Bekenbauer: Bilo je grešaka, ali nije bilo kupovine glasova

Njemački nedjeljnik "Špigl" je objavio prošle sedmice da je Organizacioni odbor kandidature Njemačke za domaćina Mundijala 2006. godine osnovao crni fond od 10,3 miliona švajcarskih franaka, a da je sumu obezbijedio bivši direktor Adidasa Robert Luis-Drajfus
3 komentar(a)
Volfgang Nisbah, Franc Bekenbauer, Foto: Reuters
Volfgang Nisbah, Franc Bekenbauer, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.10.2015. 21:04h

Legendarni njemački fudbaler Franc Bekenbauer potvrdio je danas da je bilo grešaka prilikom kandidature Njemačke za organizaciju Svjetskog prvenstva 2006. godine, ali je odbacio optužbe da je bilo kupovine glasova.

On je u saopštenju objavljenom danas preuzeo odgovornost za isplatu Svjetskoj fudbalskoj federaciji (Fifa) u zamjenu za dobijanje finansijske subvencije Organizacionom odboru kandidature Njemačke za domaćina Svjetskog prvenstva 2006. godine.

"Da bi se dobila finansijska subvencija Fife pristalo se na predlog finansijske komisije te organizacije, koji je, gledajući iz današnje perspektive, trebalo da odbijemo. Kao tadašnji predsjednik Organizacinoog odbora za to preuzimam odgovornost", navodi se u saopštenju.

Njemački nedjeljnik "Špigl" je objavio prošle sedmice da je Organizacioni odbor kandidature Njemačke za domaćina Mundijala 2006. godine osnovao crni fond od 10,3 miliona švajcarskih franaka, a da je sumu obezbijedio bivši direktor Adidasa Robert Luis-Drajfus.

Kako je naveo nedjeljnik, novac je isplaćen prije nego što je Fifa donijela odluku o domaćinu Mundijala, da bi se obezbijeedili glasovi četvorice azijskih delegata od ukupno 24 člana Izvršnog komiteta Fife.

Fifa je 6. jula 2000. godine dodijelila domaćinstvo SP Njemcima.

Azijski delegati su se priključili evropskim u glasanju za Njemačku, koja je sa 12:11 pobijedila Južnu Afriku, pošto se Čarls Dempsi sa Novog Zelanda uzdržao od glasanja.

Od četvorice azijskih predstavnika jedino je živ Čang Mong Jun, koji se kandidovao za predsjednika Fife. On je početkom mjeseca suspendovan na šest godina zbog korupcije.

Čang Mong Jun je nedavno na pitanje "Špigla" za komentar, rekao da "takva pitanja nisu vrijedna odgovora".

Organizacioni komitet kandidature Njemačke tada je predvodio Bekenbauer, a u rad je bio uključen i predsjednik Fudbalskog saveza Volfgang Nirzbah.

"Špigl" je u tekstu naveo da su obojica, uz još nekolicinu visokih zvaničnika FS Njemačke, u to vrijeme znali za postojanje crnog fonda.

Novac Luis-Drajfusa je čuvan kao tajna i nije se pojavio u budžetu Organizacionog komiteta kandidature Njemačke, niti Organizacionog komiteta SP 2006. godine.

"Špigl" je naveo da je godinu i po prije početka Mundijala Luis-Drajfus tražio svoj novac, čija je vrijednost tada iznosila 6,7 miliona eura, a da su Bekenbauer i Nirzbah "tada počeli da traže način da neupadljivo vrate novac".

Njemački magazin je istakao da je pokriće napravljeno uz pomoć Fife i da je 6,7 miliona eura prebačeno u svjetsku kuću fudbala kao doprinos svečanosti otvaranja Mundijala, koja je kasnije otkazana.

"Novac je uplaćen na račun Fife u Ženevi. Fifa je odatle odmah prebacila novac na račun Luis-Drajfusa", naveo je "Špigl".

Bonus video: