Bitka za baraž na istočnom frontu

"Ne bi bio smak svijeta ni ako ne uzmemo sva tri boda, ali ne želimo da nam ovo izmakne", kaže Delibašić
51 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 21.03.2013. 16:05h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Kišinjev - Dok se u Podgorici traži karta više za Engleze, najbolji crnogorski fudbaleri će 1,300 kilometara sjeveroistočno, u nekadašnjoj sovjetskoj republici Moldaviji, sasvim u drugom filmu, igrati jedan od presudnih mečeva u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Za izabranike Branka Brnovića „Englezi“ se zovu – Moldavci, ma koliko ta priča bila ponovljena minulih dana, ali je ona najbolje oslikala riješenost crnogorskih fudbalera da jednu od ključnih stanica na putu ka Brazilu prođu sa što je moguće kraćim zaustavljanjem.

Tri boda u Moldaviji definitivno bi gurnula Brnovićeve momke u orbitu, izvjesnu borbu za baraž, čak i za prvo mjesto u grupi, a veliki spektakl sa Englezima u utorak učinili – još većim, koliko god to bilo teško zamislivo sada kada „Albion“ već sa ogromnim respektom gleda prema Podgorici.

"Tri boda u Moldaviji bi nam otvorila vrata baraža, jer istovremeno igraju Poljska i Ukrajina, neko od njih bi mogao da otpadne", kaže Vladimir Volkov.

Kako se bliži utakmica na stadionu Zimbrua sve je jasnije da je put do Brazila i dug i težak, duži i teži nego što je izgledalo u oktobru, nakon velike pobjede u Ukrajini. Surovi sistem kvalifikacija ne ostavlja prostor za grešku, zato je, uostalom, to prvo mjesto u grupi praktično rezervisano za evropske superteškaše, kakva je, realno, i Engleska.

Ali, borba se zahuktava, ovaj tim ima kontinuitet i kvalitet da se bori do kraja, za prvo ili drugo mjesto – pod uslovom da se iz Kišinjeva vrati sa tri boda.

"Važna utakmica, važnija nego Engleska. Favoriti smo, ne treba bježati od toga, ali protivnik nije naivan, mnogo smo pričali o tome minulih dana. Čuli smo da će Moldavci vjerovatno biti motivisani i premijema, što će nam takođe otežati posao. Ali, optimisti smo, vjerujemo da ćemo se sve završiti kako treba. Ako pobijedimo u Moldaviji, obavićemo 90 odsto posla kada je u pitanju borba za baraž", kaže napadač Andrija Delibašić.

Kao apsolutni favoriti, crnogorski fudbaleri sletjeli su u Kišinjev danas oko podneva po lokalnom vremenu, na meč sa reprezentacijom bez značajnog fudbalskog pedigrea, ali koja u grupi predstavlja potencijalnu opasnost za selekcije koje se bore za Mundijal. Ukrajinci su ovdje u u Kišinjevu izgubili bodove koje neće moći da nadoknade. Zbog toga je ulog veliki, pobjedom se dobija mnogo, a remijem ili porazom gubi još više.

"Neće biti jednostavno. Moldavija je reprezentacija koja se ne dobija lako, zbog toga u utakmicu moramo da uđemo jako skoncentrisani i ozbiljni, bez sporednih misli", ističe Volkov.

I Moldavija se i zbog važnosti meča, ali i zbog kvaliteta koji se zanemaruje u javnosti, ne smije potcijeniti, upozorava fudbaler koji je tri sezone proveo u Šerifu, jedinom pravom moldavskom fudbalskom gigantu.

"Boriće se i biće disciplinovani, sve dok im ne damo prvi gol. Zato je važno da se to dogodi što prije, ali i ako se ne dogodi, moramo da budemo strpljivi. Svjesni smo da smo kvalitetniji i to ćemo pokušati da iskoristimo da, za početak, mi preuzmemo loptu oko centra", dodaje Volkov, koji će po lijevoj strani igrati u paru sa Vladimom Božovićem.

"Vjerujem da ćemo praviti višak!"

Ipak, kao što ni pobjeda ne garantuju prolazak u baraž, tako ni drugi rezultati ne bi značili kraj svih nada. Iako se je utisak da je ovo šansa koju Crna Gora ne bi smjela da propusti...

"Ne bi bio smak svijeta ni ako ne uzmemo sva tri boda, ali ne želimo da nam ovo izmakne", kaže Delibašić, koji smatra da je podjednako važno da Crna Gora odigra dobro i u odbrani i u napadu.

"Siguran sam da ćemo dati gol. Ako sačuvamo mrežu, pobijedićemo!"

Vezni red pun kartona

Težina i značaj utakmice u Kišinjevu ne ostavljaju prostor za poštedu i kalkulaciju, ali mnogi crnogorski fudbaleri treba da se pripaze kartona.

Čak sedmorici prijeti suspenzija i neigranje protiv Engleza ako u Kišinjevu budu opomenuti.

„Najugroženiji“ je vezni red – po jedan karton imaju Peković, Zverotić i Novaković. Odustvo povrijeđenog Drinčića (takođe ima karton) mora da poveća oprez kako bi Brnović imao što više fudbalera na raspolaganju u naredom meču.

Nije mnogo bolja situacija ni u odbrani, gdje po jedan karton imaju Mladen Božović, Stefan Savić i Miodrag Džudović. Savo Pavićević je, srećom, „odležao“ kaznu zbog isključenja protiv Poljske, pa u odlučujuće mečeve kvalifacija ulazi sa praznim „dosijeom“.

Baš kao i Mirko Vučinić, koji žutim u Ukrajini očisto kartone.

Galerija

Bonus video: