Bubakar Bari, neočekivani heroj nacije

Bari je nakon ukazane “pomoći” morao da šutne odlučujući penal. I odjednom su zaboravljeni svi njegovi kiksevi, sve greške koje je pravio, jer se lopta “zakoprcala” u mreži.
0 komentar(a)
Bubakar Bari, Foto: Beta/AP
Bubakar Bari, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.02.2015. 10:44h

Obala Slonovače ima igrače svjetske klase, ali nema taktičku disciplinu i golmana neophodnog za vrhunske rezultate.

Ta rečenica je ponavljana toliko puta, da je već postala mantra. Smjenjivali su se selektori, “slonovi” ništa značajno nisu uspjeli da urade, a onda je Jaju Turea i društvo preuzeo Erv Renar.

Francuz im je sa Zambijom oteo titulu u finalu Kupu afričkih nacija 2012. godine, da bi im sve u nedjelju veče vratio peharom u Ekvatorijalnoj Gvineji nakon pobjede nad Ganom izvođenjem penala (9:8).

Dvije “četvorke” dovele do promjene golmana

Renar je u julu prošle godine sjeo na klupu i na početku mandata vjerovao Bubakaru Bariju, golmanu koji je od 2008. bio prvi izbor između stativa.

Ali, nakon dva poraza u kojima je primio čak osam golova (od Kameruna 4:1 i DR Konga 4:3, i to u Abiđanu), Renar je nesigurnog Barija poslao na klupu.

Mjesto na liniji je preuzeo Silvan Gbouo i pomogao “slonovima” da remijem sa Kamerunom (0:0) u posljednjem kolu ugrabe vizu za Kup afričkih nacija.

Povreda Gbouoa vratila Barija

Član šampiona Obale Slonovače, Seve sporta iz grada San Pedro, od tada je bio prvi izbor i na KAN-u u Ekvitorijalnoj Gvineji bio jedan od zaslužnijih što je njegov tim dogurao do finala, jer je na pet mečeva samo četiri puta vadio loptu iz mreže.

Nažalost, u finišu polufinala sa DR Kongom (bivši Zair) povrijedio je prepone i Renar je morao da ukaže novu šansu Bariju.

I, kako to samo život može da iscenira, od omraženog lika u siromašnoj zemlji na obalama Atlanstkog okeana, golman Lokerena je u jednoj noći postao apsolutni heroj, čovjek koga najednom svi više vole nego braću Ture, Bonija, Žervinja, Orijea, Dijea...

A postao je i kralj drame i skrenuo pažnju filmskim producentima na svoju glumu.

Nakon 10 serija penala, u kojima je Gana imala velika dva gola prednosti nakon prve dvije serije, a onda ih ekspresno izgubila, na bijelu tačku su loptu morali da postave golmani.

Razak Brimah je solidno šutirao, ali se Bari odlično bacio i izbacio loptu van terena. Ustao je, a onda naprasno počeo da se žali na grčeve i bolove, kako ne bi šutirao posljednji penal.

Sudija Bakari Gasama iz Gambije nije nasjeo na glumu, Bari je nakon ukazane “pomoći” morao da šutne. I odjednom su zaboravljeni svi njegovi kiksevi, sve greške koje je pravio, jer se lopta “zakoprcala” u mreži.

Junak porijeklom iz Gvineje

Čovjek porijeklom iz Gvineje, čiji je nadimak Kopa, donio je prvi Kup afričkih nacija nakon 23 godine i napokon generaciji Jaje Turea i drugova opravdao epitet zlatna.

“Bio sam pod stalnim kritikama. Nisam ni visok, ni previše talentovan, ali sam uvijek želio da napredujem. Radio sam za ovaj tim. Moja majka je patila. Hvala njoj, hvala svim zemljacima”.

“Fudbal mi je omogućio da putujem, a na tom putu nema mjesta za sve. Ima ga za one koji rade. Bog me je nagradio”, rekao je Bari, koji je u 3. seriji zaustavio šut Afrijiea Akvaha.

Bonus video: