Blater pozvao Iran da dopusti ženama ulazak na stadione

Prvi čovjek FIFA je naglasio da ne želi da utiče na mijenjanje zakona, ali da je kao branilac fudbala i u islamskim zemljama, "morao ovo da saopšti vlastima Irana"
0 komentar(a)
Sep Blater, Foto: Reuters
Sep Blater, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.11.2013. 20:34h

Predsjednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Sep Blater pozvao je danas iranske vlasti da dopuste ženama da prate fudbalske utakmice na stadionima.

Ženama je od islamske revolucije 1979. godine zabranjen ulazak na stadione.

"Imao sam jutrros priliku da razgovaram sa jednom od iranskih zvaničnica, potpredsjednicom Masamueh Ebteker i pitao sam je da li bi njihova Vlada mogla da razmotri izmjenu zakona po kome je ženama zabranjeno da uđu na stadione", rekao je Blater.

Prvi čovjek FIFA je naglasio da ne želi da utiče na mijenjanje zakona, ali da je kao branilac fudbala i u islamskim zemljama, "morao ovo da saopšti vlastima Irana".

Iran je svojevremeno obrazložio zabranu ulaska žena na stadione potrebom da ih zaštiti uvreda koje bi mogle da im budu upućivane sa tribina.

"Muškarci koji prate fudbal često dok prate meč koriste vulgarne riječi", rekao je zamjenik šefa policije Bahman Kargar.

Ova zabrana je svojevrmeno bila tema filma "Ofsajd" koji je 2006. nagrađen "Srebrnim medvedom" na filmskom festivalu u Berlinu , a koji govori o grupi djevojčica koje se u želji da prate utakmicu preoblače u dječake i ulaze na teheranski stadion, kako bi pratile meč kvalifikacija za Mundijal 2006. protiv Bahreina.

Bonus video: