Bosna i Hercegovina razbijena na “La Lušu”

Slavio je domaćin sa 6:2, u meču u kojem je morao da strahuje tek 14 minuta. Na Evropsko prvenstvo prošle i Hrvatska i Republika Irska
0 komentar(a)
Portugal, Foto: Reuters
Portugal, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.11.2011. 23:52h

Iznenađenja nije bilo - reprezentacije iz povlašćenog šešira u baražu su izborile plasman na Evropsko prvenstvo.

Naredne godine u Poljskoj i Ukrajini, uz Češku će igrati Hrvatska, Portugal i Republika Irska.

Nakon ubjedljivih pobjeda na gostovanjima Hrvatska je odigrala u Zagrebu bez golova sa Turskom, a Republika Irska je remizirala sa Estonijom u Dablinu (1:1).

Najviše uzbuđenja je bilo u Lisabonu, gdje je nakon 0:0 u Zenici, Portugal pokazao da je bezrazložno strijepio od Bosne i Hercegovine.

Slavio je domaćin sa 6:2, u meču u kojem je morao da strahuje tek 14 minuta.

U 55. minutu Lulić je zbog prigovora dobio dva žuta kartona, a minut ranije Kristijano Ronaldo je pobjegao odbrani Bosanaca za 3:1.

Izabranici Safeta Sušića su uspjeli da smanje na 3:2, preko Spahića, ali je to samo razgoropadilo razigranog domaćina.

Ronaldo je prosto letio terenom, a već u 8. minutu je sa 30 metara pogodio iz slobodnjaka. Nani je u 24. pravim evrogolom sa pet metara veće udaljenosti je pogodio za TV špice - pod prečku.

Misimović je u 41. minutu sa penala vratio neizvjesnost, da bi nakon drugog gola Ronalda, i isključenja Lulića pogađali Veloso i Postiga dva puta.

Pobjede Hrvatske u Istanbulu (3:0) i Irske u Talinu (4:0) ove dvije selekcije su već bile viđeni putnici najveće fudbalske smotre na Starom kontinentu.

Hrvatska je uspjela da izdrži 20-tak minuta naleta Turske, da bi do kraja “vatreni” propustili brojne prilike za pobjedu. I Irci su lako odradili posao, nakon vođstva, golom Stefana Varda, imali su 5:0 u ukupnom skoru, pa je Vasiljev u drugom poluvremenu samo postigao počasni gol.

Irci su pod vođstvom Đovanija Trapatonija prekinuli 20- godišnji post neigranja na Evropskom prvenstvu.

Sa druge strane Holanđanin, Gus Hidink nije uspio ni u drugom uzastopnom baražu, nakon što je u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo bio gubitnik na klupi Rusije. Sada se međutim postavlja pitanje odštete, pošto Hidink ima još godinu ugovora sa Turskom i zasigurno neće dati otkaz i sume od 4,7 miliona eura za narednu godinu ugovora.

Suvišno je i govoriti o tome da u Turskoj više niko ne želi da ga vidi.

"Šta sada kažu kritičari koji su prebacivali reprezentaciji - nemamo selektora, nemamo ni kvalitetne igrače. E pa mi smo na Prvenstvu Evrope i samo je šteta što lopta nije htjela u gol. Imamo i najboljeg selektora na svijetu i treba da ga čuvamo kao oči u glavi", dočekao je svojih pet minuta kapiten Hrvatske, Darijo Srna.

Rezultati

Hrvatska - Turska 0:0 (prvi meč 3:0)

Republika Irska - Estonija 1:1 (Vard 32 - Vasiljev 57) - 4:0

Portugal - Bosna i Hercegovina 6:2 (Ronaldo 8, 53, Nani 24, Postiga 72, 82. Veloso 80 - Misimović 41 (penal), Spahić) - 0:0.

Bonus video: