Barselona ruši nepobjedivi Real?

Real ima šest bodova više, ali je Barsa izraziti favorit po bukmejkerima - valjda zbog toga što joj se vraća Inijesta, dok su Madriđani bez Bejla i Krosa
0 komentar(a)
Kristijano Ronaldo i Lionel Mesi, Foto: Reuters
Kristijano Ronaldo i Lionel Mesi, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.12.2016. 12:09h

Barselona će danas biti svjetska fudbalska prijestonica - el klasiko, najgledaniji fudbalski meč na svijetu, igra se 232. put.

Mnogo puta je ispričana priča o katalonskom ponosu i prkosu kada u goste dolazi mrski rival, a kada je takmičarski aspekt u pitanju, godinama su ovo utakmice koje kroje ishod Primere.

Uoči današnjeg derbija, Real je, međutim, u znatno lagodnijoj situaciji, jer ima šest bodova prednosti na vrhu tabele u odnosu na Barselonu.

"I mi i oni želimo pobjedu. To što neko misli da su Barseloni bodovi potrebniji nego nama, apsolutno se vara. Imamo prednost, ali to ne znači ništa. Moramo da se dokazujemo u svakoj utakmici, a nema bolje utakmice za dokazivanje od meča sa Barselonom", poručio je Zinedin Zidan.

U istom elementu je i Luis Enrike.

"Ne zanima me bodovni zaostatak. I da imamo 100 bodova manje igramo kod kuće i hoćemo da pobijedimo. Ovo je velika utakmica, Real nam dolazi jednom ili dva puta u sezoni i imamo obavezu da obradujemo navijače", rekao je trener Barselone.

Real ne samo da ima bodovnu prednost, već je i u impozantnoj seriji od 31 utakmice bez poraza u svim takmičenjima.

"Igramo zaista dobro, spremni smo za još jedan dobar meč. Znamo sa kim igramo, ali fokusirani smo samo da uradimo ono što je do nas i što najbolje znamo", dodao je Zidan.

Barselona je, s druge strane, u mini-krizi. Jedva se izvukla prošle sedmice u San Sebastijanu, a u srijedu, doduše u kombinovanom sastavu, igrala 1:1 sa trećeligašem Erkulesom u Kupu.

"Dobijamo kritike, što je i normalno, a i dobro u neku ruku. Kritike uvijek donose želju da se nešto promijeni. Da li bi pobjeda nad Realom utišala kritike? Ne gledam to tako, jednostavno pobjeda nad Realom je važna zbog tabele, ali nijedan rezultat neće odlučiti prvenstvo", kazao je Enrike.

Bez obzira na sve, Katalonci su izraziti favoriti po bukmejkerima (kvota varira između 1,8 i 1,9). Razlog, vjerovatno, leži u zdravstvenom biltenu dva tima - Real je bez Bejla i Krosa, dok se Kataloncima vraća Inijesta.

"Ne komentarišem povrede i izostanke protivničkih igrača. Takve stvari se događaju u fudbalu. Što se tiče Inijeste, ne treba da govorim koliko nam znači njegovo prisustvo", kazao je Luis Enrike.

"Nismo kompletni, ali pričati sada na tu temu je nepotrebno. Real ima kvalitetan tim, mnogo vrhunskih igrača i nijanse odlučuju", naglasio je Zidan.

El klasiko se, inače, igra u neuobičajenom terminu od 16.15 časova, zbog prava koje su papreno platile azijske TV kompanije.

Bonus video: