Bolji su i od Peleovog Brazila?

Španska kaznena ekspedicija 2008-2012 nudi tri pehara sa velikih takmičenja zaredom i eleganciju u igri kakvu je malo ko imao.
5 komentar(a)
Ažurirano: 03.07.2012. 09:49h

“Španija i ništa više”, poručuje “Marka” sa naslovne strane nakon što su Inijesta, Ćavi, Silva, Fabregas i ostali majstori Visentea del Boskea donijeli na madridski aerodrom “Barahas” treći pehar sa velikog takmičenja u samo četiri godine.

Da niko nikada nije uradio sličnu stvar, čak ni prije pola vijeka, kada su igrači igrali jedva po 30 mečeva godišnje, a na utakmicama trčali duplo manje nego što se trči sada - ponavljano više puta u najavi uoči finala. Čak i prije Evropskog prvenstva, kada su se Španci spremali za “nemoguću misiju”, da evropskoj i svjetskoj kruni pridodaju još jednu evropsku. Treba li isticati da su mnogi takav poduhvat unaprijed osudili na neuspjeh.

Kada su u prvom meču sa Italijom Španci odigrali 1:1, uz odlično izdanje oba tima, procijenjeno je da je “tika-taka” fudbal prilično ranjiv, a da je odgovor na špansku igru konačno pronađen.

I kako se “furija” lagano približavala finalu, uz strah od Hrvatske i ne previše dopadljivu igru protiv Francuske (uprkos 2:0), te mučenje protiv Portugala, fudbalski svijet uveliko je španski plemeniti stil poslao u istoriju. Neprekidna dodavanja ocijenjena su kao - dosadna. Ispostavilo se da su takva mišljenja uglavnom stizala od onih kojima je dosadila španska dominacija, a ne igra koju su Ćavi i Inijesta iz Barselone prenijeli na reprezentaciju.

Kritike, čak i omalovažavanja, kao da su naljutili španske fudbalere, koji su prije dvije noći u Kijevu dočekali poslasticu - finala i velike utakmice odavno su za njih postali rutina, mečevi u kojima se najbolje snalaze.

Italija je pobijeđena sa impresivnih 4:0, uz nisku rekorda, timskih i pojedinačnih, pa je opšte mišljenje još jednom promijenjeno - “tika-taka” nije mrtav, niti je na aparatima, već je bolji i “zdraviji” nego ikada ranije.

“Je li ova Španija bolja i od Peleovog Brazila?”, zapitao se britanski BBC u anketi na on-lajn izdanju, čime je krenula debata: Koji je reprezentacija najbolja u istoriji fudbala?

Španska kaznena ekspedicija 2008-2012 nudi tri pehara sa velikih takmičenja zaredom i eleganciju u igri kakvu je malo ko imao.

“Kada se pomene najbolja selekcija ikada, asocijacija ide na 1970. i tim oko kojeg je stvorena legenda: Pele, Tostao, Žairzinjo, Rivelinjo i Žerson - bili su paklena kombinacija timskog rada i individualnog sjaja. Njemci su kroz decenije prošlog vijeka imali periode velike dominacije, Argentinci su sa Kempesom, pa sa Maradonom, osvojili dvije svjetske titule u kratkom razmaku (1978, 86), ali je pitanje je li iko imao jači uticaj na igru nego što sada to radi Španija”, pita se BBC.

Španci su kroz istoriju bili predodređeni da gube velike utakmice, imali su samo jedan veliki trofej (na Euru 1964), a onda kao da su odlučili da naplate za sve patnje iz prošlosti.

Niska je počela prije četiri godine, pobjedom nad Njemačkom u finalu Eura 2008, a paralelno pošto je Barselona lansirala jednu od najboljih generacija ikada. I, ispostavilo se - spasila španski fudbal.

Istoriju je preokrenuo Luis Aragones, nastavio Visente del Boske, koji je uspio ono što vjerovatno neće uspjeti ni Murinju ni Gvardioli - da objedini Ligu šampiona, Mundijal i Euro!

Španci su definitivno usavršili fudbalsku igru, dali mu novu dimanziju, pa komentar “Gazete delo sport” možda i nije pretjeran: “Privilegovana je generacija koja ima priliku da ih gleda”.

Okršaj sa Brazilom 2014. na Mundijalu u zemlji fudbala, trebao bi da bude definitivna kruna ekipe koja je zadivila svijet. Meč bi mogao da bude epski...

Godine “furije”

EURO 2008 - Tada je sve počelo

Sa svih pet pobjeda na turniru, od kojih je trijumf nad Rusijom u polufinalu od 3:0 bio najupečatljiviji, Španija je prekinula seriju od 44 godine bez trofeja na velikim takmičenjima.

U finalu je pala Njemačka, 1:0, ali uz mnogo bolju igru. Presudio je gol Toresa.

MUNDIJAL 2010 - Dominacija je globalna Španija je Svjetsko prvenstvo otvorila šokantnim porazom od Švajcarske, ali se izvukla pobjedama nad Čileom i Hondurasom. U nokaut fazi - četiri pobjede od po 1:0.

Pali su Portugal, Paragvaj, Njemačka i na kraju Holandija, pogotkom Inijeste u produžetku.

EURO 2012 - Istorija je ispisana

Uz remi sa Italijom, tijesnu pobjedu nad Hrvatskom, slavlje na penale nad Portugalom, ali i uz brojna osporavanja, “furija” se dočepala finala.

Savladala je Italiju 4:0 i začepila usta kritičarima

Galerija

Bonus video: