Bomba: Mesi nije rekorder, već Zambijac Čitalu?

On je navodno 1972. godine (iste kada je Gerd Miler bio strijelac 85 golova) napravio čudo - dao je 197 pogodaka...
20 komentar(a)
Ažurirano: 12.12.2012. 15:48h

Madridski "As" je krenuo u otrivanje istine, tvrdio da Lionel Mesi nije rekorder s 86 golova u jednoj kalendarskoj godini i upozorio na zambijskog fudbalera Gadfrija Čitalu.

On je navodno 1972. godine (iste kada je Gerd Miler bio strijelac 85 golova) napravio čudo - dao je 197 pogodaka...

Gdje je problem? Radi se o tome da je rekord Čitalua poznat Fudbalskom savezu Zambije, ali da je nepoznanica za međunarodnu scenu...

"Imamo taj rekord. On je zabilježen u našem fudbalu, ali nije u međunarodnom. Dok svijet govori o rekordima Mesija i Milera mi vodimo debatu o tome zašto golovi Čitalua nisu zabilježeni", ističu u FS Zambije.

Istraga je, kako tvrde Afrikanci, počela.

"Sastavili smo grupu ljudi koja će istraživati arhivu i bilježiti minute i golove koje je dao Gadfri. Nakon toga ćemo zabilješke poslati u Afričku fudbalsku organizaciju, a potom i u FIFA. Želimo da svijet vidi da je Čitalu pravi rekorder", ističe portparol FS Zambije.

Podaci o Čitaluu postoje na Wikipediji, ali, pored klubova za koje je igrao, samo piše i da je dao 76 golova za reprezentaciju. Rođen je 1947, a preminuo je 1993. godine kada je sa nacionalnim timom čiji je bio selektor išao na utakmicu kvalifikacija za Mundijal u Senegal.

Avion kojim su putovali se tada srušio i pao u more i poginulo je 30 ljudi...

Galerija

Bonus video: