Bekam: Ništa ne bih postigao bez Fergusona

"Bio mi je očinska figura od momenta kad sam stigao u klub sa 11 godina do trenutka kad sam otišao", rekao je Bekam, koji je proveo 10 godina u Mančester junajtedu
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.05.2013. 22:00h

Fudbaler Pari Sen Žermena Dejvid Bekam rekao je danas da mu je Aleks Ferguson bio "očinska figura" u Mančester junajtedu i da ne bi postigao uspjeh u karijeri bez njegovog uticaja.

Ferguson, koji će završiti karijeru na kraju sezone, 1986. godine je preuzeo Mančester junajted sa kojim je osvojio 13 titula u Premijer ligi, pet FA kupova, četiri Liga kupa i dvije titule Lige šampiona.

Osvojio je i svjetsko klupsko prvenstvo, Superkup Evrope, Kup pobjednika kupova, Interkontinentalni kup i 10 trofeja Komjuniti šild.

Ferguson će ostati na Old Trafordu kao direktor i ambasador kluba.

"Kao što sam rekao mnogo puta ranije, on je jedan od najvećih i najboljih trenera za koje sam ikad igrao. Takođe, bio mi je očinska figura od momenta kad sam stigao u klub sa 11 godina do trenutka kad sam otišao", rekao je Bekam, koji je proveo 10 godina u Mančester junajtedu.

Bekam je za engleske medije rekao da će Fergusonu uvijek biti zahvalan na podršci i zaštiti koju mu je pružao.

"Zaista sam počastvovan što me je vodio jedan od najvećih trenera u istoriji, kao i karijerom koju sam imao dok me je on vodio. Hvala ti i uživaj", rekao je Bekam.

Lipi: Napravio je tim po uzoru na moj Juventus

Trener kineskog Gvandžoua Marćelo Lipi rekao je danas da je sa Aleksom Fergusonom oduvijek imao dobar odnos, kao i da je njegov Juventus bio uzor Škotu u stvaranju "velikog Juajteda".

"Ferguson mi je mnogo puta rekao da je Mančester junajted stvorio po uzoru na Juventus koji sam ja vodio. Nas dvojica oduvijek imamo sjajan odnos. Čovjek kao on, koji je kulturan i inteligentan, može da radi šta god hoće u životu, da se bavi čime god hoće", rekao je Lipi.

Ferguson i Lipi krajem 90-ih godina bili su veliki fudbalski rivali, Italijan je 1996. godine osvojio Ligu šampiona sa Juventusom, dok je Škot sa 'crvenim đavolima' isto to učinio tri godine kasnije.

Lipi je kazao da je u početku imao problema da se sporazumije sa Fergusonom, ali da su tu prepreku prebrodili, kada su utvrdili da obojica znaju da pričaju francuski.

"Ne pričam engleski, a pogotovo ne onaj koji priča Ferguson, tako da nam je u početku bio potreban prevodilac. Kasnije smo shvatili da obojica znamo francuski, pa smo počeli tako da se sporazumijevamo", kazao je Lipi.

Platini: Pravi vizionar

Predsjednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Mišel Platini nazvao je Aleksa Fergusona pravim vizionarom fudbalske igre, povodom vijesti da će on krajem sezone završiti trenersku karijeru,

"Ser Aleks Ferguson je u ogromnoj meri doprineo fudbalu, ne samo u Škotskoj i Engleskoj, već i širom Evrope i svijeta" rekao je Platini.

On je ocijenio "nevjerovatno bogatim fudbalski opus Fergusona".

"Ferguson je imao oko za detalje, sposobnost da otkrije skrivene talente, i u tome je bio nenadmašan, kako u Mančester Junajtedu, tako i ranije u Aberdinu", rekao je Platini.

On je dodao da se nada da će Ferguson svoje vizionarsko znanje nastaviti da dijeli sa UEFA.

Kameron: Ferguson je sjajan, sad će biti lakše mom timu

Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je danas da je odlazeći menadžer fudbalera Mančester Junajteda Aleks Ferguson ostvario vrhunske rezultate i ostavio dubok trag u timu "crvenih đavola".

"Ono što je Ser Aleks Ferguson uradio sa Junajtedom je zaista izuzetno. Nadam se i da će njegov odlazak donekle olakšati život mom omiljenom timu", u šaljivom tonu je na svom Tviter profilu prokomentarisao Kamerun.

Britanski premijer je veliki navijač Aston Vile iz Birmingema, ekipe koja se ove sezone grčevito bori za opstanak u engleskoj Premijer ligi.

Navijači: Odlazak Fergusona kao smrt u porodici

Šok, iznenađenje i nevjerica preovlađuju među navijačima Mančester junajteda pošto je trener "crvenih đavola" Aleks Ferguson danas najavio da se povlači, a pojedine pristalice to opisuju i kao "smrt u porodici".

Nedaleko od Old Traforda, Rita Doerti, veliki navijač Junajteda, sjedjela je u praznoj kafani. Nakon što se probudila na svoj slobodan dan, vijest da Ferguson odlazi u penziju, Rita je sjela na autobus i putovala dva sata ovog istorijskog dana za klub samo da bi bila blizu Old Traforda.

"Ja sam očajna, ne mogu da vjerujem. Ovo je kao smrt u porodici", rekla je Rita.

Jap Čao Vei, student iz Malezije, uradio je isto. Putovao je s svojom djevojkom jedan sat iz Vrehama, na sjeveru Velsa.

"Još sam u šoku, ali Junajted će uvijek biti najbolji", rekao je Čao Vei sjedeći ispred spomenika još jedne legende Junajteda, Meta Bizbija.

Brojne novinarske ekipe iz Kine, Švedske i Norveške pristigle su u Mančester. Član ekipe iz Hong Konga rekao je da je poslat na sjevero-zapad Engleske čim su počele da kruže glasine da će Ferguson napustiti klub.

Dok su se turisti iz Kine fotografisali ispred spomenika Fergusona, oblačno vrijeme odslikavalo je i raspoloženje navijača Mančestera.

"On je bio očinska figura u Junajtedu, a to je ono na šta se svi ugledaju", rekao je Din Brendvud držeći svog jednogodišnjeg sina Bendžamnina u rukama.

"Probudio sam se ovog jutra i čuo vijesti. Suze su mi potekle", rekao je Din.

Bonus video: