Bruka i sramota: Crnogorski navijači prekinuli meč sa Rusijom

Pri rezultatu 0-0 i nakon što je Poleksić odbranio penal, još jedan navijač sa zapadne tribine je odlučio da pokvari sve i gađao ruskog igrača
249 pregleda 0 komentar(a)
Crna Gora Rusija, Foto: Boris Pejović
Crna Gora Rusija, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.03.2015. 22:34h
Utakmica Crna Gora - Rusija u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, 27. marta 2015. godine, označila je i kraj fudbala kao civilizovanog sporta u Crnoj Gori, makar u dogledno vrijeme.

Rulja nije dala...

Njemački sudija Denis Ajetkin konačno je poslao igrače oba tima u svlačionicu i odsvirao kraj utakmice u 67. minutu, nakon sveopšteg vašara koji je puna dva sata vladao na tribinama.

Golman Vukašin Poleksić je samo nekoliko sekundi prije definitivnog prekida odbranio penal kapitenu „zbornaje” Romanu Širokovu i dao krila domaćim fudbalerima da do kraja utakmice pokušaju da savladaju Rusiju, ali rulja sa tribina to nije dala - sitni predmet koji je doletio ka beku Kombarovu bio je kap u čaši sramotnih navijačkih nedjela u glavnom gradu Crne Gore, o kojima je sinoć brujala Evropa...

Zašto nije odmah prekinut meč?

Sve je počelo u 10. sekundi utakmice, kada je golman Rusije Igor Akinfejev prebačen u Urgentni centar Kliničkog centra Crne Gore zbog baklje koja ga je sa sjeverne tribine pogodila pravo u glavu.

Sudija Ajetkin poslao je igrače oba tima u svlačionicu, a na drugoj strani - na južnoj tribini - počele su prve varnice navijača crnogorske reprezentacije sa „pravoslavnom braćom” - Rusima potpomognutim fanovima iz Republike Srpske.

Kako i zašto sudija nije odsvirao kraj utakmice već u 10. sekundi - skandal je sam po sebi!

Nezvanično, stigla je naredba iz Uefe da se utakmica nastavi. Čelnicima evropske kuće fudbala vjerovatno nije bio potreban još jedan „slučaj Srbija - Albanija”. Kako su se grdno prevarili...

Umjesto da se utakmica prekine momentalno, jer su Rusi ostali bez golmana, igrači su nakon 35 minuta pauze istrčali na teren i uz napetu atmosferu odigrali prvo poluvrijeme... S tim što je Kapelo već u 10. sekundi bio prinuđen da napravi izmjenu!

Balkanska posla

A u pauzi, opet su se tukla „braća” - na južnoj tribini poletjele su stolice između crnogorskih i rusko-srpskih navijača. Visoka ograda i tampon zona koju je napravila policija nije bila prepreka...

Kako je oficijelni spiker još tokom prvog poluvremena nekoliko puta upozoravao da će meč biti prekinut u slučaju najmanjeg incidenta - u pauzi je ponovo zasjedao „krizni štab” Uefinih funkcionera.

Meč je i tada, kako saznajemo, bio na granici da bude prekinut. Zašto i kako nije - opet će ostati misterija...

Pola sata je trajalo poluvrijeme, valjda najduže u fudbalu u posljednje vrijeme, kada su igrači opet istrčali na teren i kada je odigran posljednji čin sramne predstave...

Kakva ironija, Crna Gora je tek u nastavku počela da prijeti Rusima, odbranjeni penal Poleksića dodatno je podigao moral, a onda je opet doletjelo nešto sa tribina.

Kraj utakmice, koji je morao da bude odsviran već u 10. sekundi!

Rusi bili bolji

Na terenu, ako je to uopšte više važno, Rusi su bili bolji, posebno u prvom poluvremenu. Kokorin dva puta i Džagoev imali su dobre šanse, a gosti su oštećeni su i za penal. Da Crna Gora nije imala sjajnog Marka Bašu u odbrani, “zbornaja” bi vodila na poluvremenu...

U nastavku, ulaskom Bakića i većim grupisanjem u veznom redu Crna Gora je počela da prijeti Rusima, preko Jovetića, pa Simića, no utakmica se otvorila, veliku šansu opet su imali gosti, Kokorin je bio sebičan...

I onda, sudija Ajetkin vratio je Rusima ono što im nije dao u prvom poluvremenu, čist start Baše nad Kokorinom okarakterisao je kao penal. Poleksić je odbranio Širokovu, ali uzalud...

Šta slijedi?

Kazna Uefe biće rigorozna. Rusija će dobiti meč službenim rezultatom 3:0, Crna Gora će možda ostati bez nekoliko bodova, a gotovo sigurno će narednih nekoliko mečeva igrati pred praznim tribinama.

Najgora kazna - a možda i najbolja, kako ko gleda na stvari - bilo bi izbacivanje iz kvalifikacija za Evropsko prvenstvo...

Jer, Crna Gora je “zaslužila” da ne bude domaćin ozbiljne fudbalske manifestacije makar dvije godine...

Do tuče je došlo nakon koškanja, koje je policija u početku uspjela da kontroliše. Navijači ruske reprezentacije su bili smješteni na južnoj i zapadnoj tribini. Kao što je bilo najavljeno, među njima su bili i navijači iz Republike Srpske iz grupe koja sebe naziva "Pravoslavna armija" čiji je transparent bio istaknut na tribini.

Meč je prvo prekinut praktično nekoliko sekundi nakon početka kada je golman Rusije Igor Akinfejev pogođen bakljom u glavu i prebačen u Klinički centar Crne Gore.

Tok meča

67. min - Novi incident, Kombarov je signalizirao da je pogođen i sudija Ajtekin prekida meč. Došlo je i do koškanja između igrača na terenu.

66. min - Poleksić brani penal Širokovu!

65. min - Šok pod Goricom! Potpuno čist start Baše je sudija okarakterisao kao penal. Vučinić zbog protesta dobija karton.

61. min - Nevjerovatna sebičnost Kokorina. Imao je dva igrača potpuno sama, ali je odlučio da šutira i Poleksić je to odbranio. Prije toga je sjajno pretrčao Zverotića.

60. min - Razigrao se Jovetić. Dobro je povukao loptu i šutirao, lopta je skrenuta i otišla malo preko gola. Nakon toga dobar centaršut, ali se Simić odlučio da vrati loptu u sredinu šesnaesterca glavom gdje nije bilo nikoga. Mogao je Simić da proba direktno na gol.

55. min - Opasan napad Crne Gore, Marušić je vratio za Jovetića, ali je njegov šut izblokiran.

52. min - Žuti karton za Kašćelana jer je ranije izašao iz živog zida prilikom indirektnog udarca za Rusiju.

49. min - "Na ivici smo prekida" nekoliko puta je upozorio zvanični spiker koji je zamolio da se fer navija i pozvao sve na stadionu da se uzdrže od bilo kakvog incidenta.

47. min - Opasna situacija nakon odličnog poteza Bakića, ali Jovetić nije uspio da prihvati loptu

Počelo je drugo poluvrijeme. Bakić je zamijenio Balića, pa će se Volkov vratiti nazad na poziciju lijevog beka. Povrijeđenog Džagoeva je zamijenio Torbinski.

Nova pauza u poluvremenu

Preko pola sata trajala je pauza nakon prvog poluvremena. Zbog tuče na južnoj tribini između ruskih i crnogorskih navijača opet se raspravljalo da li će se meč nastaviti. Sa razglasa je opet upozoreno da će utakmica biti prekinuta ako se desi i najmanji incident.

Prvo poluvrijeme

Završeno je prvo poluvrijeme utakmice Crna Gora - Rusija. Crna Gora nije uspjela da napravi nijednu izglednu priliku, a u drugom dijelu poluvremena je Rusija preuzela inicijativu i stvorila nekoliko odličnih prilika.

Kokorin je imao dvije dobre prilike, od kojih je jedna bila u rangu stopostotnih, ali srećom Poleksić nije kapitulirao.

45. min - Kokorin glavom nakon kornera, ali brani Poleksić!

43. min - Sjajan potez komandanta odbrane Marka Baše koji je klizećim startom u šesnaestercu uklonio opasnost.

42. min - Crna Gora se oslobodila pritiska, ali i dalje golman Lodigin nijednom nije ugrožen.

36. min - Tražili su Rusi penal nakon duela Simića i Kokorina, ali sudija odmahuje rukom.

35. min - Nova opasna situacija, ali Džagoev nije dobro zakačio loptu u samom srcu šesnaesterca.

34. min - Nakon kornera je pokušao Širokov glavom, ali lopta ide pored gola.

33. min - Stopostotna prilika za Kokorina, ali je Poleksić odlično odbranio.

31. min - Pokušaj Vučinića nakon kornera, ali šut glavom ide daleko pored gola.

30. min - Denisov je dobio žuti karton zbog faula nad Kašćelanom. Druga opomena za ruske igrače.

24. min - Džagoev je pokušao iskosa pravo u Poleksića koji je izbacio loptu u korner. Prepoznatljivo oštar šut asa CSKA.

22. min - Kokorin je pokušao iz velike daljine nakon izgubljene lopte na sredini terena, ali je šut bio slab i neprecizan.

19. min - Pokušao je Širokov nakon kornera, ali lopta ide daleko iznad gola.

15. min - Šatov je dobio žuti karton. Kasnio je sa startom i pokosio Vukčevića.

13. min - Najistaknutiji igrač na terenu je Nikola Vukčević koji je odlično oduzeo nekoliko lopti na sredini terena.

10. min - Poleksić je intervenisao nakon centaršuta, a onda je Vukčević izblokirao pokušaj šuta sa 20 metara.

7. min - Nekoliko dobrih poteza Vučinića, ali se glavnom igra na sredini terena

2. min - Crna Gora i Rusija počinju meč a na semaforu je 35. minut, jer je 34 minuta trajao incident.

Incident na početku

Meč Crne Gore i Rusije se nastavlja, ali ukoliko dođe i do najmanjeg incidenta, utakmica će biti trajno prekinuta.

Meč praktično nije ni počeo, a utakmica je prekinuta kada je golman Rusije Igor Akinfejev pogođen bakljom sa sjeverne tribine.

Akinfejev je prebačen direktno u Klinički centar Crne Gore i u svjesnom je stanju, a zamijeniće ga Lodigin. Akinfejev je zadržan na opservaciji u Kliničkom centru, izgorio mu je dio kose od baklje.

Svi igrači su tada poslati u svlačionicu, a u međuvremenu je došlo i do koškanja između navijača Crne Gore i Rusije na južnoj tribini.

Vođa navijača Crne Gore se izvinio putem razglasa i napomenuo da je huligan identifikovan.

Na Rusiju sa dva beka

Branko Brnović napada Rusiju sa dva lijeva beka - selektor Crne Gore je odlučio da u startnoj postavi za duel sa "zbornajom" budu i Saša Balić i Vladimir Volkov.

Igrač Partizana je ranije igrao na lijevom krilu, ali je posljednjih nekoliko utakmica proveo na poziciji beka. Vjerovatno će ga Brnović poslati malo naprijed...

Stefana Savića na desnom beku mijenja Elsad Zverotić, a iza Stevana Jovetića i Mirka Vučinića će, kao što se i očekivalo, biti defanzivni vezisti Nikola Vukčević i Mladen Kašćelan, kao i novajlija Adam Marušić na desnom krilu.

Za Ruse igra vjerovatno najjači sastav, jer će na teren stadiona pod Goricom istrčati i Oleg Šatov i Igor Denisov, koji su bili pod znakom pitanja.

Crna Gora će, dakle, meč početi u sastavu Vukašin Poleksić - Elsad Zverotić, Marko Simić, Marko Baša, Saša Balić - Mladen Kašćelan, Nikola Vukčević, Adam Marušić, Vladimir Volkov - Stevan Jovetić, Mirko Vučinić.

Selektor Rusa Fabio Kapelo se odlučio za sljedećih 11: Igor Akinfejev - Igor Smoljnjikov, Vasilij Berezuckij, Sergej Ignaševič, Jurij Žirkov - Oleg Šatov, Roman Širokov, Igor Denisov, Dmitrij Kombarov, Alan Dzagoev - Aleksandar Kokorin.

Bonus video: