Brnović: Zajedno u Francusku

Izvršni odbor FSCG, po očekivanju, podržao predlog Dejana Savićevića da se sa Brankom Brnovićem na klupi nastavi i u narednom ciklusu
113 pregleda 45 komentar(a)
Branko Brnović, Foto: Boris Pejović
Branko Brnović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.12.2013. 19:55h

Sada je i zvanično - Izvršni odbor Fudbalskog saveza Crne Gore produžio je ugovor aktuelnom selektoru A reprezentacije Branku Brnoviću do 2016. godine, kako su "Vijesti" i najavile u današnjem broju, a nagovijestile prošlog mjeseca.

Crna Gora će sa istim snagama na klupi krenuti u "operaciju Francuska", a Dejan Savićević nije pregovarao sa drugim trenerima. Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo počinju u septembru naredne godine.

"Veliko mi je zadovoljstvo i čast što su mi čelnici Saveza ukazali povjerenje da još dvije godine predvodim reprezentaciju. Nadam se da ćemo u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Francuskoj uspjeti da ostvarimo ono što nam je nedostajalo u dva prethodna ciklusa, da se plasiramo na veliko takmičenje", bila je prva Brnovićeva impresija.

Trener koji u radnom odnosu sa Fudbalskim savezom od samog početka, februara 2007. kada je krenuo kao pomoćnik Zorana Filipovića, samostalno je preuzeo reprezentaciju u septembru 2011. nakon smjene Zlatka Kranjčara.

On je već vodio reprezentaciju u dva ciklusa – u finišu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2012. godine, kada je Crna Gora poražena od Češke u baražu, kao i cijeli ciklus kvalifikacija za Mundijal u Brazilu 2014, koji je Crna Gora završila na trećem mjestu u grupi.

Brnović, kao prvi selektor seniorske reprezentacije kome je Savićević produžio ugovor, naredne godine će započeti svoj treći ciklus.

"Mislim da imamo dobru ekipu, jer kostur tima ostaje. Pokušaćemo da priključimo reprezentaciji što više novih fudbalera, ali ne samo formalno priključimo, već da formiramo bazu od 25 igrača gdje će u svakom momentu neko moći da priskoči u pomoć. To nam je nedostajalo u finišu prošlih kvalifikacija, kada su nas desetkovale povrede", utisak je Brnovića.

Žrijeb za EP u Francuskoj održaće se u Nici 23. februara naredne godine. Crna Gora će se vjerovatno naći u trećem šeširu i pokušaće da izbori jedno od prva dva mjesta, koja vode direktno na Evropsko prvenstvo, ili treće koji donosi baraž.

"Dosta toga će zavisiti od žrijeba, ali bez obzira na to, mislim da smo izvukli neke pouke iz prethodnih ciklusa i da imamo dobru šansu da iskoristimo novi sistem kvalifikacija i plasiramo se na Evropsko prvenstvo", zaključio je Brnović.

Novi-stari selektor Crne Gore u dosadašnjim zvaničnim mečevima ima bilans od četiri pobjede, četiri remija i šest poraza.

U njegovom mandatu Crna Gora je dva puta savladala San Marino, po jednom Ukrajinu i Moldaviju, remizirala je sa Poljskom i Engleskom (po dva puta), a izgubila od Češke (dva puta), Švajcarske, Ukrajine, Engleske i Moldavije.

Problem su utakmice kod kuće – u Brnovićevoj eri Crna Gora je pod Goricom u kvalifikacijama dobila samo San Marino. Ta statistika moraće da se promijeni, ukoliko naša reprezentacija želi da se približi Evropskom prvenstvu.

Produžili svim selektorimaOsim Brnoviću, Izvršni odbor FSCG produžio je ugovor i selektoru omladinske selekcije Aleksandru Miljenoviću, kadetske Borisu Ljutici, ženske reprezentacije Zoranu Mijoviću i selekcije malog fudbala Svetu Ljesaru.

U saopštenju sa sjednice IO navodi se još da je odbor u cilju podizanja kvaliteta procesa selektiranja igrača za najmlađe nacionalne selekcije, formirao pionirsku (U-15) reprezentaciju.

Na mjesto njenog selektora postavljen je Boris Miličković, dosadašnji asistent selektora kadetske reprezentacije.

IO prihvatio je izvještaje komisija o jesenjom dijelu sezone u takmičenjima FSCG i usvojio kalendar takmičenja za proljećni dio sezone 2013/14.

Usvojen je Pravilnik o radu stalnih komisija IO FSCG i Kodeks ponašanja članova fudbalskih organizacija.

Prihvaćeni su izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Škole za trenere FSCG, izvještaj o radu „GrassRoots” kancelarije FSCG, radu Školskog saveza FSCG i radu administracije FSCG.

IO je odobrio finansijsku pomoć Milici Vulić, igračici ŽFK Ekonomist i ženskih reprezentativnih selekcija Crne Gore, za liječenje.

Bonus video: