Bravure Mugoše i Vukčevića za drugi trijumf u kvalifikacijama

Crna Gora slavila sa 3:2 golovima Vukčevića, Mugoše i Zorića. Narednog mjeseca gostovanje Njemačkoj
88 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 10.09.2013. 20:56h

Prvi put u istoriji mlada reprezentacija Crne Gore ima dobru šansu da osvoji drugu poziciju u grupi i plasira se u baraž za Evropsko prvenstvo - četa Duška Vlaisavljevića je uz malo problema u nastavku savladala Rumuniju (3:2), jednog od najvećih rivala za 2. mjesto.

Mladi “sokoli” su sa dvije pobjede izjednačeni na vrhu sa Njemačkom, slijedi Republika Irska koja je prije dva dana izgubila kući od Njemačke (0:3), te Rumunija koja nije savladala ni Farska Ostrva.

Ipak, rano je za procjene, Vlaisavljević tim je još jednom pokazao da ima potencijal, ali će u nastavku kvalifikacija morati da poradi na čvrstini ukoliko želi da pobijedi Irce i suprostavi se Njemcima.

Sa druge strane, selektora mladih može da raduje podatak da je Rumunija pala iako dvije najveće zvijezde reprezentacije, Bakić i Đorđević, momci koji su projektovani da budu nosioci ove selekcije, nisu imali svoje veče.

"Odigrali smo odlično u prvom dijelu, ali ne znam šta je bilo u nastavku. Bili smo i dekoncentrisani i nervozni, ne znam kako to da objasnim, a sve je jako čudno za generaciju koja je već godinu na okupu. Na kraju je ipak najbitnija pobjeda", kazao je Vlasisavljević nakon meča.

Loše veče Bakića i Đorđevića nadoknadili su, međutim, Marko Vukčević i Stefan Mugoša, i više od toga - bravure prošlogodišnjih fudbalera Budućnosti donijele su Crnoj Gori drugi trijumf u kvalifikacijama, slično kao što je bilo prije tri mjeseca protiv Farskih Ostrva.

Mugoša je u 9. minutu perfektnom asistencijom spoljnim dijelom stopala spojio Đorđevića sa golom, ali je golman Rumuna Buzbući spriječio rano vođstvo Crne Gore.

Ono je ipak stiglo samo tri minuta kasnije, kada je na scenu stupio Marko Vukčević - novi vezista ljubljanske Olimpije iskoristio je poklon defanzivca Stefana Popeskua, koji nije odigrao u stilu svoj slavnog prezimenjaka, bivšeg defanzivca Barselone Georgija, pa je lopta nakon precizne dijagonale sa 10 metara završila u mreži.

Rumuni su imali više loptu u svom posjedu, ali je Crna Gora bez problema odbijala napade i perfektno koristila višak kvaliteta u ofanzivi. Mugoša je u 25. minutu prihvatio loptu koju mu je Đorđević dodao glavom, potom se oslobodio dva čuvara prije nego što je briljantnim lobom sa ivice šesnaesterca podigrao na noge oko 1.500 gledalaca pod Goricom. Aplaudirao je i Rumun u svačanoj loži, Miodrag Belodedić...

Marko Vukčević je na startu nastavka imao šansu da riješi meč, ali je pogodio spoljni dio mreže, pa su Rumuni dobili šansu da se vrate u život. I zaslužili su da pogode, s obzirom na vrijeme koje je lopta provodila u njihovom posjedu - napadač Mihai Roman je prelijepim šutem iz slobodnog udarca u 59. donio neizvjesnost.

Vlaisavljević je zamijenio Bakića, potom Đorđevića, koji se požalio na povredu, a šansu da debituje dobio je Veljko Batrović.

Rumuni su prijetili, pokušao Karstoćea odbranio je Petković, prije nego što je stigla presuda - bijeg Vukčevića po desnoj strani i prizemni centaršut iskoristio je Darko Zorić da golom za 3:1 na pravi način nadomjesti odsustvo povrijeđenog Boljevića.

Rumuni su u 90. minutu smanjili na 3:2 novim golom Romana iz penala (Bakrač navodno igrao rukom, iako se činilo da nema ni govora o tome), ali je bilo prekasno. Bogdan Stelea, selektor mladih Rumuna, nekada čuveni golman, se uhvatio za glavu...

"Sada imamo dovoljno vremena da do susreta sa Njemačkom poradimo i na atmosferi među igračima", dodao je Vlaisavljević.

Crna Gora gostuje Njemačkoj 11. oktobra, dok “panceri” samo mjesec kasnije stižu u Podgoricu.

CRNA GORA - RUMUNIJA 3:2

Podgorica - Stadion pod Goricom. Gledalaca: 1.500. Sudija: Aleksandre Buše (Belgija). Pomoćnici: Kristof Mers i Frederik Stalport (Belgija). Strijelci: Vukčević u 11, Mugoša u 25. i Zorić u 83. minutu za Crnu Goru, Roman u 59. i 90. (penal) minutu za Rumuniju. Žuti kartoni: Bakić i Alić (Crna Gora), Putanu (Rumunija).

Crna Gora: Petković 6,5, Gojačanin 7, Alić 7, Bakrač 7, Bogdanović 7, Janković 6,5, Bakić 6 (Kosović), Vukčević 8, Zorić 7 (Pavićević), Đorđević 6 (Batrović), Mugoša 8.

Rumunija: Buzbući 6, Nika 7, Marc 5,5 (Peteleu), Popesku 5, Putanu 6, Leka 6, Baluta 6, Karstoćea 6, Roman 7, Stanću 5,5 (Tira 6), Nastasie 6 (Gavra).

Belodedić i Savićević

Meč iz centralne lože zajedno su odgledali predsjednik FSCG Dejan Savićević i direktor mlađih kategorija reprezentacije Rumunije, Miodrag Belodedić.

Saigrači iz slavnih dana Crvene zvezde imali su prilike da evociraju uspomene, ali i da popričaju o aktuelnom trenutku fudbala na Balkanu.

Belodedić je jedini fudbaler u istoriji koji je osvojio dva Kupa šampiona sa dva različita istočnoevropska tima, Steauom i Zvezdom. Vjerovatno i posljednji...

Bruno Šejru gledao Mugošu i Petkovića

Mnogo skauta i menadžera na stadionu pod Goricom, među njima i Francuz Bruno Šejru, nekadašnji vezista Liverpula i mnogih klubova iz Francuske.

Šejru sada obavlja funkciju skauta u Nantu, francuskom prvoligašu, a na njegovom skeneru sinoć su bili Stefan Mugoša i golman Danijel Petković.

Ako je parametar sinoćnja partija, Mugošu bi od naredne sezone mogli da gledamo u dresu “kanarinaca”...

Galerija

Bonus video: