Boban: Davao sam sve za Jugoslaviju, bili smo previše talentovani da bi bili najbolji

"Ja sam se borio protiv sistema, a ne Srba. Kako bih, kada sam imao prijatelje Srbe, igrao sa njima u istom timu. Nikada, čak ni tokom rata, nisam imao problem sa mojim srpskim prijateljima. Nikada nisam dijelio ljude. Ti koji to rade su idioti. Hvala Bogu da je rat završen i da su odnosi između Hrvata i Srba sve bolji", kazao je Boban
59 pregleda 10 komentar(a)
zvonimir boban, Foto: Gazzetta.it
zvonimir boban, Foto: Gazzetta.it
Ažurirano: 18.09.2017. 21:19h

Bilo je, i ima, hrvatskih fudbalera sa boljim karijerama, više trofeja, ali Zvonimir Boban je, po mnogo čemu, simbol hrvatskog fudbala.

Nekadašnji as Milana, kapiten i prva desetka Hrvatske, već dugo godina je van domovine, živi u Švajcarskoj, a trenutno je jedan od važnijih savjetnika predsjednika FIFA Đanija Infantina.

Jedan dio opširnog intervjua, koji je dao za švajcarski "Blik", bio je posvećen njegovim počecima u dresu Dinama i SFR Jugoslavije.

"Prije raspada, Jugoslavija je bila možda i najtalentovanija selekcija koja se pojavila u Evropi. Da se igralo sa 10 lopti, vjerovatno bismo bili šampioni svega. Ali, ne mislim da bismo postali...", kazao je Boban i objasnio:

"Nije bilo mjesta za sve toliko nadarene igrače. Imali smo jedinstvenog Stojkovića, genijalca Savićevića, prefinjenog majstora Prosinečkog...To je toliko talenta na jednom mjestu da ga je teško uklopiti. Ja bih, recimo, morao da igram krilo, drugačije ne bih bio u timu".

Boban je govorio i o događaju koji je promijenio njegov život - 13. maj 1990. godine, utakmica Dinamo - Crvena zvezda, i njegov napad na policajca...

"To je bio znak otpora režimu i borbe za slobodu. Bili smo godinama ugnjetavani. Bili smo godinama ugnjetavani, a bili smo mladi i borili se za ideale. Moj potez je protumačen kao napad na državu, ali je isti taj policajac prethodno pretukao mlade ljude", ponovio je Boban.

Ne smatra da je upravo on postao simbol otpora.

"Ne ja, ne moj udarac. Svi oni ljudi, koji su se tog dana branili, su simboli. To je bio ustanak svih. Ali ja sam bio Boban, Dinamova desetka, to je bila razlika".

On je, međutim, kazao da njegov otpor nije bio usmjeren ka Srbima, već isključivo ka, kako je rekao, diktaturi.

"Ja sam se borio protiv sistema, a ne Srba. Kako bih, kada sam imao prijatelje Srbe, igrao sa njima u istom timu. Nikada, čak ni tokom rata, nisam imao problem sa mojim srpskim prijateljima. Nikada nisam dijelio ljude. Ti koji to rade su idioti. Hvala Bogu da je rat završen i da su odnosi između Hrvata i Srba sve bolji", kazao je Boban.

Želju da igra za Hrvatsku, za svoju domovinu, nikada nije krio.

"Ako me pitate da li sam sanjao da slušam hrvatsku himnu, odgovor je - da. Ako me pitate da li sam uvijek želio da igram za moju zemlju, odgovor je opet - da. Da li sam hrvatski patriota. Jesam. Ali, i Jugoslavija je bila moj tim, moja reprezentacije. Uvijek sam na svakom meču davao sve od sebe, pa i za Jugoslaviju", rekao je Boban.

Bonus video: