Barselona je novi prvak Evrope!

Fergijev aplauz na kraju meča upućen Gvardioli i igračima Barselone govori sve - Škot je učio fudbal kao nikada u životu
65 pregleda 0 komentar(a)
Barselona, Foto: REUTERS
Barselona, Foto: REUTERS
Ažurirano: 28.05.2011. 21:03h

Protiv ovakve Barselone se jednostavno ne može, valjda je to nakon fudbalske poezije jasno i ser Aleksu Fergusonu.

Barsa je slavila u velikom finalu na „Vembliju” 3:1, četvrti put u istoriji postala prvak Evrope (treći put u posljednjih pet godina) u meču koji je obilježila nezapamćena dominaciji jedne ekipe - to je, naravno, u engleskom hramu fudbala bila Barselona.

Da, to je Barsa sa svim tim majstorima kojima su trofeji postali navika, koji su svakom navijaču u Evropi promijenili shvatanje fudbala. Čak je večeras i Ferguson djelovao kao početnik u trenerskom poslu, ukapirao je da mu za pobjedu protiv Katalonaca ne pomaže ni savjet Žozea Murinja, jedinog čovjeka koji je za sve ove godine pronašao lijek da nakratko prekine dominaciju „blau-grane”.

U finalu nije mogao da mu pomogne niko, jer je Barsa igrala najbolje što može, najbolje u Evropi. U stvari, Fergijev aplauz na kraju meča upućen Gvardioli i igračima Barselone govori sve - Škot je učio fudbal kao nikada u životu...„Đavoli” nemaju Mesija, Ćavija, Inijestu...Ako se zaborave pet minuta na startu, u kojima je Mančester željom pravio probleme protivniku, sve ostalo što su „đavoli” uradili nije vrijedno pomena u odnosu na šou Barse.

A onda - Lionel Mesi je počeo da sudara Parka sa ostalim igračima Junajteda, Ćavi je sam sebi stvarao prostor, Pedro i Vilja čekali svaku šansu da otvore utakmicu... Ovaj prvi je to i uradio nakon perfektne asistencije Ćavija - izašao je ispred Edvina van der Sara i suviše lako ga matirao.

Međutim, Junajted ne bi bio Junajted da ne reaguje - odmah nakon toga Vejn Runi je iskoristio pas Gigsa i postigao prvi gol protiv neke španske ekipe u karijeri.

Sve ostalo je postalo istorija. Barsa je tek u drugom poluvremenu počela da pleše sa loptom, a taj ples kao da je opio Van der Sara. Mesi je namjestio loptu na 20 metara od gola, blok je zakasnio, a Argentinac nije to oprostio - poslao je loptu po sredini gola koju Van der Sar nije mogao da ukroti. Bio je to prvi gol ikada velikog Lea na engleskom tlu.

Tada je bilo jasno da „đavoli” ne mogu bez igre da se dva puta vrate u meč, a tačku na finale je stavio Vilja prelijepim pogotkom sa ivice kaznenog prostora.U znaku Erika AbidalaSvi su veličali Barsine majstore, ali su detalji nakon utakmice pripali Eriku Abidalu, čovjeku koji je pobijedio rak jetre, a onda odigrao meč bez greške.

Čast mu je brzo ukazana - igrači i stručni štab su mu dali kapitensku traku i samim tim ovlašćenje da prvi podigne pehar na prepunom „Vembliju”.

„Mančester je najbolji. Ali, najbolji drugi tim u Evropi. Pored ove Barse pitanje je da li ijedna ekipa treba da igra Ligu šampiona narednih nekoliko godina”, bio je komentar ponosnog navijača Junajteda koji je objavio BBC.Pep: Svijet je sve vidioGvardiola je drugi put u kratkoj trenerskoj karijeri (traje samo tri godine) podigao pehar pobjednika Lige šampiona. Neko kaže da ide iz Barse, neko da neće otiće nikad, ali veliki šmeker iz Barselone o tome nije želio da priča."Svijet je vidio sve. Vidio je nevjerovatnu ekipu koja ne gubi glavu i koja zna kako da dođe do cilja. Srećni smo jer je teško osvojiti Ligu šampiona, pogotovo sa igračima iz svoje škole. Međutim, mi smo uspjeli, zato je ovaj uspjeh još veći", rekao je Gvardiola.

Ferguson je skinuo kapu kolegi i protivniku.

"Očekivao sam više, ali na kraju moramo da priznamo da nas je pobijedila bolja ekipa. Barsa je najjači protivnik kojeg smo ikada imali. Ovo je, ipak, bila odlična sezona za nas, iako smo na kraju razočarani porazom. Međutim, izgubiti od ovakve Barse nije sramota. Mi smo prava evropska ekipa, ali jednostavno postoji neko bolji od nas", džentlmenski je podnio neuspjeh Ferguson.

Ferdinand: Protiv ove Barse se ne može

Rio Ferdinand je prvi od igrača Junajteda stao pred novinare. Slegao je ramenina, nikada nije igrao protiv jače ekipe.

"Morali smo da igramo bolje, ali šta bi tada bilo? Ni to ne znam, jer je jasno da je Barselone bolji tim. Ipak, pravili smo neke greške koje nismo smjeli, posebno kod primljenih golova", rekao je Ferdinand.

Englez ne zna da li je Barsa najbolji tim u istoriji fudbala.

"To će pokazati vrijeme, za to je potrebno još trofeja i dominacije, ali je nesporno da su sada neka druga dimenzija fudbala u odnosu na sve ostale. Došli smo u London s vjerom da možemo da pobijedimo, međutim, pokazalo se da je to bilo nerealno", kazao je Ferdinand.

Edvin van der Sar se porazom oprostio od igranja.

"Ne možete uvijek da birate kakav će vam biti posljednji meč. Ovakav sigurno nisam želio, ali to je fudbal. Barsa je bila bolja, ali smo joj i mi greškama dosta pomogli", istakao je Holanđanin.

Karta koštala i do devet hiljada eura

Niko nije želio da propusti spektakl na „Vembliju”, a oni koji su uživo gledali sve što se dešavalo u hramu fudbala neka ne žale što su bili dio svega.

Čak ni oni koji su u blizini stdiona na crno plaćali kartu čak i devet hiljada eura. Toliko su koštale karte koje su u slobodnoj prodaji bile između 100 i 400 eura.

Međutim, gledanje Mesija, Ćavija, Inijeste, Runija, Gigsa, Vidića, Ferdinanda i ostalih je očito neprocjenjivo...

Barselona - Mančester j. 3:1

London - Stadion „Vembli”. Gledalaca: 90.000. Sudija: Viktor Kasai (Mađarska). Strijelci: Pedro u 28, Mesi u 56. i Vilja u 69. za Barselonu, Runi u 36. minutu za Mančester junajted. Žuti kartoni: Alveš, Valdes (Barselona), Kerik, Valensija (Mančester junajted).

Barselona (4-3-3): Valdes - Alveš (Pujol), Maskerano, Pike, Abidal - Ćavi, Buskets, Inijesta - Vilja (Keita), Mesi, Pedro (Afelaj).

Mančester junajted (4-4-2): Van der Sar - Fabio (Nani), Ferdinand, Vidić, Evra - Valensija, Kerik (Skols), Gigs, Park - Runi, Ernandes.

Bonus video: