Budućnost želi rani evropski trans u Estoniji

Izabranici Branka Brnovića favoriti su protiv Trans Narve u Rakvereu (17.30), u prvom meču 1. kola kvalifikacija za Ligu Evrope
1453 pregleda 0 komentar(a)
Da pokušaju da završe posao u prvom meču: Fudbaleri Budućnosti, Foto: Savo Prelević
Da pokušaju da završe posao u prvom meču: Fudbaleri Budućnosti, Foto: Savo Prelević

Jedina crnogorska ekipa koja ovog ljeta kao favorit ulazi u prvi evropski dvomeč, danas stupa na scenu - fudbaleri Budućnosti na sjeveru Evrope, protiv estonske Trans Narve (18.30 po lokalnom, sat kasnije po našem vremenu) žele da dobrim rezultatom pomjere u drugi plan sve probleme u klubu koji su kulminirali ovog ljeta.

I da naprave prvi korak ka dvomeču sa ukrajinskom Zarjom, nedavnim učesnikom grupne faze Lige Evrope, što bi evropsko ljeto pomjerilo barem do prvog dana avgusta, a to se u posljednjih pet godina dogodilo samo jednom (2017, Genk).

Trener Branko Brnović je, naravno, oprezan u procjenama. Iako je njegov stručni štab gledao utakmice Trans Narve, ne krije da će protivnika dodatno upoznati - kroz igru, kada meč počne.

"Dobro je što prvu utakmicu igramo na strani, jer bismo u Podgorici morali da napadnemo od početka. Ovako ćemo malo da sačekamo - pokušaćemo u prvih 10-15 minuta da ih opipamo, da vidimo šta je to što oni imaju, pa da krenemo da igramo našu igru, napadački, s presingom", kaže Brnović.

Trans Narva, petoplasirana ekipa estonskog prvenstva (“čvrsto” petoplasirana, jer za četvrtim kasni čak 19 bodova, nakon 19 kola), nije još od maja ostvarila pobjedu u domaćem prvenstvu, ali je, za razliku od Budućnosti - u takmičarskom ritmu.

Sve prednosti Estonaca se, međutim, tu završavaju, jer bez obzira na niz očajnih rezultata crnogorskih klubova na evropskoj sceni posljednjih godina, bilo bi veliko iznenađenje da Budućnost ne prođe u drugo kolo kvalifikacija za LE.

Brnović, ipak, spušta loptu:

"Ne sviđa mi se što se već razmišlja o drugom kolu, o Ukrajincima - ne, mi smo skoncentrisani samo na Trans Narvu".

Atmosfera u timu je, po Brnoviću, još jedan veliki adut njegovog tima.

"Bio sam kao igrač član Espanjola, Partizana, bio sam selektor reprezentacije, ali ovakvu momaka još nisam imao priliku da vidim. Prezadovoljan sam odnosom ekipe prema obavezama, radom igrača na treninzima, ponašanjem, spremnošču. Imali smo sjajne pripreme, jednostavno - uživamo", kaže Brnović.

S obzirom na takvu atmosferu, “plavima” vjerovatno i nije teško pao neuobičajeno težak put do mjesta Rakvere, udaljenom 100 kilometara od Talina, koji je bio kombinacija dva autobuska prevoza i dva leta (Dubrovnik - Varšava, Dubrovnik - Talin).

A kako će podgoričkim fudbalerima pasti jednako naporan povratak, umnogome će zavisiti od rezultata na Baltiku.

"Radili smo ozbiljno, tako da s optimizmom ulazimo u prvo kolo evropskog takmičenja. Mislim da smo spremni da odgovorimo zadatku. Ne želim da potcijenim nikoga, ni Estonce - ali, ja gledam svoju ekipu, vjerujem u fudbalere i mislim da je došlo vrijeme da ovi momci i u Evropi pokažu da vrijede. Ovo je prava utakmica za njih. To sam rekao i na kraju prošle sezone - Budućnost mora da razmišlja o evropskim utakmicama, ne interesuje nas sad ni prvenstvo, ni Kup, samo Evropa", dodaje Brnović.

Podgoričani su oslabljeni, bez najboljeg strijelca u drugom dijelu prošle sezone Aleksandra Vujačića, kao i pojačanja, Petra Grbića. Obojica su povrijeđeni...

"Vujačić putuje sa nama, a imali smo hendikep da se povrijedio Grbić. Ne bi trebalo da je ništa teže, no bez obzira - imamo zamjene. Ne volim da kukam. Ja i bez Vujačića i Grbića imam slatkih muka, posebno prema naprijed".

  • Kakva je Trans Narva? Koji su im kvaliteti?

"Gledali smo ih, bilo bi neozbiljno da nismo. Imaju četiri igrača koji su baš kvalitetni - špic Amerikanac i tri vezna igrača koji znaju da igraju. Gledali smo i neke sitne stvari, gdje su loši, gdje su dobri, to može da bude presudno, ali ponavljam - bitno je da mi kao ekipa izađemo kako treba", kaže Brnović, ističući da se ne bi unaprijed zadovoljio sa remijem:

"S kim god da igramo - nisam zadovoljan remijem. Fudbal je čudna igra, nikad ne znate šta može da vas snađe, ali mislim da je ova ekipa sposobna da svakom da gol ili dva".

Duel na omalenom stadionu “Kakvere”, kapaciteta 1.785 mjesta, sudiće bjeloruski sudija Sergej Cinkevič.

Bonus video: