Bavarci prizivaju prošlost

Jedine evropske poraze kod kuće u posljednjih 12 godina Juventus je upisao upravo od Bajerna - 2009. i 2013. godine
0 komentar(a)
Bajern, Foto: Reuters
Bajern, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.02.2016. 09:08h

"Igramo protiv vjerovatno najbolje ekipe u Evropi kada su u pitanju prekidi", tako je Pep Gvardiola najavio duel Juventusa i Bajerna u osmini finala Lige šampiona.

Niti je Juve opasan jedino kada lopta miruje, niti je Evropa potpuno povjerovala u riječi katalonskog trenera koji je pokušao da odglumi strah pred okršaj sa šampionom Italije.

Juve kao aktuelni evropski vicešampion ima određene šanse u ovom dvomeču, a one su pristojne i zbog činjenice da je Bajern taj od kojeg svi očekuju da ove sezone, nakon dvije ne baš uspješne u Evropi, ode do finala Lige šampiona pod Gvardiolinom komandom.

"Imamo recept za Bajern. Pitanje je samo da li ćemo moći da ga sprovedemo u djelo. Jer, ne pitamo se samo mi", rekao je trener „stare dame” Masimilijano Alegri.

Juve je u Evropi samo dva puta izgubio u Torinu od 2004. godine (tada ga je savladao Deportivo iz La Korunje), i oba puta mu se to dogodilo protiv Bajerna. Prvi put u grupi u sezoni 2009/10. kada je bilo 4:1 za Bavarce (tim trjumfom su eliminisali Italijane), a onda i 2013. u osmini finala (2:0).

Velikan iz Minhena priželjkuje isti scenario i večeras, jer je prethodna dva puta kada je pobjeđivao u Torinu stizao do finala.

Jedno je izgubio (od Intera 2010. u Madridu), a onda je osvojio titulu trijumfom nad Borusijom iz Dortmunda na „Vembliju”.

Gvardiola: Osmina finala je specifična

Bajern je sa Gvardiolom prethodne dvije godine stizao do polufinala. Plasman među četiri najbolja i treću sezonu zaredom teško da bi ikom išta značio u Bavarskoj, pa i samom treneru koji na ljeto ide u Mančester siti.

"Ne gledamo tako daleko i ne vidimo sebe već u polufinalu ili finalu. Ispred nas je sada pravi protivnik koji igra mnogo bolje u posljednjem periodu nakon što je imao dosta problema na startu sezone. Osmina finala je specifičan momenat nokaut faze, jer i timovi koji su na papiru slabiji vide svoje šansu nakon pauze", rekao je Gvardiola i pojasnio šta treba Bajernu u prvom susretu.

"Da odigramo dobro i da postignemo koji gol. Ne znam da li ćemo uspjeti, jer znamo da Juve teško prima golove", ističe Gvardiola.

Bajern je oslabljen, nema Boatenga, Badštubera i Havija Martinesa, pod znakom pitanja su i Benatija i Taski..., a probleme ima i Alegri, jer su na posljednjem treningu definitivno iz konkurencije za meč ispali Kjelini i Aleks Sandro.

"Prva naša ambicija pred prvu utakmicu je da sačuvamo realne šanse da se borimo za četvrtfinale i u revanšu. Nije lako, Bajern je fudbalska sila, ali i mi smo u usponu forme", rekao je golman Juvea Đanluiđi Bufon.

Enrike: Ponosan sam što sam dio Barse

Barselona ide u London, protivnik joj je opet Arsenal. Tradicija je na strani „blaugrane”, koja je veliki favorit da prođe u četvrtfinale.

"Ovo su rekli mnogi, a sada ću i ja: nije teško trenirati tim kakav je ovaj Barselonin! Posao mi je zaista olakšan, jer su svi u ekipi podređeni samo jednom cilju - da Barsa pobijedi u svakoj utakmici. Ponosan sam što sam na čelu tima koji izgleda kao da ne može da se zasiti pobjeda", rekao je Luis Enrike.

A Arsen Venger dobro zna s kim ima posla.

"Ne postoje savršeni timovi, ali Barsa je najbliža tome. Imamo šanse protiv nje, ali samo ako budemo perfektni i ako budemo znali kako da iskoristimo svaku priliku koja nam se ukaže. Poštujem Enrikea kao trenera, bilo je dosta skeptika kada je stigao u Barsu, a on je na kritike odgovorio sa tri titule u jednoj sezoni", kazao je Venger.

RASPORED

VEČERAS

Juventus - Bajern 20.45

Arsenal - Barselona 20.45

SRIJEDA

PSV - Atletiko M. 20.45

Dinamo K. - Mančester siti 20.45

ODIGRANO RANIJE

Roma - Real M. 0:2

Gent - Volfsburg 2:3

PSŽ - Čelsi 2:1

Benfika - Zenit 1:0

Bonus video: