Blater, Valke i Katner dodijelili sebi 80 miliona franaka

1 komentar(a)
Fifa, Foto: Fifa
Fifa, Foto: Fifa
Ažurirano: 03.06.2016. 14:47h

Bivši visoki zvaničnici Svjetske fudbalske federacije (Fifa) Sep Blater, Žerom Valke i Markus Katner su u posljednjih pet godina dodijelili sebi bonuse i povećanje plata u iznosu od oko 80 miliona švajcarskih franaka.

Ugovorene isplate su prekršile zakon u Švajcarskoj, a dokazi će biti dostavljeni američkim i švajcarskim tužilaštvima koji istražuju korupciju u svjetskom fudbalu, saopštili su danas advokati Fife.

"Blater, Valke i Katner su se zajedničkim naporima obogatili kroz godišnja povećanja plata, bonusa sa svjetskih prvenstava i drugih podsticajnih mera u iznosu od više od 79 miliona švajcarskih franaka i to samo u posljednjih pet godina", rekao je američki advokat Bil Bark.

Fifa je otkrila detalje ugovora svog bivšeg predsjednika Blatera, otpuštenog generalnog sekretara Valkea i otpuštenog finansijskog direktora Katnera, dan pošto je policija upala u Fifu i zaplijenila dokaze u sklopu istrage švajcarskih vlasti.

Švajcarske vlasti pokrenule su prošlog septembra krivičnu istragu protiv Blatera, a u martu protiv Valkea.

Oni se sumnjiče za malverzacije Fifinim novcem. Blater i Valke su negirali nepravilnosti, a suspendovani su na šest, odnosno 12 godina. Protiv Katnera nije pokrenut dodatni postupak.

Saopštenje Fifinih advokata objavljeno je tri nedjelje pošto je novi predsjednik svjetske kuće fudbala Đani Infantino rekao da je "kriza završena".

Bonus video: