Bošković: Imamo dobru odbranu i to moramo da iskoristimo

"Mislim da je odbrana stub naše ekipe, naravno pored Mirka i Stevana. Imamo vrhunske igrače u odbrani", kaže Bošković
6 komentar(a)
Ažurirano: 06.03.2014. 22:00h

Pobjedom protiv favorizovane Gane (1:0) Crna Gora je na najljepši način otvorila 2014. godinu i vratila poljuljani optimizam nakon lošeg završetka prošlih kvalifikacija.

Ipak, nema euforije, prave stvari kreću tek od septembra. Duel protiv “crnih zvijezda” ponudio je defanzivni model igre od kojeg ne treba odustajati, već ga samo usavršavati.

"Najbitnije je što smo dobro krenuli u 2014. godini. Pokazali smo da možemo da igramo čak i protiv ekipe kao što je Gana. Neki naši fudbaleri nisu imali ni 45 minuta u nogama, ali smo pokazali da smo spremni da se borimo i ginemo na terenu, svi za jednog jedan za sve - rekao je Dejan Damjanović, koji je u 1. minutu iz penala postigao svoj sedmi gol u reprezentaciji, a prvi u prjatekjskim utakmicama.

Rano vođstvo dodatno je pomoglo Brnoviću i fudbalerima da sprovedu dogovorenu taktiku - zgusnuto na sredini, čvrsto u odbrani, čekajući kontranapade.

"Pošto Mirko i Stevan nisu igrali, morali smo drugačije da se postavimo. Ovo je dobar pokazatelj kako igrati i protiv nekih ekipa na strani, uglavnom smo se branili i stvarali šanse iz kontre. Ovo je način na koji će se dobijati neke utakmice i u kvalifikacijama, pa makar i sa 1:0. Bila je ovo dobra priprema pred kvalifikacije u kojima ćemo prvi put pokušati da se plasiramo na veliko takmičenje", dodao je Damjanović.

Branko Bošković je asistirao Kasalici kod penala u 12. sekundi, a potom i Damjanoviću u 33. minutu za veliku šansu.

"Više smo se branili, nismo htjeli da srljamo, a takva igra nam očigledno više odgovara. Na kraju, dobiti reprezentaciju kao što je Gana uvijek je dobra stvar, pa makar se radilo i o prijateljskom meču", rekao je Bošković.

Iako je njegov doprinos bio uglavnom ofanzivan, vezista Rapida be zaboravlja šta je presudilo.

"Mislim da je odbrana stub naše ekipe, naravno pored Mirka i Stevana. Imamo vrhunske igrače u odbrani i to treba da iskoristimo. Pokazali smo da možemo da igramo protiv bilo koga, pa i ovako oslabljeni", kazao je Bošković.

Zato i nije slučajno - sve velike pobjede Crna Gora je ostvarila rezultatom 1:0, od Velsa, Bugarske i Švajcarske, do Ukrajine.

"Imamo primjer Italije, koja je sa tvrdom igrom i pobjedama uglavnom od 1:0 stizala i do finala Svjetskog i Evropskog prvenstva. Mislim da je to dobar podstrek za nas. Sa igračima koje imamo možemo daleko da doguramo u kvalifikacijama", istakao je Bošković.

Jedan od onih koji se dobro uklopio u defanzivni model igre, iako je je debitovao, jeste nekadašnji vezista Budućnosti Nikola Vukčević.

"Mislim da smo kao tim odigrali veoma stabilno. Pustili smo Ganu da vodi igru, dok smo se mi malo povukli. Bila je ovo izuzetno zrela pobjeda", istakao je Vukčević, koji je zadovoljan debijem.

"Moram biti zadovoljan igrom, iako je to bio moj prvi meč u nacionalnom timu, i to protiv veoma jake reprezentacije kao što je Gana".

Vukčević ističe da mu je naredni cilj da se izbori za veću minutažu u svom timu, portugalskoj Bragi, u kojem je vrlo malo igrao ove sezone.

"Nisam igrao nekih mjesec dana, prvo zbog crvenog kartona, kasnije i zbog nekih drugih okolnosti, ali nadam se da ću postati standardniji. Tako ću se još više nametntuti selektoru i biti od pomoći reprezentaciji", zaključio je Vukčević.

Reprezentativci će se sada razići po svojim klubovima širom Evrope, a novo okupljanje zakazano je za maj. Na programu je dvomeč - sa Slovačkom 23. maja, najverovatnije u Žilini, kao i sa Iranom tri dana kasnije, najvjerovatnije u austrijskom Insbruku.

Galerija

Bonus video: