Budućnost se ispromašivala, pa kapitulirala: Slask slavio 2:0

Iako je, naročito u prvom poluvremenu, Budućnost bila bolji rival, Slask golovima Elznera i Mile iz penala stigao do velike pobjede (2:0)
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.07.2012. 21:09h

Svakog ljeta ista ili slična priča. Budućnost je imala protivnika u rukama, diktirala igru i stvarala šanse, ali ne vrijedi ništa kada je na kraju bilo – surovih, eliminacionih 0:2. Rezultat koji otpisuje Podgoričane i prije revanša u Vroclavu za sedam dana.

Izabranici Radislava Dragićevića su samo u prvom poluvremenu uradili dovoljno na terenu i imali toliko šansi da makar revanš u Poljskoj učine atraktivnijim i neizvjesnijim. Ipak, slika nije bila potpuna, dobru predstavu u prvom poluvremenu neutralisale su dvije velike greše u odbrani. Nepažnja, nezrelost, naivnost - kako god, Slask možda nije vrhunska ekipa, ali jeste dovoljno dobra da sve to rutinski kazni. Elzner glavom, pa kapiten Mila iz penala, dovoljno da Poljaci odnesu i više nego što su se nadali.

Četiri zicera

Budućnost je već u 2. minutu uvidjela da će imati prostora u napadu. Kamberović je centrirao sa desne strane, prebacio loptu na drugo krilo, gdje je dočekao Kurbegović i iz matne pozicije pogodio spoljni dio mreže. Već u uvertiri moglo je da bude 1:0, a epilog je bio promašena šansa za kojom je Budućnost žalila do kraja meča.

Ipak, nije bila jedina, iako jeste najbolja. Svi opasni napadi Podgoričana u uvodu meča išli su sa lijeve strane, preko novajlije Selma Kurbegovića, koji je u uvodu meča probijao i centrirao kao Dejvid Bekam, ali se nakom pola sata ugasio, kao i cijela ekipa.

Nakon njegovog centaršuta u 18. minutu loptu je na trepavici imao Golubović, ali nije uspio da je gurne u mrežu.

Prije toga veliku šansu imao je i Adrović, koji je sa 15 metara šutirao tik pored stative, a dobru poziciju imao je i Peković, koji je izblokiran, iako je u jednom momentu bio sam na ivici šesnaesterca.

Poljaci su sačekali da se Budućnost ispromašuje, a onda sve to brutalno kaznili. Juče neuhvatljivi Sobota je centrirao iz prve, cijela odbrana podgoričkog tima ostala je u raskoraku, a Slovenac Rok Elzner, sin legendarnog štopera Zvezde Marka Elznera, izbjegao ofsajd i glavom provukao loptu ispod Agovića.

Bila je to surova kazna, ali ne i prva ili jedina, Budućnost je na sličan način „imala“ i Brondbi prije dvije sezone pod Goricom, kada je nakon serije promašaja takođe primila dva gola. Slično se u Podgorici (prije tri godine) proveo još jedan poljski tim, Polonija, koja je bez šansi dala dva gola, dobila 0:2.

Dragićevićev tim je i nakon kapitulacije nastavio da dominira, ostvarivši razliku u posjedu (čak 60 odsto do poluvremena), ali gola nije bilo, čuli su se samo uzdasi.

U 34. minutu promašen je još jedan zicer, četvrti u prvom poluvremenu, ispostavilo se i posljednji - Kamberović je centrirao a Adrović glavom prebacio prečku!

Penal ubio nadu

Podgoričani su prvi dio završili sa minusom, nadali su se da u nastavku mogu makar do izjednačenja. I možda to nije bio nerealan poduhvat da nije bila penala koji je francuski sudija Klemen Turpin malo je reći neobjašnjivo svirao. TV snimak ne pokazuje ni da je bila ruka Đikanovića, ni da je bio faul - tek, kapiten Slaska Mila je, nakon kiše baklji i petardi i tvrdih predmeta šesnaestercu, iz drugog pokušaja pretvorio penal u 0:2.

Pred fudbalerima Budućnosti tada se ukazala planina koju ni igrački i psihološki mnogo jače ekipe ne bi mogle da preskoče. Motiv i koncentracija više nisu bili isti u prvom poluvremenu, pokušali su Radonjić glavom, pa Kurbegović iz daljine, ali je Slask rutinski sačuvao 0:2.

I na kraju, direktan crveni karton za Flavija (laktom zakačio protivnika dok je imao loptu), kao potvrda da ovo nije bila noć Budućnosti.

Tok meča:

90. min - Kraj utakmice.

79. min - Crveni karton za Flavija, Budućnost do kraja meča sa 10 igrača.

58. min - Navijači Slaska lome stolice na tribinama i gađaju policajce.

48. min - Penal za Slask. Mila je ponovljeni penal iskoristio i to je 2-0 za poljsku ekipu.

Kraj prvog poluvremena. Slask vodi protiv Budućnosti 1-0, golom Elsnera u 19. minutu.

37. min - I statistika potvrđuje inicijativu Budućnosti. 59% posjeda lopta u odnosu na 41% Slaska.

34. min - Još jedna odlična prilika za Budućnost ali Adrović šalje loptu glavom pored gola.

19. min - Slask vodi 1-0. Prva prilika i gol Roka Elsnera koji je ostao potpuno sam i glavom savladao Agovića.

11. min - Budućnost dominira, ali Adrović nije uspio da pogodi mrežu sa nekih 10-ak metara.

2. min - Odmah velika prilika za Budućnost, Kurbegović je šutirao pored gola sa nekoliko metara.

1. min - Počeo je meč

Budućnost igra u sastavu: Agović, Kamberović, Đikanović, Peković, Radunović, Kalezić, N. Vukčević, Golubović, Kurbegović, Bošković, Adrović.

Za Slasku nastupaju: Kelemen, Soča, Kovalčik, Pavelec, Mraz, Kazmierčak, Četnarski, Sobota, Mila, Gikievič.

Vatrena uvertira

Poljski navijači potukli su se sa policijom ispod južne tribine podgoričkog stadiona, najavivši obračun Slaska i Budućnosti (20.45) u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona.

U masovnoj tuči koja je uslijedila nakon što su se simpatizeri Slaska zaletjeli na kordon policije, bilo je nekoliko razbijenih glava.

Pola sata prije meča oko stadiona su odjekivali topovski udari, a ni navijači Budućnosti nisu bili pasivni, već su i oni pokušali da dođu do Poljaka. Po običaju, letjele su i kamenice...

Pod Goricom je oko pet hiljada navijača, a pjesma odjekuje i sa sjeverne (plave) i sa južne tribine (zelene) stadiona. "Varvari" su razvili i veliku zastavu sa likom Hogara.

Galerija

Bonus video: