Brnović: Manji teren u Valensiji jedini je Murinjov adut

Ako Real ima ikakvu šansu protiv Barselone, onda je to večeras, na manjem terenu u Valensiji, kaže Branko Brnović uoči finala Kupa Kralja
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.04.2011. 22:52h

Može li neko da zaustavi Barselonu, je li Žoze Murinjo i ove sezone takav “kalibar”, jesu li Katalonci u subotu (1:1) zaista pokazali da su ranjivi ili su se samo čuvali za večeras?

Mnogo je pitanja uoči drugog i najintrigantnijeg u seriji od četriri “el klasika”, ali se sva svode na jedno - hoće li portugalski trener i ove sezone Kataloncima podmetnuti nogu, nakon što mu je prošle sezone sa Interom uspio i takav podvig.

Barselona i Real na stadionu “Mestalja” u Valensiji igraju prvo međusobno finale Kupa kralja nakon 21 godinu. Nema revanša, nema popravnog, večeras će se slaviti na “Plasi de la Sibeles” u Madridu ili “Plasi de la Katalunja” u Barseloni.

Real može - ali samo večeras

- Sve je moguće u fudbalu, ali mnogo stvari mora da se poklopi da bi se pariralo ovakvoj Barseloni - kaže Branko Brnović, nekadašnji fudbaler Espanjola, koji u svojoj biografiji ima makar deset utakmica protiv “gradskog rivala” Barselone, isto toliko i protiv Reala.

Naredne srijede Barsa i Real igraju prvo polufinale Lige šampiona. A u dvomeču, tvrdi Brnović, Murinjo nema šansi. Njegova jedina prilika je - večeras.

- Mali teren u Valensiji, koji je mnogo manji nego recimo na “Nou kampu”, jedina je Murinjova šansa. Real će tu moći da se zatvori, da se “začauri” nazad i čeka šansu iz kontri, a Barselona će imati manje prostora da napada. To opet ne mora ništa da znači, ali ako Real ima ikakvu šansu da bude bolji od Barselone, onda je to večeras. Jedna utakmica i mali teren. Kada dođe Liga šampiona i dvije utakmice, od kojih je jedna na “Nou kampu”, Murinjove šanse protiv ovakve Barselone gotovo da ne postoje - ubijeđen je Brnović.

Je li zaista tolika razlika u dimenzijama?

- Teren u Valensiji je među najmanjima u Španiji, a teren Barselone je vjerovatno najveći u Evropi. Igrao sam šest ili sedam puta na “Nou kampu”, nevjerovatno je kolika je to širina i daljina od gola, malo je fudbalera koji će sa centra dobaciti loptu do gola. Taj teren kao da je stvoren za ovakvu Barselonu.

Ali, Murinjo ih je prošle godine eliminisao sa Interom, tako što je i Eto igrao beka?

- Murinjo će sasvim sigurno dobro pripremiti ekipu, teren u Valensiji će iskoristit kao adut, ali opet - šanse mu nisu velike. Kada je Barselona u Madridu mogla 70 odsto da drži loptu Realu, onda vam je sve jasno kakva je razlika između dva tima, kakva je razlike između Barselone i svih ostalih. Ćavi i Injesta mogu cijeli dan da drže loptu, a kada se Mesi stušti ka golu, onda ne pomaže ni Murinjo, niti bilo ko na svijetu - tu vam je jedino bog saveznik - kaže Brnović.

Po njegovom mišljenju, Murinjo je u velikom problemu.

- Prinuđen je da igra protiv Barselone čak sa šestoricom bekova. Možete zamisliti kakav je to udarac za Real Madrid, za njegovu kulturu igre. Navijači to ne vole, to nije u Realovom duhu. Zbog toga Murinja kritikuju svi, čak i Di Stefano. Po mom mišljenju, Murinjo neće biti miran čak i ako s takvom igrom eliminiše Barselonu - kaže Brnović.

Najbolja Barselona ikada

Po Branku Brnoviću, ovo je najbolja generacija Barselone do sada, možda i najbolji fudbalski tim svih vremena.

- Imao sam priliku da igram protiv nekoliko velikih generacija Barselone, počevši od one Kumana, Romarija i Stoičkova, potom Ronaldove, na kraju i Rivaldove. Ipak, ovaj tim je neponovljiv. Ne vjerujem da će se u dogledno vrijeme na jednom mjestu sastaviti takvi fudbaleri kao što su Mesi, Ćavi i Injesta - zaključio je Brnović.

Murinjo: Trener sam ja, nije di Stefano

Murinjo se nije “branio ćutanjem” juče na pres konferenciji, kao što je to radio u petak, već je imao šta da kaže, i to na račun Realove legende Alfreda di Stefana, koji je kritikovao njegovu defanzivnu igru.

- Di Stefano je jedna od najznačajnijih ličnosti u istoriji Reala, a ja sam niko i ništa u poređenju sa Realovom istorijom. Ali, trenutno sam ja trener nije Di Stefano - rekao je Murinjo, a onda ponovio: - Ja sam trener! Sve je na meni! Ja odlučujem šta i kako.

Murinjo, po pisanju španskih medija, ima dilemu da li da se suprostavi Barsi u formaciji 4-2-3-1, ili da svoja krila malo više gurne naprijed (4-3-3). Kako god, igraće Kasiljas - Arbeola, Ramos, Karvaljo, Marselo - Kedira, Pepe, Ćavi Alonso - Ozil, Di Marija, Ronaldo.

Gvardiola: Svi u napad

Trener Barse Pep Gvardiola vjeruje da će njegov tim pobijeti Real Mardid, ali traži da njegovi fudbaleri igraju brže nego u subotu.

- Dosta smo naučili iz prošle utakmice. Znamo da moramo hrabro da napadnemo Real ako hoćemo da pobijedimo! Ovo je veoma bitna utakmica za nas i čast nam je što se u finalu sastajemo sa ekipom kao što je Real Madrid - rekao je Gvardiola, koji je otkrio da će Karles Pujol biti spreman za večerašnju utakmicu.

- U finalu se nikad ne zna, sve je moguće. Očekujem dobru, prazničnu atmosferu na stadionu i dobar meč - rekao je Gvardiola.

Barsa će igrati 4-3-3, i to u sastavu: Pinto - Alveš, Maskerano, Pike, Maksvel - Ćavi, Buskets, Keita - Injesta, Mesi, Vilja.

Galerija

Bonus video: