Branko Bošković: Samo spreman u reprezentaciju

"Ako počnem dobro u nekom klubu, ako me posluže sreća i zdravlje, ako selektoru budem potreban, ja ću biti tu sa zadovoljstvom", kaže Bošković koji je 23 puta igrao za reprezentaciju.
145 pregleda 1 komentar(a)
bole_2, Foto: V.BELOJEVIĆ
bole_2, Foto: V.BELOJEVIĆ
Ažurirano: 31.12.2012. 13:29h

Ne otpisujte Branka Boškovića - više od dvije godine nakon što je odigrao posljednju utakmicu u reprezentaciji, i to kao kapiten protiv Engleske na “Vembliju”, a godinu nakon što je zaliječio tešku povredu koljena, doskorašnji vezista DC Junajteda iz Vašingtona možda ponovo bude na raspolaganju nacionalnom timu.

Iako ima 32-godine, selektor Branko Brnović ne krije da želi Boškovića u timu za drugi dio kvalifikacija za Mundijal. Želio je da ga ima i minule jeseni, dok se Bošković dobrim igrama u Americi probijao sa svojim timom do finala Istočne konferencije MLS lige.

Ne skrivajući želju da ponovo zaigra za reprezentaciju, nedašnja desteka Mogrena, Zvezde, Pari Sen Žermena i bečkog Rapida je u razgovoru za “Vijesti” ostao skroman i realan:

"Kao prvo, želim da se zahvalim stručnom štabu reprezentacije koji je bio u stalnom kontaktu sa mnom. Iako nisam bio u ekipi, davali su mi podršku, često se raspitivali za moje zdavlje. Drago mi je što je selektor Brnović došao do Tivta da nas obiđe, vidjeli smo se i razgovarali", kaže Bošković, jedan od kandidata za dobijanje trenerske licence po specijalnom programu Fudbalskog saveza Crne Gore.

O razlozima zbog kojih ga nije bilo u timu od legendarne utakmice na “Vembliju”, Bošković priča:

"Prošlo je dosta vremena od te utakmice, ali ja sam takav, kako u fudbalu tako i u privatnom životu - kada nisam 100 odsto spreman i kada ne mogu da pružim maksimum, onda ne želim da se forsiram na silu. Pogotovo ne u reprezentaciji, koja je nešto posebno, u kojoj treba da imate ozbiljan pristup. Htio sam da budem korektan i prema sebi i prema drugima. Jer, nisam bio u situaciji čak ni da pomognem sa klupe, trebalo mi je dosta da radim, dosta vremena da se vratim u pravi ritam. A tek kada dostignem nivo forme s kojim sam ja zadovoljan, onda mogu da razmišljam o nekim drugim stvarima. U svakom slučaju, hvala svima iz Crne Gore koji su mi davali podršku, koja je jako važna, posebno kada si daleko od kuće."

Bošković je raskinuo ugovor sa DC Junajtedom, trenutno je u potrazi za angažmanom. Kako kaže, to je jedan od uslova da se vrati u reprezentaciju.

"Ako počnem dobro u nekom klubu, ako me posluže sreća i zdravlje, ako selektoru budem potreban, ja ću biti tu sa zadovoljstvom!"

Vezista koji je 23 puta nosio dres crnogorske reprezentacije više ne osjeća posljedice teške povrede koljena, koja ga je 2011. više od pola godine odvojila od terena.

"Sada je sve super, odigrao sam u finišu sezone dosta utakmica, imao veliku minutažu, vratilo mi se samopouzdanje, dao sam neki gol, upisao neke asistencije... Nadam se da će mi to značiti dosta u potrazi za novim angažmanom".

Ide januarski prelazni rok, a povratak u Evropu je prva opcija za Boškovića...

"U svakodnevnom sam kontaktu sa svojim agentom, pokušavam da nađem angažman. Ako je moguće u Evropi, ako ne možda i u nekoj drugoj atraktivnoj zemlji. Svjestan sam da sam malo i u godinama, da sam imao povredu, da je teže naći pravi klub, ali vidjećemo".

Iza Boškovića je fantastična klupska sezona, plasman DC Junajteda u finale Istočne konferencije je uspjeh koji je malo ko očekivao.

"Prije početka sezone uspjeh je bio i sam plasman u plej-of, koji u Americi postoji u svakom sportu. U finalu smo izgubili od Hjustona, malo zbog neiskustva i povrede nekih igrača, ali smo i pored toga napravili fantastičan uspjeh izbacivanjem Njujork Red Bula, kojem je budžet bio četiri puta veći nego nama. Sve je dobro bilo i prezadovoljan sam epizodom u Americi", zaključuje Bošković.

Amerika, obećana zemlja

Amerika će uskoro biti obećana zemlja i u fudbalu, tvrdi Branko Bošković.

"Imaju infrastrukturu, imaju stadione, rade puno i ulažu pametno. Dovode ljude iz Evrope koji dosta znaju i mislim da će Amerika u bliskoj budućnosti biti fudbalski još interesantnija zemlja. Dejvid Bekam, Tijeri Anri, Rafa Markez, Robi Kin... samo su neka od imena koja su promovisala “soccer”.

"Svi oni su dosta doprinijeli razvoju fudbala u Americi. Sada je tu i Klinsman, siguran sam da će bit još imena. Mislim da rade prave stvari, idu stepenicu po stepenicu, klubovi su im stabilni, nema onih primjera kao što ih je dosta u Evropi da klubovi idu u minuse i stečaje, čak i da ispadaju u niže lige. U Americi imaju malo drugačiji plan nego što se radi u Evropi i sigurno je da su na dobrom putu", ističe popularni Bole.

„Lavice” i pobjeda u Ukrajini

Na pitanje šta je po njemu obiježilo sportsku 2012. godinu, Branko Bošković nije želio da ide dalje od Crne Gore.

"Bilo je puno događaja u svijetu sporta i u fudbalu, ali kao čovjek i patriota prvo treba gledati svoju zemlju, šta je ona napravila. Definitivno je da sam se mnogo radovao pobjedi protiv Ukrajine u Kijevu, koja je najavila da i ove kvalifikacije mogu da budu uspješne. Naravno, impresionirala me je zlatna medalja naših rukometašica na Evropskom prvenstvu, to je uspjeh na koji treba da budemo ponosni", kaže Bošković.

Bonus video: