podacima “Tranfermarkta” ljetos su kupovali za milijardu i 550 miliona eura, a Španci su na pojačanja potrošili “svega” 280 miliona manje, s tim da su ovi prvi u minusu 765 miliona, a klubovi iz La Lige “svega” 291 milion.

U Španiji su novac, naravno, opet najviše trošili najbogatiji, pa će raslojavanje između najboljih i onih ostalih i u predstojećoj sezoni biti očigledno. Od 291 miliona minusa koji su napravili španski klubovi, čak 190 otpada na Real Madrid! Florentino Peres je potrošio čak 305,5 miliona eura na pojačanja (prihod od prodaje iznosi 115 miliona), ali Zinedin Zidan i pored toga ima vjerovatno najveću glavobolju od svih trenera u Španiji.

Igra koju je “kraljevski klub” i rekorder po broju titula i u Španiji (33) i u Ligi šampiona (13) pokazao u pripremnom periodu, nikoga nije ubijedila da “merengesi” ove sezone mogu bolje od prethodne dvije, kada su osvajali treće mjesto.

Konture tima još se ne naziru, Zidan čezne za Polom Pogbom, a veliko pojačanje Luku Jovića praktično je već prekrižio. Isto je uradio sa Garetom Bejlom i Hamesom Rodrigesom, prvom je potom davao šansu na pripremnim utakmicama, da bi ga pred start sezone ponovo izbacio iz kruga onih koji konkurišu za prvi tim, a u spisak uvrstio Hamesa!

Još ako se na sve to doda komšijski šamar na američkoj turneji (Atletiko slavio 7:3, vodio 6:0), jasno je da bi za Real idealno bilo da ljeto tek počinje, bez obzira na to što je nekadašnju Ronaldovu sedmicu zadužio Eden Azar.

Sa čak osam titula u posljednjih 11 godina i četiri u posljednjih pet sezona, Barselona se primakla Realu na minus od sedam titula. I ima najveće šanse da zaostatak još više smanji. Šampionska ekipa pojačana je zvijezdom Atletiko Madrida i svjetskog prvaka Francuske Antoanom Grizmanom, te sjajnim vezistom Ajaksa Frenkijem de Jongom i još nekim igračima, za koje je ukupno potrošeno 255 miliona eura.

Kako su Katalonci od prodaje dobili 146,4 miliona (u minusu 108,6 miliona), jasno je da sav minus španskih klubova u ovom prelaznom roku proizilazi iz poslovanja dva velikana. Ako se tome doda da Barselona i dalje pokušava da vrati Nejmara (i on želi da se vrati, ali PSŽ ga ne da tako lako), te da njegova cijena teško može biti ispod 200 miliona (Barsa ga je prodala 222 miliona), jasno je da će Ernesto Valverde za primarni cilj imati da Barselonu vrati na evropski tron.

U pripremama je sjajno funkcionisao napadački trio Grizman - Suares - Dembele, ali kada se vrati Leo Mesi, neko će morati na klupu. Vjerovatno će to biti Dembele, ali ako dođe i Nejmar... - eto glavobolje i za Valverdea i za Grizmana.

Za razliku od komšija, Atletiko Madrid je odradio fantastičnu predsezonu u kojoj je sve utakmice dobio (jednu na penale), pa čak i one protiv Reala i Juventusa.

“Došao je umjetnik” - napisala je “Marka” na naslovnoj strani kada je ugovor sa “crveno-bijelima” potpisao devetnaestogodišnji Portugalac Žoao Feliks, a naslovnica je ilustrovana slikom najskupljeg pojačanja u istoriji kluba iz muzeja “Prado”.

Tada su mnogi sa skepsom vrtjeli glavom ističući da je 127 miliona premnogo novca za nekoga ko ima tek pola godine prvoligaškog staža u dresu Benfike. Ali nakon onoga što je prikazao u pripremnom periodu, kritičari su zaćutali, a mnogo je više onih koji hrabro ističu da će nova “sedmica” kolćonerosa promijeniti istoriju tog kluba.

Osim Feliksa, Atletiko je doveo još sedam sjajnih igrača (Tripije, Lodi, Ermoso, Felipe, Ljorente, Erera i Šaponjić) u svim linijama tima, a ako iz Valensije stigne Rodrigo Moreno, trener Dijego Simeone bi na raspolaganju imao sva tri napadača reprezentacije Španije (uz Dijega Kostu i Moratu).

I uz sve to, Atletiko je u plusu čak 68 miliona (prodaja 311, kupovina 243), koji bi mogao da bude drastično povećan prodajom Anhela Koree i Nikole Kalinića. Zbog toga niko ne pominje odlaske Grizmana, Godina, Felipea Luisa, Huanfrana, Rodriga, Lukasa Ernandesa... Neće ih ni pominjati ako kola ne pođu nizbrdo. Juriš na trofeje u svim takmičenjima? Od Simeoneove čete očekuje se upravo to.

Sve ostale ekipe boriće se ili za Evropu ili za opstanak. Neko uvijek napravi senzaciju, kao što je to prošle godine uradio Hetafe i do kraja jurišao na Ligu šampiona, ali početnu prednost svakako će imati Sevilja, koja je takođe potrošila preko 100 miliona eura. Novajlijama gotovo uvijek predviđaju borbu za goli život, a ovog puta to su Osasuna, Granada i Majorka, koja je prošle godine ušla u Segundu i odmah došla do elite.

Parovi 1. kola - petak: Atletik Bilbao - Barselona (21 čas). Subota: Selta - Real Madrid (17), Valensija - Real Sosijedad (19), Majorka - Eibar (20), Leganes - Osasuna (21), Viljareal - Granada (21). Nedjelja: Alaves - Levante (17), Espanjol - Sevilja (19), Betis - Valjadolid (21), Atletiko Madrid - Hetafe (22).

Savić juriša na sve trofeje, Vukčević želi miran san

U čuvenoj La Ligi, baš kao i prošle godine nastupiće i dvojica crnogorskih igrača, oslonaca naše reprezentacije - Stefan Savić i Nikola Vukčević. I za jednog i za drugog predstojeća sezona mogla bi da bude najbolja u karijeri!

Savić se ustalio u Atletiko Madridu, njegov klub je prodao vjerovatno najboljeg defanzivca na svijetu u ovom trenutku (Godin), a pojačao se tako da “rohiblankosi” poručuju kako će jurišati na trofeje u svim takmičenjima u kojima budu igrali... Iako je Atletiko doveo dva odlična štopera (Ermoso i Felipe), u startnoj postavi sigurni su Savić i Hose Marija Himenes.

Uostalom, Savićevo mjesto u prvom timu nikada nije bilo sporno, ometale su ga jedino povrede. Ako one izostanu, a Atletiko napravi rezultat kakav se očekuje, predstojeća sezona mogla bi da bude za pamćenje.

Na drugoj strani čini se da je Vukčević iza sebe ostavio najteži period u Levanteu. Adaptacija na španski fudbal nikome nije jednostavna, a pogotovo ne igračima sredine terena. Još ako se tome doda da je svaki njegov potez praćen kroz prizmu najskupljeg transfera u istoriji kluba, eto dovoljno razloga zbog čega je nekadašnjem igraču Budućnosti i Brage trebalo dosta vremena da pridobije simpatije trenera Paka Lopesa.

Čini se, međutim, da je krajem prošle sezone u tome potpuno uspio, jer je bio jedan od najzaslužnijih što je tim iz Valensije u finišu prošle sezone izborio opstanak. Zbog svega toga španski mediji čvrsto su ubijeđeni da će Vukčević biti starter u nedjelju na gostovanju Alavesu. A popularni Điđo je i u Bragi pokazao da kada se jednom ustali u prvom timu, iz njega ga više niko ne može pomjeriti.

9 ekipa osvajalo je titulu prvaka Španije. Real ima 33 titule, Barsa 26, Atletiko Madrid 10, Atletik Bilbao osam, Valensija šest, Real Sosijedad 2, a po jednu Deportivo la Korunja, Sevilja i Betis. U La Ligi ukupno su igrala 62 tima.

Bonus video: