Borba za opstanak i Evropu: Lovćenov paradoks i rekorder Miljenović

Dva velika iskušenja čekaju Cetinjane krajem maja i početkom juna - borba za opstanak u baražu i borba za trofej i Evropu, u finalu Kupa
769 pregleda 1 komentar(a)
Slavlje fudbalera Lovćena, Foto: Boris Pejović
Slavlje fudbalera Lovćena, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.05.2019. 19:45h

Dešavalo se da drugoligaš osvoji Kup (Čelik, 2012), dešavalo se i da se ekipa koja nikada nije igrala u eliti bori za trofej u najmasovnijem takmičenju (Igalo prošle sezone), ali situaciju u kojoj se našao Lovćen do sada nije imao nijedan klub u samostalnoj Crnoj Gori.

Krajem maja i početkom juna, u samo nekoliko dana, Cetinjani će protiv Budućnosti igrati za trofej u Kupu i plasman u Evropu, a onda će se skoncentrisati na borbu za opstanak, jer je izvjesno da ih čeka dvomeč baraža.

Kakav paradoks - teoretski, može da se dogodi da Lovćen naredne sezone igra i Evropu i Drugu ligu, što bi bio nezabilježen slučaj.

Paradoks je i cijela sezona najstarijeg crnogorskog kluba - očajni rezultati u prvenstvu, čak 16 poraza i 56 primljenih golova na 31 meču, ali sasvim drugačija izdanja u Kupu, gdje je tim Aleksandra Miljenovića juče održao lekciju Petrovcu u revanšu polufinala na njegovom terenu, slavio 4:0 nakon 1:1 u prvoj utakmici.

- Tokom cijele utakmice smo bili nadmoćni, pobjeda je apsolutno zaslužena, a Petrovac je imao mnogo sreće jer smo mogli da postignemo još golova. Čestitam saigračima i stručnom štabu na sasvim zasluženom finalu, u kojem ćemo sigurno imamo svoje šanse - kaže je Driton Camaj, strijelac drugog gola u velikoj pobjedi.

Trener Lovćena Aleksandar Miljenović postaće rekorder kao prvi trener koji će tri puta sjedjeti na klupi u finalu Kupa samostalne Crne Gore.

Prethodna dva finala je dobio - 2009. godine, vodeći Petrovac (upravo protiv Lovćena) i prošle sezone vodeći OFK Titograd (protiv Igala).

Bivši selektor omladinske reprezentacije Crne Gore 30. maja ima šansu da upiše “het-trik” i postane prvi trener sa tri trofeja u Kupu, iako će Lovćen biti autsajder protiv Budućnosti.

Po dva finala Kupa imaju i Nebojša Vignjević (dva slavla sa Rudarom), Dragan Radojičić (polovičan učinak sa Rudarom), Slavoljub Bubanja (polovičan učinak sa Čelikom) i Milorad Malovrazić (porazi sa Lovćenom i Petrovcem).

- Potpuno zasluženo smo savladali Petrovac i plasirali se u finale. Moram da iskoristim priliku da se zahvalim navijačima koji su došli u velikom broju i koji su nam bili vjetar u leđa. U finalu nas čeka Budućnosti, koja je apsolutni favorit. Ipak, mislim da nismo bez šansi. Daćemo sve od sebe da donesemo trofej Kupa na Cetinje - kazao je za RTV Cetinje vezista Andrija Kaluđerović, strijelac trećeg gola protiv Petrovca.

Lovćen je već jednom, 2014. godine, osvajao pehar pobjednika Kupa u samostalnoj CG, a za drugi trofej u najmasovnijem takmičenju boriće se i Budućnost, koja je slavila 2013.

Bonus video: