Brazil ili Peru - sukob velikog favorita i ponosnog autsajdera

Brazil je osvojio titulu sva četiri puta kada je bio domaćin, Peru trijumfovao u oba finala koja je igrao. Finale Kopa Amerike igra se u 22 časa po našem vremenu
1858 pregleda 0 komentar(a)
Dobra atmosfera pred finale: Brazilci na treningu, Foto: Reuters
Dobra atmosfera pred finale: Brazilci na treningu, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.07.2019. 09:53h

Čudan turnir, čudno finale i čudan finalista - u borbi za trofej na 46. izdanju KONMEBOL Kopa Amerike večeras od 22 sata po našem vremenu na legendarnoj „Marakani” u Rio de Žaneiru” sastaće se Brazil i Peru.

Ono što svakako nije čudno jeste podatak da će u finalu nastupiti domaćin, jer sva četiri puta kada je organizovao Kopa Ameriku, Brazil je bio šampion. Ovoga puta golman Brazilaca Alison Beker nije primio nijedan gol do finala, što samo govori koliko je bio dominantan prvi favorit turnira, bez obzira na po jedan meč u grupnoj fazi i u četvrtfinalu koje je završio bez golova.

Da bi, međutim, fudbalska fešta koju znaju da prirede jedino Južnoamerikanci bila kompletna, potrebno je da doprinos da i drugi finalista. A to je selekcija koju je Brazil u grupi savladao sa 5:0, koja je kao trećeplasirana prošla u nokaut fazu, u četvrtfinalu izbacila Urugvaj boljim izvođenjem penala, a u polufinalu deklasirala dvostrukog aktuelnog šampiona Čile sa 3:0. I koja je trijumfovala u oba finala koja je igrala (1939. i 1975).

Peruanci mogu da slave i ako izgube finale u kojem su se našli poslije 44 godine, ali oni i ne pomišljaju na to. Njihov cilj sada je - titula prvaka kontinenta.

- Kad dođete do ove faze, želite da pobijedite i pored toga što vam je protivnik Brazil, jedna od najboljih ekipa na svijetu, koja ima fenomenalne igrače i trenera. Ali, ovo je finale, a finala imaju posebnu nijansu. Osim želje da pobijedimo, vjerujem da moji igrači imaju i mentalitet koji im je za to potreban - rekao je selektor Rikardo Gareka.

Argentinac na klupi Perua predstavlja upravo osobu čija mentalna snaga vodi njegove fudbalere. Kao igrač je, međutim, bio sve samo ne „mentalno jak”. Bio je buntovnik, jedan od onih koji ne mogu da kontrolišu emocije, koji reaguju impulsivno. Provocirao je protivničke navijače, vrijeđao sudije, sa nipodaštavanjem se odnosio prema biznismenima koji su željeli da ga prodaju u inostranstvo.

- Tokom godina sam se prilagodio, naučio sam da se smirim - opisuje sebe trener kojem je, dok je igrao za Ameriku Kali, Pablo Eskobar podmetnuo bombu pod automobil. „Kralj kokaina” je bio ljubomoran što njegov omiljeni klub Atletiko Nasional iz Medeljina zbog Gareke ne može da parira najvećem rivalu i miljeniku suparničkog narkokartela.

Ali, i Peruance i njihovog selektora danas čeka nemoguća misija - tako vjerovatno razmišlja svaki od 200 miliona Brazilaca. Titula Kopa Amerike čeka se od 2007. godine, a rane zbog polufinalne katastrofe na Svjetskom prvenstvu 2014. u njihovoj zemlji još nisu zarasle. Više kurtoazno nego iz stvarnog straha od protivnika, na oprez pozivaju i bivši i sadašnji igrači, poput Kafua ili Evertona.

- To će biti potpuno drugačija utakmica od one u grupi. Moramo da budemo spremni na to i da odigramo dobro - rekao je napadač Brazila Everton, dribler koji je zablistao u punom sjaju i iskoristio prazninu nastalu povredom Nejmara. - Trudim se da budem odgovoran, ali ne bježim od driblinga. To je u genima Brazilaca - ističe zvijezda Gremija, za koju se već interesuju evropski klubovi.

Domaćinu bi upravo pritisak javnosti mogao da bude veći problem nego večerašnji rival.

- Normalno je da postoji pritisak, ali taj pritisak nas je i doveo do finala. Navikli smo da budemo pod pritiskom, da rastemo pod pritiskom, pa što je pritisak veći to je bolje za nas - zaključuje Aleks Sandro, član Juventusa.

Bonus video: