Bostonska čajanka, američko ropstvo i udari Fife

Fudbalerke Amerike, aktuelne svjetske prvakinje, braniće danas u Lionu (17 h) titulu protiv evropskih šampionki, Holanđanki. Finalnom meču prethodile brojne kontroverze koje su izazvale američke fudbalerke Megan Rapino i Aleks Morgan
1835 pregleda 0 komentar(a)
Morgan i Rapino su atmosferu oko ženskog Mundijala dovele do usijanja, Foto: AP
Morgan i Rapino su atmosferu oko ženskog Mundijala dovele do usijanja, Foto: AP

Na novom stadionu u Lionu “Oimpik parku” danas će biti spuštena zavjesa na 8. Mundijal u ženskom fudbalu. Finale pred prepunim tribinama od 17 sati odigraće aktuelne svjetske prvakinje Sjedinjene Američke Države i aktuelne vladarke Evrope, selekcija Holandije.

Amerikanke su sa svih šest pobjeda došle do borbe za naslov najbolje ženske selekcije svijeta, dok su Holanđanke nakon pet pobjeda, do šeste u polufinalu morale nakon produžetaka u utakmici sa Švedskom. Amerikankama, svakako, pripada uloga favorita, mada nisu neranjive. Pokazale su to utakmice nokaut faze, jer domaćinima, selekciji Francuske, u 85. minutu četvrtfinalnog duela sa Amerikankama nije sviran očigledan penal za izjednačenje. Začuđujući izostanak VAR-a posebno dobija na značaju jer je Engleskinjama baš nakon upotrebe video tehnologije poništen gol za izjednačenje protiv Amerike u polufinalu, a potom ekipa Gordog Albiona nije pogodila ni penal.

Utakmicu sa Engleskom zbog povrede je propustila Megan Rapino, koja objavama i ponašanjem puni stupce svjetske štampe. Ona je LGBT aktivistkinja, ali i nesalomiva je u borbi za prava i tekovine ropstva u američkom društvu, koje, po njoj, još nisu iskorijenjene. I ne samo u borbi za to...

- Da li se Fifa sprda sa nama? Postavili su finale Mundijala u istom danu kada su finala muškog fudbala za prvake Južne i Sjeverne Amerike. To je neuvažavanje utakmice za titulu svjetskih prvakinja, jer toga dana ne bi trebalo da se igraju fudbalski mečevi. I Fifa kaže da će ubudućnosti duplirati nagrade na ženskom Mundijalu, a ja pitam zašto to ne urade odmah? Podatak da su dva muška finala postavljena u istom danu sa finalem Mundijala, govori u prilog činjenici da Svjetska kuća fudbala ne želi da umanji, već da poveća jaz u nagradama u korist muškog fudbala - kazala je Rapino.

Zbog neuvažavanja fudbalerki Mundijal je bojkotovala aktuelna i jedina dobitnica Zlatne lopte Fifa, Norvežanka Ada Hagerberg.

U odsustvu Rapino, koja je će biti spremna za današnje finale, medijske udare morala je da primi Aleks Morgan, jedna od najljepših sportistkinja svijeta i zaštitno lice brojinih vodećih ženskih čaopisa. Ona je gol Engleskinjama proslavila imitirajući ispijanje čaja, što su engleski mediji protumačili kao provokaciju i podsjećanje na čuveni istorijski događaj “Bostonsku čajanku”. Sve je to podiglo pompu oko ženskog fudbala na još veći nivo, iako su i ulaznice za otvaranje Mundijala na “Parku prinčeva” bile rasprodate i tražila se karta više.

Bronza selekciji “Tri krune”

Fudbalerke Švedske osvojile su bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj. Selekcija “Tri krune” je u meču za treće mjesto u Nici slavila protiv Engleske 2:1.

Šveđanke su, kao uostalom na cijelom turniru, sjajno odigrale u prvom poluvremenu i povele golom Kosovare Aslani, napadačice Linkopinga već u 11. minutu. Sofija Jakobson, koja igra u napadu francuskog Monpeljea udvostručila je vođstvo u 22. minutu.

Engleskinje su uspjele da smanje do poluvremena, pošto je napadačica Čelsija Frančeska Kirbi pogodila mrežu Šveđanki u 31. minutu. No, u nastavku Švedska nije popustila i sačuvala je rezultat sa poluvremena. Obje ekipe su 8. Svjetsko prvenstvio za žene završile sa po dva poraza, s tim da su Engleskinje nesrećno izgubile meč polufinala sa Amerikankama, a juče sasvim zasluženo od Šveđanki. One su u grupi izgubile od Amerikanki 2:0, a nakon produžetka polufinale sa Norveškom 1:0. Ipak, Šveđanke će pamtiti Mundijal u Francuskoj po bronzanoj medalji.

Bonus video: