Blater: Nije FIFA odgovorna za radnike u Kataru

0 komentar(a)
Sep Blater, Foto: Reuters
Sep Blater, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.12.2014. 23:03h

Predsjednik Svjetske fudbalske federacije (FIFA) Sep Blater rekao je danas da ta organizacija nije odgovorna za dobrobit radnika koji grade objekte za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine, već onih kompanija koje su ih unajmile.

Blater je tokom posjete Šri Lanki novinarima rekao da su kompanije iz Njemačke, Francuske, Engleske i drugih evropskih zemalja odgovorne za svoje radnike koji rade u Kataru na izgradnji stadiona i infrastrukture za Mundijal.

Katar se našao pod lupom javnosti i odnosa prema radnicima od kada je 2010. godine dobio prava da organizuje turnir. Ova zemlja, kao i druge bogate zemlje iz Zaliva, oslanja se u velikoj mjeri na radnike migrante, naročito iz Južne Azije.

Razne grupe za ljudska prava oštro su kritikovale Katar, navodeći da radnici koji grade objekte žive u bijedi i da su eksploatisani.

Amnesti internešenel (Amnesty International) je prošlog mjeseca objavio da ova zemlja nije uradila dovoljno poboljšanju uslova radnika, iako je prije šest mjeseci izneo planove za reformu rada.

Vlada ove zemlje rekla je da planira da primijeni reforme u sljedećih nekoliko mjeseci.

Bonus video: