Bez navijača na njemačkim stadionima dok ne bude vakcine?

Predsjednik uticajne znanstvene akademije "Leopoldine" Gerald Haug poručio je navijačima da moraju da budu strpljivi
950 pregleda 0 komentar(a)
Stadion u Berlinu, Foto: AP
Stadion u Berlinu, Foto: AP

Sastanak Njemačke fudbalske lige (DFL) koji je trebalo da bude održan u petak pomjeren je za 23. april, kako bi se drugoligaškim klubovima dalo više vremena za pripremu za nadolazeće odluke, a prvoligaši se pripremaju za nastavak prvenstva u kojem bi se, prema mišljenju stručnjaka, utakmice mogle igrati pred praznim stadionima još najmanje godinu.

Sve fudbalske aktivnosti su u Njemačkoj prekinute najmanje do 30. aprila. Sadašnje sigurnosne mjere u prevenciji od širenja koronavirusa, koje je donijela njemačka vlast, na snazi su do 19. aprila, a kancelarka Angela Merkel i nosioci vlasti u njemačkim pokrajinama o njima će raspravljati u srijedu. Nema najava da će doći do ukidanja pojedinih mjera.

Bundesligaške ekipe se već više od sedam dana pripremaju za mogući nastavak takmičenja već u maju, koje će sigurno početi pred praznim tribinama, što polako počinju da prihvataju i najžešći protivnici takvog rješenja među navijačima. Prema nekim predviđanjima stručnjaka, stadioni bi mogli da budu bez navijača na tribinama čak i više od godinu.

Predsjednik uticajne znanstvene akademije "Leopoldine" Gerald Haug poručio je navijačima da moraju da budu strpljivi.

"Sigurno će proći mjeseci, a možda će morati čekati i 18 mjeseci", izjavio je Haug u razgovoru za državnu televiziju ARD te dodao da bi bilo mudro insistirati na utakmicama bez gledalaca sve dok ne bude otkrivena vakcina protiv koronavirusa, što bi prema procjenama naučnika moglo potrajati najmanje do kraja ove godine.

Klubovi imaju vrlo dobar finansijski razlog za insistiranje na završetku ove sezone. Naime, završetak sezone donosi zaradu od 750 miliona eura od televizijskih prava i sponzorskih ugovora. Bez tog novca, neki bi klubovi mogli bi da dođu na ivicu bankrota, što su i navijači shvatili, pa su omekšali svoj stav prema utakmicama bez gledalaca na tribinama.

Bonus video: