Blamaža na oproštaju: Od Engleza četiri, a od Moldavije - pet!

Moldavija je očitala pravu lekciju izabranicima Branka Brnovića (5:2), koji su kvalifikacije završili na trećem mjestu, sa četiri pobjede, te sa po tri remija i poraza
109 pregleda 298 komentar(a)
Ažurirano: 15.10.2013. 21:17h

Umjesto lijepog završetka, posljednja kvalifikaciona noć pretvorila se u košmar, blamažu, pravi debakl - Moldavija je nokautirala Crnu Goru (5:2) i psihološki je vratila pet koraka, ili pet godina unazad, iako je Brnovićev tim suštinski ostao tamo gdje je bio i prije utakmice, na trećem mjestu u grupi.

Umjesto da to bude trijumf u Kijevu, ili remi sa Engleskom pod Goricom, na kraju krajeva i pobjeda u Kišinjevu, kvalifikaciona priča u “ciklusu Brazil” pamtiće se po sramotnom porazu od Moldavije, reprezentacije koja ni San Marinu nije dala pet golova, nije čak bila ni blizu. Nevjerovatno, nezabilježeno!

Ako ništa drugo, Moldavci su ogolili Crnu Goru do kraja, u posljednjem meču kvalifikacija pokazali pravu istinu. Dugo se vjerovalo da možemo do baraža, makar za vrijeme dok smo imaginarno bili prvi u grupi, a sinoć se vidjelo koliko smo daleko – i po kvalitetu, i po svemu onome što ide uz selekcije koje će igrati na Svjetskom prvenstvu.

Uostalom, to pokazuju brojke, statistika, serije, bilo šta – reprezentacija koja je u posljednja četiri meča primila 14 golova, po četiri od Ukrajine i Engleske, od Moldavije pet ( pri tom je dala samo tri), za to vrijeme osvojila samo dva boda, selekcija koja na domaćem terenu nije dobila nikog, osim San Marina, nije zaslužila ni da priviri Mundijalu, koliko god bolno djelovala ta istina.

Šta se to desilo pa da se selekcija koja se, ne tako davno, borila za visok plasman u grupi, raspadne do kraja protiv totalnog autsajdera, teško može i da se zamisli, a još teže da se objasni.

Jednostavno, desila se neka vrsta zamora materijala - fizičkog i psihološkog, pomiješana sa odsustvom velikog broja fudbalera i nedostatkom pravog kvaliteta igrača koji su preostali.

To se raznim čudima prikrivalo do kraja, a onda, kada je sve trebalo da se završi, pa makar nekim remijem ili nesrećnim porazom (kako sada dobro izgleda takav epilog) - desio udarac od kojeg će ekipi trebati dugo vremena da se oporavi.

Visilo je i u prvom poluvremenu

Moldavci su bili i bolji i opasniji od početka, Crna Gora je došla do daha tek u 10. minutu, kada je Damjanović nakon dodavanja Jovetića gađao sa ivice šesnaesterca, tik pored stative. Jovetić je u 23. minutu bio blizu da pokupi loptu ispred golmana Cebanua, nije uspio nogom pa je ponio rukom, umjesto gola stigao je žuti karton za napadača Sitija. Period u kojem je Crna Gora bila opasna završio se u 23. minutu, kada je Damjanović na dodavanje Boškovića pucao u spoljni dio mreže.

A onda su Moldavci, koji su do 28. minuta bili konstatno opasni, poveli sa 1:0. Ne baš neočekivano – Poleksić je refleksom mačke odbranio skrenuti šut Bordijana, ali nije mogao ništa nakon udarca Antonjuka, koji je naletio na odbitak.

Period nakon gola otkrio je bolnu istinu, Crna Gora ni protiv Moldavije nije mogla da drži loptu i dominira, napravi kakav-takav pritisak. Počelo je mučenje, a da u 38. minutu Poleksić nije bio budan nakon što je odbrana zaspala, Sidorenko bi nastavio golgetersku seriju u nacionalnom timu, započetu protiv San Marina (dva gola).

Ipak, kada je Crna Gora izjednačila na početku nastavka, u 55. minutu, činilo se da će se stvari vratiti u normalu.

Mnogo veći motiv nego u finišu prvog dijela donio je ofanzivu, a u 55. minutu izjednačenje – Božović je izborio penal, a Jovetić uz puno hrabrosti i lucidnosti, prije svega sreće, postigao prvi gol u reprezentaciji od avgusta 2012. godine, prvi u kvalifikacijama od septembra 2011. Lopta se nakon popularne “panenke” odbila od prečke i pala iza linije – 1:1.

Totalni raspad sistema

Očekivao se juriš za totalni preokret, a uslijedila je blamaža – Crna Gora je već nakon sat vremena igre počela da puca, nakon šanse Dedova, ali je pravi raspad uslijedio koji minut kasnije.

Sa četiri napadača poređana u prvoj liniji (Kasalica desno, Jovetić i Damjanović centralno, Bećiraj lijevo), a sa fudbalerima sredine terena koji nisu mogli da se vraćaju nazad, odbrana Crne Gore djelovala je smiješno, čak i za selekcije kalibra Moldavije!

Bilo je tu svega – jedan gol iz prekida (Armaš), jedan nakon maestralnog šuta sa 20 metara (Sidorenko), jedan nakon greške Poleksića (Jonita), jedan nakon sjajne solo-akcije (Antonjuk) doveli su do nestavrnih 1:5 i najveće bruke crnogorske reprezentacije u istoriji.

Gol Jovetića glavom za 2:5 ublažio je poraz, ali nije smanjio blamažu…

CRNA GORA - MOLDAVIJA 2:5

Podgorica – Stadion pod Goricom. Gledalaca: 5.000. Sudija: Robert Šergenhofer (Austrija). Strijelci: Jovetić u 55. (penal) i 90+1. minutu za Crnu Goru, Antonjuk u 28. i 89, Armaš u 62, Sidorenko u 64. i Jonica u 73. minutu za Moldaviju. Žuti kartoni: Kecojević, Jovetić, Drinčić (Crna Gora), Golovatenko, Gatkan, Dedov, Georgijev (Moldavija).

Crna Gora: Poleksić 5, Pavićević 5,5, Kecojević 5, Jovanović - (Krkotić 5), Božović 6, Zverotić 5,5, Drinčić 5, Bećiraj 5 (Vešović), Bošković 5,5 (Kasalica 5), Jovetić 6, Damjanović 5,5.

Moldavija: Ćebanu 7, Armaš 8, Golovatenko 7, Raču 7, Jonica 7,5, Gatčan 7, Antonjius 8,5, Dedov 8, Georgijev 7,5, Bordijan 7, Sidorenko 8 (Frunza).

Tok meča:

Kraj utakmice

90+1. minut: 2:5, gol Jovetića. Drinčić je izveo slobodan udarac, Ćebanu je kratko odbio loptu, na koju je natrčao Jovetić i pogodio

Dva minuta sudijske nadoknade

89. minut: 1:5, drugi gol Antonjuka za Moldaviju. Pravi brodolom Crne Gore

87. minut: Novi pokušaj Jovetića iz slobodnog udarca, ali je ponovo bio neprecizan

86. minut: Crna Gora nikako ne uspijeva da dođe u priliku za gol, blijeda noć "sokola"

77. minut: Posljednja izmjena u ekipi Crne Gore, Marko Vešović je zamijenio indisponiranog Bećirara

73. minut: 1:4, Jonica je strijelac za Moldaviju. Velika greška Poleksića, kome je pobjegla lopta, a Jonica je bio spreman da kazni tu grešku.

64. minut: 1:3, sjajan gol Sidorenka, opalio je desnom nogom sa ivice šesnaesterca, Poleksić je bio nemoćan. Crna Gora je u nokdaunu

62. minut: 1:2, Armaš je doveo Moldaviju u novo vođstvo. Nakon kornera, lopta je došla do Armaša, koji je neometeno matirao Poleksića.

61. minut: Solo akcija Djedova, oslobodio se Kecojevića, šutirao lijevom nogom, ali je Poleksić poslao loptu u korner.

59. minut: Racu je glavom bio opasan, ali je lopta otišla preko gola

57. minut: Izjednačujući gol je dao krila Crnoj Gori, Zverotić je šutirao iskosa sa desne strane, ali je ta lopta prošla pored gola i nogu igrača domaće selekcije

55. minut: 1:1, GOOOOOOllllllllllllllll. Jovetić je iz penala izjednačio rezultat. Napadač Mančester sitija je "potkopao" loptu, takozvanu "kašiku", a lopta se od prečke odbila iza gol linije!

54. minut: Penal za Crnu Goru, Golovatenko je u šestaestercu srušio Vladimira Božovića

49. minut: Kontra Moldavaca, Jonica je imao dobru poziciju za šut, ali je njegov udarac izblokiran i otklonjena je opasnost

Počelo je drugo poluvrijeme

Na poluvremenu izmjena u Brnovićevom timu, Filip Kasalica je ušao u igru umjesto Branka Boškovića.

Kraj prvog poluvremena. Moldavija od 28. minuta i gola Antonjuka vodi 1:0. Slaba igra Crne Gore, samo je Damjanović sa dva šuta bio opasan po gol Moldavaca.

45+1. minut: Opasnost po gol Crne Gore, Antonjuk je ušao u šesnaesterac, centrirao je sa lijeve strane, ali je Zverotić otklonio opasnost

Minut nadoknade

45. minut: Korner za Crnu Goru, izveo ga je Drinčić, ali je Ćebanu izboksovao loptu.

38. minut: Umalo je Sidorenko uhvatio na spavanju odbranu "sokola", ali je Poleksić blagovremeno istrčao i otklonio opasnost

31. minut: Slobodan udarac Jovetića, centralno sa oko 20 metara, ali je napadač Sitija opet loše šutirao, lopta je otišla preko gola

28. minut: 0:1, Moldavija je povela golom Antonjuka. Nakon šuta Bordijana, lopta je zakačila u nogu Pavićevića, skrenula je pravac, ali Poleksić odlično intervenisao. Međutim, u nastavku iste akcije je Antonjuk natrčao na odbijenu loptu i šutirao sa desne strane, i uz pomoć Poleksića doveo svoj tim u vođstvo.

23. minut: Odličan udarac lijevom novom Damjanovića, ali je lopta skrenula u korner...

22. minut: Slobodan udarac Jovetića, iskosa sa oko 22-23 metra, lopta preko gola nekoliko metara

19. minut: Drugi korner za Crnu Goru, ponovo bez šuta na gol

17. minut: Žuti karton za Jovetića, zbog igranja rukom kada se našao ispred Ćebanua, nakon što ga je odlično proigrao Damjanović.

15. minut: Prvi korner za Crnu Goru, izveo ga je Zverotić, ali nije bilo opasnosti po gol Moldavaca

10. minut: Prva akcija Crne Gore, Damjanović je prihvatio loptu na oko 18 metara, šutirao je po zemlji, ali je lopta otišla zamalo pored stative Ćebanua.

9. minut: Pritisak Moldavije na početku meča, imaju više loptu u svom posjedu

4. minut: Brnović je morao da izvrši prvu izmjenu, Miloš Krkotić je zamijenio Jovanovića

2. minut: Povreda arkade Milana Jovanović, nakon jednog duela, zbog čega nije mogao da nastavi meč.

Utakmica je počela.

Sjajan ambijent na stadionu pod Goricom, navijači su gromoglasnim aplauzom pozdravili učinak crnogorskih fudbalera u kvalifikacijama.

"Zbog vašeg znoja i krvi za nas ćete biti prvi", piše na sjeveru.

Evo i sastava timova:

Crna Gora: Poleksić, Pavićević, Kecojević, Jovanović, Božović, Zverotić, Drinčić, Bećiraj, Bošković, Jovetić, Damjanović.

Moldavija: Ćebanu, Armaš, Golovatenko, Raču, Jonita, Gatčan, Antonjius, Dedov, Georgijev, Bordijan, Sidorenko.

Desetak minuta prije početka pod Goricom je oko 6.000 navijača.

Crna Gora protiv Moldavije igra posljednji meč u kvalifikacijama, bez rezultatskog značaja, ali se traži pobjeda za kraj ciklusa

Galerija

Bonus video: