Brnović je promijenio čip i Crna Gora je opet ona stara

Popularna igra za gol više, u Kijevu je zamijenjena “igrom za gol manje”, ma kako to čudno zvučalo, ali se Crna Gora još prije dvije godine pokazala kao specijalist za male brojke
23 komentar(a)
Ažurirano: 17.10.2012. 22:32h

Tačno 13 mjeseci, još od onog poraza u Velsu septembra 2011, Crnoj Gori je trebalo da se opameti i vrati se igri koju najbolje zna, po kojoj je nekada bila prepoznatljiva i koja je, na kraju krajeva, jedino produktivna za tim ovakvog profila.

“Promijenili smo čip”, bio je odgovor trenera Reala Žozea Murinja na pitanje novinara kako je izvukao tim iz krize s početka sezone.

Isti odgovor mogao je da da Branko Brnović, selektor Crne Gore, koji se uoči gostovanja Ukrajini odlučio da svojoj selekciji zaista promijeni čip - da žrtvuje trećeg ofanzivnog fudbalera za dvostruku zavjesu u defanzivnoj postavci, jednu na sredini, a drugu u odbrani.

Popularna igra za gol više, u Kijevu je zamijenjena “igrom za gol manje”, ma kako to čudno zvučalo, ali se Crna Gora još prije dvije godine pokazala kao specijalist za male brojke - zatvori se pozadi, pa naprijed šta uradiš. I sreća je što, kada se osiguramo u odbrani, uvijek uradimo nešto u napadu, prije dvije godine bez Stevana Jovetića, a prije dvije noći bez Mirka Vučinića. Ispada da je dovoljan i samo jedan od njih dvojice, jer je tu bio sjajni Dejan Damjanović. Ukrajina je na Olimpijskom stadionu kapitulirala jednom, a trebalo je dva puta...

Velika petorka

Tako je ponovo rođena velika defanzivna petorka crnogorskog fudbala, koja se negdje izgubila u međuvremenu. Nisu, međutim, golman Božović, desni bek Savić, centralni defanzivci Džudović i Baša, lijevi bek Jovanović (petorka sa Vemblija) sada bolji fudbaleri, niti su u boljoj formi nego što su na primjer bili prošle godine. Trebalo je samo poređati Pekovića, Drinčića i Zverotića (čak i Volkova), u paketu ispred njih, i tada oni funkcionišu kao sat.

U odnosu na prvi meč sa Česima u baražu, razlika je u Elsadu Zverotiću, koji je tada ostao na klupi. Naizgled mala promjena, a u suštini - ključna. Iako se ne radi o igraču koji će potezom napraviti razliku, Zverotić je profil fudbalera sa kojim se Crna Gora na neki način prepoznaje, onakva kakva je bila u Kijevu - čvrsta, sigurna, sa jasnim ciljem i načinom kako da dođe do njega. Jednom riječju - perfektna.

Crna Gora je slavila u Kijevu, jer je Brnović sada bolji trener nego što je bio prije osam mjeseci, kada je Čehe u Pragu napao sa tri napadača i prorijeđenim veznim redom. To je na neki način i normalno, tada je bio debitant na klupi, gurnut je prerano da bi Crna Gora otišla u Ukrajinu i Poljsku, ali za Brazil - nije kasno. Jer, Brnovićeva prava taktička postavka, oprobana i bez eksperimenata, donijela je Crnoj Gori u Ukrajini tri velika boda, najveća do sada.

Kako je srušen sovjetski mit

Veličina pobjede koju je Crna Gora zabilježila u petak veče na obali Dnjepra, izlazi iz okvira grupe H kvalifikacija za Mundijal, ali i sadašnjeg vremena.

O “teroru” koji su sovjetski klubovi i reprezentacije decenijama sprovodili nad timovima i reprezentacijama sa Balkana, legendarni ukrajinski pjesnik Taras Ševčenko mogao bi da napiše gomilu stihova da je kojim slučajem živ.

Crna Gora je prije dvije noći u Kijevu srušila i taj mit. Pao je “istočni blok”, i to, kakva simbolika, u nekadašnjem fudbalskom centru Sovjetskog Saveza, gradu u kojem se 70-ih i 80-ih godina prošlog vijeka igrao vrhunski fudbal i za najveće evropske standarde, kada je Dinamo Kijev Valerija Lobanovskog bio ujedno i sovjetska fudbalska reprezentacija u malom.

Prije tri godine, u kvalifikacijama za Mundijal u Južnoj Africi, Ukrajina je bez problema završila ispred Hrvatske u grupi, bila je druga i igrala baraž. Trend se možda mijenja, zahvaljujući Crnoj Gori.

Ponovo smo hit

Nakon dvije godine “sokoli” su ponovo hit evropskih kvalifikacija (uz Bosnu i Hercegovinu), ali za razliku od jeseni 2010. pobjeda u Ukrajini skoro kao da je doživljena kao normalna stvar, bez euforije i naglašenih emocija. Da li je to znak da Crna Gora čvrsto stoji na zemlji i da je sazrela za velike poslove, vidjeće se u odlučujućim mečevima na proljeće.

Do tada Crna Gora je - prva na tabeli. Okršaj sa Englezima 26. marta u Podgorici ponovo će biti sudar za prvo mjesto u grupi, jedan od šlagera kompletnog programa kvalifikacija.

Četiri dana prije toga Crna Gora će biti na teškom i važnom iskušenju u Moldaviji, ali još je rano za takve najave. Crnogorski navijači će 14. novembra u Podgorici protiv San Marina pozdraviti lidera grupe H!

Galerija

Bonus video: