Bjelica: Olmo je izabrao Lajpcig

Pozdravio se sa saigračima, pokušao nešto kratko da kaže, ali nije uspio. Bilo mu je veoma teško, ali on ide u klub koji je u vrhu Bundeslige i veoma dobro razumije razvijanje mladih igrača - rekao je Bjelica
2041 pregleda 0 komentar(a)
Rekordni transfer iz klubova bivše Jugoslavije: Dani Olmo, Foto: Beta/AP
Rekordni transfer iz klubova bivše Jugoslavije: Dani Olmo, Foto: Beta/AP

Kada je Zdravko Mamić u avgustu 2014. iz Barselonine škole, La Masije, doveo 16-godišnjeg dječaka, niko nije mogao da pretpostavi da će to biti potez vijeka.

Dani Olmo je u Dinamu postao igrač svjetske klase, šampion Evrope za mlade, stigao i da debituje za A tim Španije, da postigne gol protiv Malte, da zaludi Evropu sjajnim izdanjima u Ligi šampiona...

Svjestan da je prerastao HNL, 21-godišnjak iz Terase je odlučio da ode sa Maksimira, a čini se da je odabrao pravi klub - Olmo je sve dogovorio sa liderom Bundeslige, Lajpcigom.

Iako je imao pozive iz Španije (pominjali se Atletiko Madrid i Barselona), Italije (Milan) i Engleske (Volvs), ofanzivni vezista je procijenio da će najbolje razviti potencijal pod nadzorom Julijana Nagelsmana.

Brza igra tima iz Istočne Njemačke bi trebalo da mu odgovara.

- Olmu je bilo najgore, jer je on bio taj koji je morao da odluči. Bilo je veoma dobrih ponuda, a on se na kraju odlučio za Lajpcig. Vjerujemo da će tamo prikazivati igre kao u Dinamu. Moramo bez njega, a on bez Dinama. Želimo mu sve najbolje - kazao je trener „modrih” Nenad Bjelica.

Oproštaj nije bio lak.

- Pozdravio se sa saigračima, pokušao nešto kratko da kaže, ali nije uspio. Bilo mu je veoma teško, ali on ide u klub koji je u vrhu Bundeslige i veoma dobro razumije razvijanje mladih igrača. Oni godinama napreduju i imaju sjajnog trenera, forsiraju mlade igrače i igraju Ligu šampiona, a sve to razlog je zbog kojeg se on može nastaviti razvijati - dodao je Bjelica.

Olmo će potpisati ugovor do 2024. godine, a Dinamo će dobiti 25 miliona eura za obeštećenje, plus mogućih 10 na ime bonusa.

Time je oboren rekordni transfer ex-YU fudbala, koji je držao takođe Dinamo, kada je 2016. prodao Majka Pjacu Juventusu za 23 miliona eura. Preko 20 miliona (21) je bio iznos i koji je Totenhem 2008. platio za Luku Modrića.

Dinamo je 2018. prodao Filipa Benkovića Lesteru za 14,5 miliona eura, a 5. mjesto na ex-YU listi drži Partizan, koji je još 2000. prodao Mateju Kežmana za 28 miliona maraka, tj. 14,3 miliona eura...

Bonus video: