„Bijela glava” iznad Crnog mora

Predstavljamo stadione i gradove domaćine Svjetskog prvenstva - arena „Fišt“ u Sočiju, omiljenom skijalištu i ljetovalištu brojnih Rusa, siluetom podsjeća na sniježni vrh planinskog lanca Velikog Kavkaza, koji se izdiže iznad Crnog mora
114 pregleda 0 komentar(a)
Soči, Foto: Fifa
Soči, Foto: Fifa
Ažurirano: 12.06.2018. 23:34h

Tačno 1.679 kilometara južno od Moskve nalazi se Soči - nekadašnji proleterski gradić na obali Crnog mora, danas najsjajniji biser ruske rivijere, omiljeno ljetovalište i skijalište najmoćnijih Rusa, predsjednika Vladimira Putina, premijera Dmitrija Medvedeva...

Domaćin Zimskih olimpijskih igara 2014. godine odabran je sa još 10 gradova da od 14. juna do 15. jula ugosti najbolje reprezentacije svijeta, na prvom Mundijalu koji organizuje Rusija.

PLANINSKI LANAC IZNAD OBALE

Smješten u dolini Imertin, u olimpijskom parku, stadion „Fišt“ sagrađen je za potrebe Zimskih olimpijskih igara, a na njemu su održane ceremonije svečanog otvaranja i zatvaranja.

Kako je fudbal najposebniji od svih sportova, odmah po završetku Igara pristupilo se novoj rekonstrukciji i glancanju - „Fišt“ je u novom ruhu i punom sjaju zablistao prošle godine na Kupu konfederacija.

Stadion je dobio ime po planinskom vrhu Fišt, koji se nalazi u zapadnom dijelu Velikog Kavkaza, čiji se strmi klanci vide i iz samog grada Sočija. Fišt na lokalnom jeziku znači „bijela glava“.

Zidovi i statični krov stadiona predstavljaju jednu cjelinu, izgrađenu od providnih polikarbonata.

Pokretni dio krova, koji se aktivira po potrebi, pomjera se u pravcu sjevera, pa gledoci imaju nesmetan vidik ka vrhovima Kavkaza na istoku i obalama Crnog mora na zapadu.

Silueta arene, koju su osmislili britanski arhitekti, podsjeća na sniježni vrh planinskog lanca.

Kapacitet stadiona povećan je za sedam hiljada u odnosu na Zimske olimpijske igre i sada je zaokružen na 47.659 mjesta.

Pirinejski derbi između Španije i Portugala biće prva utakmica koja će se tokom Mundijala igrati na stadionu „Fišt“.

Tu će se još sudariti Belgija - Panama, Njemačka - Švedska i Australija - Peru, a Soči će biti domaćin i dvije utakmice nokaut faze - osmine i četvrtfinala.

U blizini stadiona nalazi se staza Formule 1.

NAJDUŽI GRAD U EVROPI

Sočiju, zvanično, pripada status najdužeg grada u Evropi. Vjerovatno i najužeg, jer se 400 hiljada stanovnika (ne računajući turiste) smjestilo na 140 kilometara lanca uz obalu Crnog mora.

Grad nudi bezbroj mogućnosti za sport i sportski turizam: skijanje, planinarenje, ronjenje, jedrenje...

Na samo 40 kilometara udaljenosti od morske obale, uzdiže se Krasnaja poljana, poznato planinsko odmaralište - u Sočiju tokom jutra možete da skijate, a u popodnevnim časovima istog dana da uživate na plažama...

Netaknute šume koje orkužuju grad su pod zaštitom Svjetske baštine UNESCO.

Nije slučajno - i Josif Visarionovič Staljin, nekadašnji sovjetski diktator, imao je vilu na brdu iznad Sočija, koju je često posjećivao, u kojoj je donio neke od najvažnijih odluka.

Staljinova dača nalazi se u šumi, zakamuflirana je zelenom bojom i dan-danas predstavlja jednu od najvećih turističkih atrakcija novog, modernog Sočija.

Bonus video: