Brnović: Ne zaboravite, i dalje smo lideri

"Svjesni da igramo sa odličnom reprezentacijom, možda i najboljom u grupi, to sam rekao još prije Evropskog prvenstva prošle godine", kaže crnogorski selektor
112 pregleda 24 komentar(a)
Ažurirano: 05.09.2013. 21:56h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Varšava - Selektor fudbalske reprezentacije Crne Gore Branko Brnović pozvao je svoje fudbalere da se ponašaju kao lideri na tabeli kada sjutra veče u 20.45 istrče na teren grandioznog Narodnog stadiona u Varšavi.

Iako je porazom od Ukrajine u Podgorici napravila veliki korak nazad na putu ka Brazilu, Crna Gora je i dalje prva u grupi H. Bilo to virtuelno, sa utakmicom više u odnosu na rivale, „ispucanim“ mečevima sa San Marinom, ali - i dalje je lider, a noćas će u Poljskoj braniti tu poziciju.

"Biće mnogo teško, ali mi smo i dalje prvi na tabeli i mislim da smo sposobni da ostvarimo ono zbog čega smo došli", rekao je Brnović večeras na pres-konferenciji.

Crna Gora tako još uživa u blagodetima 1. mjesta jedne od najtežih grupa u kvalifikacijama, ali će večeras biti na najvećem iskušenju da sačuva tu privilegiju.

Iako putevi još nisu najjasnije označeni, jer je do kraja kvalifikacija još tri kola, od Varšave su ucrtana dva pravca - jedan donosi nastavak sna o Brazilu, a drugi vjerovatno ubija i posljednju nadu. Ono između (remi) najviše odgovara Ukrajini i Engleskoj, iako bi nada i dalje ostala.

Odgovarajući na pitanja poljskih novinara, Brnović nije štedio komplimente na račun rivala, ali je više puta ponovio da ima puno povjerenje u svoj tim, čak i na ovako teškom gostovanju.

Poljska je prinuđena da dobije. Je li to dobro za Crnu Goru?

"Poljaci moraju, ali moramo i mi. Svjesni da igramo sa odličnom reprezentacijom, možda i najboljom u grupi, to sam rekao još prije Evropskog prvenstva prošle godine. Poljska je protiv Ukrajine napravila mnogo šansi, bila je bolji rival iako je izgubila meč, slično se dogodilo i u Moldaviji.

Poljskoj nedostaje nekoliko igrača iz prve postave, kolika je to prednost za vaš tim?

"Više puta sam rekao da me mnogo više interesuje moja ekipa nego protivnik. Poljskoj nedostaje Pišček, a nama čak šest igrača, od Volkova, preko Pavićevića, Jovanovića, Delibašića... Ali, to nije nikakvo opravdanje, ne tražim alibije, oni što su tu spremni su da ispune zadatak zbog kojeg smo došli".

Koji su najveći aduti Poljske?

"Kompletna ekipa je odlična. Istakao bih Blaščikovskog, Levandovskog i Sobotu kao igrače na koje moramo da obratimo posebnu pažnju".

Kakav spremate odgovor?

"Ako kažem recept, onda će ga svi znati. Sačekajmo do sjutra".

U prošlim kvalifikacijama ste osvojili 10 bodova na prva četiri meča, a onda do kraja niste dobili utakmicu. Ima li sličnosti sa ovim ciklusom?

"Ne bih tako poredio. Naš problem je mali fond igrača zbog kojeg je došlo do pada, ali sada je ekipa iskusnija i sposobna da napravi bolji rezultat nego prije dvije godine".

Jovetić još nije igrao za Siti, šta mislite da li je spreman?

"Stevan je kao i uvijek u odličnoj kondiciji i spreman je da pomogne. On je mnogo bitan reprezentaciji i mislim da će to sjutra pokazati".

Ukrajina je nokautirala Poljsku u prvih šest minuta, da li spremate istu taktiku?

"Fudbal je čudna igra, mi smo protiv Ukrajine stvorili četiri šanse u prvom poluvremenu, da smo poveli možda bismo mi dobili 4:0, a ne izgubili istim rezultatom. Poljska je isto tako stvorila Ukrajini mnogo prilika, a izgubila je 3:1. Nikada ne znate šta može da se desi, ali momci su spremni i to je najbitnije. Jer, mi kada pružimo maksimum, malo ekipa može da nas pobijedi".

Koje su negativne strane Poljske?

"Nema ih", zaključio je Brnović.

Kuba: Pritisak je veliki, ali ćemo se izboriti

Zvijezda Borusije Dortmund Jakub-Kuba Blaščikovski pričao je na pres konferenciji o značaju utakmice koju reprezentacija Poljske igra protiv Crne Gore.

"Pritisak je na nama, ali upravo to čini ovu utakmicu velikom. Mislim da smo spremni da se izborimo sa tim i da pobijedimo. Ovo je posljednja šansa da ostanemo u trci za plasman na Svjetsko prvenstvo i moramo da pružimo najviše što možemo. Naša ekipa ima veliki potencijal, ali na terenu se nikad ne zna jer svaka utakmica počinje sa 0:0. Ako pobijedimo večeras i slavimo nad San Marinom u utorak, prestići ćemo Crnu Goru na tabeli i značajno poboljšati naše pred mečeve sa Ukrajinom i Engleskom u oktobru", rekao je Blaščikovski.

Nije Nacionalni nego Narodni

Poljaci imaju ultramodernu arenu staromodnog imena - Narodni stadion u Varšavi izgleda poput svemirskog broda i izgrađen je specijalno za Evropsko prvenstvo, koje su prošle godine godine organizovali Poljska i Ukrajina.

Stadion u Varšavi, sa pokretnim krovom i kapacitetom 58 hiljada mjesta, zove se baš Narodni, a ne Nacionalni kako je oslovljavan u crnogoskim medijima.

Za nas možda i nije prevelika razlika, ali za Poljake jeste suštinska - termin „nacija“ i „nacionalni“ u Varšavi nije baš u modi nakon neviđenog stradanja Poljaka zbog fašističke propagande u Drugom svjetskom ratu.

Poljska je ogromna nacija bogate istorije i kulture, ali ujedno i fudbalska nacija. Utakmice reprezentacije su praznik fudbala, ma ko bio protivnik i u kakvom god stanju bila domaća reprezentacija.

Crnu Goru će sjutra veče na Narodnom stadionu u Varšavi zato gledati skoro 50 hiljada navijača, koji će ionako crvene i bijele boje prelijepih tribina dodatno obojiti.

Pred više navijača Crna Gora je igrala samo na „Vembliju“.

Poljska - Crna Gora

Varšava - Narodni stadion. Kapacitet: 58.000. Sudija: Bjern Kajpers (Holandija). Početak u 20.45 časova (TV prenos).

Poljska (4-3-2-1): Boruc - Janžejčik, Glik, Šukala, Vavžinjak - Kriščovijak, Klih, Zjelinski (Polanski) - Blaščikovski, Sobota - Levandovski.

Crna Gora (4-4-2): M. Božović - Savić, Džudović, Baša, V. Božović - Zverotić, Drinčić, Krkotić, Bošković - Vučinić, Jovetić.

Galerija

Bonus video: