Bio je višak u Parizu, nije ga želio ni Real, sad je zahvalan samo bogu

Lukas Moura je zaslužio statuu u Londonu. Zbog njega smo u finalu Lige šampiona - kazao je Kristijan Eriksen
1702 pregleda 0 komentar(a)
Lukas Moura, Foto: MATTHEW CHILDS
Lukas Moura, Foto: MATTHEW CHILDS

Svjetla pozornice veličanstvene arene “Johan Krojf” u Amsterdamu u srijedu veče obasjale su Totenhemovog heroja - Lukasa Mouru.

- Ovo je veliki poklon od boga i želim da ga podijelim sa svojim saigračima, svojom familijom i prijateljima - kazao je Moura, sa loptom u rukama, gledajući u amsterdamsko nebo,

Stvari su za “sparse” izgledale nemoguće i nerealne, kada su se u poluvremenu revanša sa Ajaksom suočili sa tri gola zaostatka.

Ne i za Lukasa Mouru, 26-godišnjeg napadača iz Sao Paula, koji se nekoliko puta u karijeri našao u situacijama kada stvari ne idu baš očekivanim tokom.

Još 2012. godine, kada je bio tinejdžer, Moura se nakon impresivnih igara u Sao Paulu našao na radaru brojnih velikih evropskih klubova. Tražio ga je Real, ali je Žoze Murinjo, tadašnji trener “kraljevskog kluba”, precrtao njegovo ime gledajući ga u reprezentaciji Brazila u prijateljskom meču protiv Danske u Hamburgu.

No, bio je previše talentovan da ne bi završio na nekoj poznatoj i priznatoj evropskog destinaciji. Pari Sen Žermen se, ipak, kockao kada ga je januara 2013. doveo za 40 miliona eura.

Dobro je krenula njegova pariska priča, ugovor koji je potpisao do 2017. je dvije godine prije isteka produžio do 2019. A onda je, ljeta 2017, u Pariz stigao Nejmar - i Moura je morao da bude žrtvovan.

U Totenhem je, ipak, stigao kao šampion, jer je na “Parku Prinčeva” za četiri sezone osvojio impresivnih 16 trofeja.

Ni u Londonu nije krenulo perfektno, od povreda, preko klupe za rezerve - morao je Moura da sačeka svoj oporavak i povrede nekih od saigrača u napadu (Harija Kejna, prije svih), da bi dočekao svojih pet minuta slave.

U Amsterdamu je prije dvije noći odigrao partiju karijere. Za nju je zahvalan samo bogu.

- Srce i Lukas Moura - to nam je donijelo finale Lige šampiona - kazao je Danac Kristijan Eriksen, Mourin saigrač.

- Moura je zaslužio statuu ispred stadiona. Nadam se da će je dobiti. Zbog njega smo u finalu Lige šampiona - poručio je Eriksen.

Brazilac, skromno, ne prihvata sve zasluge.

- Nisam samo ja u pitanju, već saigrači i timski rad. Teško je igrati s Ajaksom, ali mi smo kvalitetan tim i igrali smo dobro i bez ključnih igrača. Fudbal je nevjerovatna stvar, podaruje nam trenutke kao što je ovaj, trenutke koje nismo mogli ni da zamislimo, istakao je Moura.

Bonus video: