Belgija zaokružila odličan turnir, Engleska je na kraju ipak gubitnik

Golovima Menijea i Azara Belgijanci bolji od Albiona
5 komentar(a)
Belgija - Engleska Mundijal u Rusiji, Foto: Reuters
Belgija - Engleska Mundijal u Rusiji, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.07.2018. 16:20h

Belgija je i drugi put na Mundijalu u Rusiji pobijedila Englesku.

Prvi put joj je to bilo dovoljno za prvo mjesto u grupi, a sada i za treću poziciju na Svjetskom prvenstvu.

Belgijanci su u Sankt Peterburgu slavili rezultatom 2:0 i osvojili prvu medalju na svjetskim prvenstvima, a do nje su ih vodili Toma Menije i Eden Azar.

Desni bek Pari Sen Žermena je načeo Albion već u 4. minutu na asistenciju Azara, da bi as Čelsija poslije mnogo promašaja na obje strane stavio tačku na pretposljednju utakmicu na Mundijalu.

Pogodio je u 82. minutu, kada je i postalo jasno da će Engleska izgubiti i drugi put u duelu za treće mjesto, nakon što je 1990. u Italiji poražena od domaćina.

Belgija je slavila u šest mečeva na SP u Rusiji i postala je tek četvrta ekipa sa tim brojem trijumfa koja nije došla do titule.

Do sada su to uspjeli i Poljaci (1974, treći), Italijani 1990. godine (takođe treć) i Holanija, koja je 2010. poražena u finalu od Španije.

BELGIJA - ENGLESKA 2:0

Sankt Peterburg - Stadion "Sankt Peterburg". Gledalaca: 64.406. Sudija: Alireza Fagani (Iran). Strijelci: Menije u 4. i Azar u 82. minutu za Englesku. Žuti kartoni: Vicel (Belgija), Stouns, Megvajer (Engleska).

Belgija: Kurtoa, Fertongen, Kompani, Alderveireld, Menije, Vicel, Tilemans (78. Dembele), Šadli (39. Vermalen), De Brujne, Azar, Lukaku (60. Mertens).

Engleska: Pikford, Džons, Stouns, Megvajer, Tripije, Delf, Dajer, Rouz (46. Lingard), Loftus-Čik (84. Ali), Sterling (46. Rašford), Kejn.

Bonus video: