Barselona u finalu, Real će pamtiti i De Blekerea

Barselona povela golom Pedra u 54, izjednačio Marselo u 64. minutu. Real nije mogao više od 1:1, pa će Barsa 28. maja na Vembliju igrati finale Lige šampiona
0 komentar(a)
dani, Foto: Reuters
dani, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.05.2011. 21:56h

Vjerovatno se Žoze Murinjo i ovog puta u hotelskoj sobi u Barseloni pitao: „Zašto”? Zašto mu se sve ovo događa...

Realu se ponovo desio sudija i to Belgijanac Frank de Blekere koji nije kriv što će Barselona da zaigra u finalu 28. maja na „Vembliju”, ali jeste jer nije dozvolio Madriđanima da pokažu reakciju.

Tačnije, nije dao Realu da povede sa 1:0 i isprsi se pred prepunim „Nou kampom” i pokuša da uradi nemoguće i eliminiše Barsu iako su ga već mnogi bili otpisali...

Realnost je, međutim, nešto drugo - „blau-grana” je pokazala više od Reala, i bolji je tim od devetostrukog prvaka Evrope, ali je ovaj dvomeč mogao da bude mnogo drugačiji. Samo da se Realu nisu dogodile sudije - Volfgang Štark i Frank de Blekere.

Prvi je isključio Pepea kod 0:0 (i Murinja), drugi poništio gol Iguaina, iako nikom nije bilo jasno zbog čega (zvanično, zbog faula Ronalda nad Maskeranom) i stvar je jasna kao dan - Barsa je pogurana do „Vemblija” iako joj to, s obzirom na to da zaista djeluje kao tim sa druge planete, nije možda ni bilo potrebno.

Ovako, Barsa se sada sprema za finale i večeras će mirno da gleda drugo polufinale između Mančester junajteda i Šalkea i da polako pakuje kofere za London.Dominacija BarseBarsa je, inače, i u revanšu pokazala više - Iker Kasiljas je u prvom poluvremenu branio zicere Vilje i Mesija, Real je opet bio previše pasivan, bez mogućnosti da napadne odbranu domaćina.

- Gol Iguaina? Da, opet se neke čudne stvari dešavaju. Ali nećemo da pričamo o tome, jer će se sve ponovo okrenuti protiv nas - rekao je Kasiljas nakon meča i nastavio:

- Sjećam se dobro prve utakmice. Da je tada ostalo 0:0 sa ovih 1:1 mi bismo bili u finalu.

I Realu više zaista nikakva priča nije potrebna, sve je jasno, vidjelo se na terenu, mada malo ko vjeruje da će Murinjo narednih dana da ćuti nakon što je iz hotelske sobe gledao De Blekerea (prošle godine je na istom stadionu isključio Tijaga Motu na meču Barselona - Inter)...

- Najvažnije je da smo u finalu, jer su mečevi sa Realom teški. Savladali smo velikog rivala koji je odigrao veliku utakmicu - istakao je Pedro Rodriges, strijelac gola za Barselonu.

Andres Inijesta, asistent kod pogotka, bio je jasan:

- Ovakve trenutke doživite samo jednom u karijeri. Presrećni smo - kazao je Inijesta.„As”: Častan oproštajMadridski listovi su prihvatili eliminaciju Reala, ali im je ovaj meč definitivno više zasmetao nego onaj prvi kod kuće.

„Častan oproštaj”, napisao je „As” i osvrnuo se na regularan gol Iguaina kod 0:0.

„Taj gol bi potpuno promijenio utakmicu. Ali De Blekere je rekao ne”, stoji komentar na portalu istog lista.

Katalonci su, sa druge strane, likovali.

„Idemo na Vembli”, napisao je „El mundo deportivo” i riješio da ne pominje Belgijanca.

Pomenut je, međutim, Erik Abidal koji se vratio na teren nakon što se oporavio od kancera jetre. U 90. minutu je zamijenio Karlesa Pujola uz ovacije skoro 100 hiljada ljudi na „Nou kampu”. Kapiten Barse je, inače, proslavio 100. meč u Ligi šampiona.

Barselona - Real M. 1:1 (prvi meč 2:0)

Barselona - Stadion „Nou kamp”. Gledalaca: 98.000. Sudija: Frank de Blekere (Belgija). Strijelci: Pedro u 54. za Barselonu, Marselo u 64. za Real Madrid. Žuti kartoni: Pedro (Barselona), Karvaljo, Dijara, Ćavi Alonso, Marselo, Adebajor (Real Madrid).

Barselona (4-3-3): Valdes - Dani Alveš, Maskerano, Pike, Pujol (Abidal) - Buskets, Inijesta, Ćavi - Pedro (Afelaj), Vilja (Keita), Mesi.

Real (4-2-3-1): Kasiljas - Arbeloa, Albiol, Karvaljo, Marselo - Ćavi Alonso, Dijara - Kristijano Rolando, Di Marija, Kaka (Ozil) - Iguain (Adebajor).

Bonus video: