Barselona - tim koji je obilježio epohu

„Mes que un club”, večeras i u Berlinu, peti put u istoriji, četvrti u posljednjih deset sezona
219 pregleda 9 komentar(a)
Barselona, Foto: Beta-AP
Barselona, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 06.06.2015. 23:02h

Barselona je prvak Evrope, peti put u istoriji, četvrti u posljednjih deset sezona!

U velikom finalu protiv odvažnog Juventusa, Katalonci su rano poveli preko Rakitića, potom se vidno opustili i preživjeli strah - nakon izjednačenja Morate u 55. minutu odluka o 60. klupskom prvaku Evrope, o najboljem među najboljima, odložena je za posljednjih pola sata.

„Predator” Luis Suares je u 68. minutu opet lansirao Barselonu, a Nejmar je u sudijskoj nadoknadi definitivno poslao među „superteškaše” evropskog fudbala.

Samo Real i Milan imaju više zvjezdica od Barselone, koja se po broju najvrednijih trofeja sinoć izjednačila sa Bajernom i Liverpulom.

Period evropskog fudbala od 2006. do 2015. jednog dana će se sigurno nazvati - Barsinom epohom, jer niko od Frankovog Reala 50-ih nije za kraće vrijeme toliko puta pokorio Evropu.

Počelo je 2006. u Parizu, nastavilo se 2009. i Rimu i 2011. u Londonu, sve je kulminiralo sinoć, pod Brandenburškom kapijom, u Berlinu.

Ono što je prije deceniju uveo Frenk Rajkard, a Pep Gvardiola doveo do savršenstva, sinoć je, opet na svoj način, potpisao i Luis Enrike.

„Tiki-taka” era je možda otišla u istoriju, moderator takve igre, Ćavi, odigrao je posljednjih 20 minuta za Barsu, ali Katalonci i u modifikovanom stilu, sa nešto manjim posjedom nego ranije, ali i igrom po dubini i okomitim napadima, nastavljaju da haraju Evropom.

Mesi - Inijesta - Ćavi: Barsin trio za sva vremena, sinoć je četvrti put osvojio Ligu šampiona.

Protiv Juventusa u finalu, Barsa nije imala Mesija kakvog je svijet gledao u posljednja tri mjeseca; nije ni odigrala vrhunsku partiju, kao recimo protiv Bajerna u polufinalu.

Sa druge strane, stajao je Juventus koji je možda odigrao utakmicu sezone - hrabro, u visokom presingu, bez ikakvog kompleksa prema favoritu.

I pored toga, Katalonci su slavili - na kraju i sa dva gola razlike, što je potvrda da je pehar, uprkos svemu, otišao u prave ruke.

Maks Alegri, mirni vođa „stara dame”, iznenadio je Barselonu visokim presingom - malo ko se, čak i u Evropi, odvaži da odigra tako protiv majstora kontre Mesija, Nejmara i Suaresa.

Uprkos rano primljenom golu, kada je Mesi dijagonalom pocijepao odbranu Katalonaca, a Nejmar, Inijesta i Rakitić se bukvalno ušetali u gol, Juventus nije odustajao od takve igre. Mogla je Barselona u prvih 30 minuta da još jednom ili dva puta zatrese mrežu, no Bufon je bio sjajan, a Suares malo dekoncentirsan.

Hrabri Juve je sve to izdržao, a onda i dočekao nagradu. Baš po receptu koji je postavio Alegri - visok presing unio je paniku u posljednju liniju Katalonaca, Maskerano je pogriješio, Markizio, pa Lihštajner gurnuli Tevesa u orbitu, a sveprisutni Morata pokupio otpadak - 1:1 u Berlinu!

Barselona je bila u šoku, a Juventus se odvažio - krenuo je čak po drugi gol! Možda su Italijani tada napravili kobnu grešku. Jer, Barselona je opasna i kada spava.

Iz dva kontranapada, dvije omiljene akcije španskog prvaka, odlučen je 60. prvak Evrope.

Iako su uzdignutog čela napustili Berlin, Juventini će vjerovatno žaliti - dopustili su da protiv Barselone, kod 1:1, kapituliraju iz kontranapada.

Mesi, iako je bio sporiji nego obično, odlučio je „Berlinale” njegov solo-prodor i šut u 68. minutu omogućili su Suaresu da se proslavi.

Šou je na kraju ugrabio i Nejmar, a konfete ispaljene prema „blau-grani”.

„Mes que un club”, sinoć i u Berlinu, peti put u istoriji.

Bonus video: