Brnović: Nismo došli da se branimo

"Došli smo ovdje da damo gol i da ostvarimo dobar rezultat pred revanš. Vjerujem u moje momke, znam koliko mogu", kazao je crnogorski selektor Branko Brnović.
0 komentar(a)
Brnović, Foto: Savo Prelević
Brnović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.11.2011. 23:08h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Prag - Sudeći po večerašnjoj konferenciji za novinare u pres-sali nekadašnje “Letne”, sada stadiona nazvanog po italijanskom osiguravajućem društvu „Đenerali“, Branko Brnović je spreman da već u Pragu udari na Čehe otvorenog garda, možda čak i sa jednim napadačem više od danima najavljivanog tandema Vučinić-Jovetić!

Njegovog tajnog aduta u operaciji „zlatni gol u zlatnom gradu“, u utakmici svih utakmica, sasvim nehotično je otkrio Stevan Jovetić, odgovarajući na pitanje češkog novinara od kojeg fudbalera domaćinu najviše prijeti opasnost, a da to nije on ili Mirko Vučinić.

"Ako budu posebno motrili na nas, možda će drugi fudbaleri dobiti više prostora da dođu do izražaja, tu je i Fatos Bećiraj", odgovorio mu je Jovetić i uhvatio se za glavu, nakon poprijekog pogleda Branka Brnovića.

Uslijedilo je komešanje i prigušeni smijeh, novinari samo što nisu aplaudirali, dok su se Brnović i Jovetić ironično smješkali.

Jasno, naredno pitanje je bilo upućeno selektoru – zar u gostima sa tri napadača?

"Stevan je otkrio da smo došli da igramo napadački, ali vam je sjajno zavarao trag", šeretski je odgovorio Brnović.

Ovaj simpatični detalj sa pres konferencije fantastično je razbio šablone i vojničku ozbiljnost istorijske utakmice kakva se igra sjutra veče u hladnom Pragu. Ujedno je i donio nove zagonetke – nikad pred jednu utakmicu crnogorske reprezentacije, a kamoli ovako značajnu, nije bilo toliko nedoumica oko tima.

Zar će Fatos Bećiraj stvarno biti u prvoj postavi? Ko će onda ispasti iz napokon kompletiranog tima? Ostalo je da se sudi da li su Brnović i Jovetić odigrali fantastičnu predstavu za novinare, ili je Stevan samo pomislio da je ono što je selektor noć ranije uigravao na treningu zaista prvi tim.

Kako god, i Branko Brnović ima jednu dilemu – i to baš na mjestu gdje bi mogao da zaigra Bećiraj.

"Vjerujte mi da znam deset fudbalera koji će početi meč, oko 11. se još razmišljam. Radi se o igraču koji će početi naprijed po lijevoj strani", odgovorio je Brnović, ali i riješio još jednu misteriju: Baša i Džudović počeće kao centralni defanzivci, Pavićević i Jovanović kao bekovi, dok će Stefan Savić ostati na klupi.

"Savića ćemo pričuvati iz više razloga. Prvi je što ima žuti karton, drugi je što ni Pavićević nije fit pa bi eventualno mogao da uskoči umjesto njega na poziciju desnog beka, treći je što nas čeka i revanš utakmica gdje će nam sigurno biti potreban, a moramo nekog i da sačuvamo", rekao je Brnović.

Jovetić je potom nakon serije pitanja čeških novinara požurio da se priključi saigračima koji su se na travi stadiona „Đenerali“ već istezali za trening („hvala, dovoljno si nam rekao“, stigao je kompliment od novinara), a Brnović je ostao sam da govori o drugim aspektima utakmice.

I govorio je bez ustezanja – Crna Gora je stigla u Prag da već u prvoj utakmici završi najveći dio posla oko plasmana na Evropsko prvenstvo.

"Nismo došli da se branimo. Došli smo ovdje da damo gol i da ostvarimo dobar rezultat pred revanš. Vjerujem u moje momke, znam koliko mogu. Ukoliko pruže ono što očekujem od njih, mislim da smo veoma blizu Evropskog prvenstva", optimistički je ispalio Brnović, uz poruku da se ne pribojava ni enormnog pritiska ni superoptimističke atmosfere koja se stvorila u crnogorskoj javnosti.

"Pritisak postoji, ali vjerujte da sve te stvari nestaju kada utakmica počne. Što se tiče atmosfere u javnosti, takve stvari su normalne, mi se pripremamo za utakmicu znajući da su šanse 50:50, ali sa vjerom u sopstvene mogućnosti".

Da li bi prihvatio 0:0 - bilo je jedno od pitanja češkog novinara.

"Takav rezultat protiv Češke u gostima uopšte nije loš, ali ja cijelu noć ponavljam da nismo došli da se branimo, da smo došli da damo gol, a ako nam se ukaže prilika i da pobijedimo, zašto da ne"!

Čeh nije nesavladiv

Serija pitanja čeških novinara bila je postavljena na temu da li bi i koliko izostanak Petra Čeha olakšao posao Crnoj Gori.

"To što sam već nekoliko puta rekao da se radi o jednom od tri najbolja golmana na svijetu, govori da bi možda za Crnu Goru bilo dobro da ne brani. Ali, ako naši napadači budu u formi, onda se ne bojimo nikoga - kazao je Brnović, a onda upozorio: - Fudbal je nepredvidiv. Možda umjeso Čeha stane rezervni golman i brani fantastično".

Prag i Budimpešta

Ako su Česi dva puta igrali u baražu i imali polovičan učinak, onda se za predsjednika FSCG Dejana Savićevića, te maltene kompletan stručni štab reprezentacije može reći da su – majstori baraža. SR Jugoslavija je 1997. u kvalifikacijama za Mundijal u Francuskoj isprašila Mađarsku sa nevjerovatnih 12:1 u ukupnom skoru. Čuvenu goleadu u Budimpešti (7:1) otvorio je ni manje ni više nego Branko Brnović, već u 2. minutu utakmice.

"Lako je bilo Peđi (Mijatoviću) da postigne sedam golova na dva meča, kada sam ja postigao prvi i otvorio sva vrata ", našalio se Brnović, a na pitanje da uporedi te i sadašnje mečeve, takođe je odgovorio u polušali:

"Slažem se da bi 1:7 za ovu utakmicu bio nerealan i prevelik rezultat. Ipak, mečevi baraža 1997. i 2011. u nečemu ne mogu da se porede".

"Bio bi neuporedivo veći uspjeh za Crnu Goru da se plasira na Evropsko prvenstvo, nego što je tada bilo Jugoslaviji da se plasira na Svjetsko prvenstvo. Ovo bi bio podvig, istorija, nevjerovatan rezultat za cijelu državu", dodao je Brnović.

Utakmica nakon koje u crnogorskom fudbalu možda ništa neće biti kao prije igra se sjutra veče od 20.15 časova.

Češka – Crna Gora

Prag – „Đenerali arena“. Kapacitet: 20.000. Sudija: Martin Etkinson (Engleska). Početak u 20.15 časova (TV prenos).

Češka (4-3-2-1): Čeh (Drobni) – Gebre Selasi, Sivok, Kadlec, Pudil – Jiraček, Plašil – Rezak, Pilar, Rosicki – Baroš.

Crna Gora (4-3-2-1): Božović – Pavićević, Baša, Džudović, Jovanović – Peković, Drinčić, Zverotić (Bećiraj) – Vukčević, Jovetić – Vučinić.

Bonus video: