Baša slomio nos: Biću spreman za početak 2012.

"Postoji mogućnost da igram sa maskom. Kako god, mislim da ću biti spreman za prve mečeve u 2012. godini", poručuje iz Beograda momak koji je dres Crne Gore nosio 14 puta
60 pregleda 0 komentar(a)
Marko Baša, Foto: Reuters
Marko Baša, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.12.2011. 09:48h

Zaratio je Marko Baša sa srećom u posljednje vrijeme. Štoper crnogorske reprezentacije i francuskog šampiona Lila početkom novembra povrijedio je rame, zbog čega je propustio baraž mečeve sa Češkom, a u posljednjem nastupu u 2011. godini na terenu je proveo samo 16 minuta. Osam dana prije proslave 29. rođendana nakon sudara sa napadačem Nice, u meču posljednjeg kola prvog dijela sezone završenom burnim rezultatom 4:4, stradao je nos crnogorskog defanzivca.

- Bio je to duel u skoku kakvih je mnogo na svakoj utakmici. Pri tom nije bilo nikakve namjere protivničkog igrača - manirom sportskog džentlmena oprašta svom rivalu Baša. - Odmah sam odvezen u bolnicu, a doktori su konstatovali da je nos polomljen. Za nekoliko dana znaćemo više o načinu na koji ću sanirati povredu.

Sreća u nesreći je što se povreda dogodila pred tronedjeljnu prvenstvenu pauzu, što Baši ostavlja dovoljno vremena za oporavak.

- Postoji mogućnost da igram sa maskom. Kako god, mislim da ću biti spreman za prve mečeve u 2012. godini - poručuje iz Beograda momak koji je dres crnogorske reprezentacije nosio 14 puta.

Baša je ljetos crveno-zeleni dres Lokomotive i hladnu moskovsku klimu zamijenio crveno-plavom opremom Lila i nebom pod uticajem Atlantskog okeana. Odmah se nametnuo treneru Rudiju Garsiji - od 19 prvenstvenih mečeva propustio je samo četiri, a popularni „mastifi“ drže 3. mjesto, sa samo četiri boda zaostatka za liderom Pari Sen Žermenom.

- Dobro smo igrali, ali nismo imali sreće u pojedinim mečevima. I pored toga, zaostatak za prvoplasiranim Pari Sen Žermenom nije veliki. Sve je moguće u nastavku prvenstva, a mi se ne odričemo titule.

Godinu kojoj brojimo posljednje dane Baša će pamtiti i po debitantskim nastupima u Ligi šampiona. Mjesto u sredini odbrane Lila za momka porijeklom sa Rijeke Crnojevića bilo je rezervisano u četiri utakmice elitnog takmičenja. Francuski fudbalski vladar imao je meč loptu za prolaz u osminu finala na svom terenu protiv Trabzona, ali ga je remi (0:0) poslao na četvrto mjesto i odvojio i od Lige šampiona i od Lige Evrope.

- Šteta. Mislim da smo zaslužili da prođemo grupu po onom što smo pokazali u tih šest mečeva. Stekli smo dragocjeno iskustvo i mislim da ćemo naredne sezone biti bolji.

„Baša je našem timu donio mnogo, prije svega na tehničkom planu i u skok igri. On je dragocjen fudbaler, veoma inteligentan“, nije Rudi Garsija nedavno štedio pohvale na račun svog štopera. Još samo da Bašu zdravlje posluži. Eto i njegove novogodišnje želje za Djeda Mraza...

Višom silom, Baša je mečeve sa Češkom proveo na tribinama. Željan je povratka u dres sa nacionalnim grbom, i jedva čeka početak baraža za plasman na Svjetsko prvenstvo.

- Mnogo mi je žao što zbog povrede nisam mogao da pomognem saigračima u baražu - ne propušta da pomene Baša. - Naravno, uvijek ću se rado odazvati pozivu selektora. Očekujem da ćemo u predstojećim kvalifikacijama u najmanju ruku ponoviti uspjeh iz prethodnih, odnosno plasirati se u baraž. Ne bih ni igrao da ne očekujem tako nešto.

Bonus video: