Budućnosti zaslužen trofej, uz gorak ukus makljaže na tribinama

Sudija Nikola Dabanović svirao nepostojeći penal za Budućnost, a onda preinačio odluku nakon opšte tuče na Zapadnoj tribini
130 pregleda 87 komentar(a)
Ažurirano: 22.05.2013. 21:07h

Trofej za Budućnost, nakon zaslužene pobjede nad Čelikom (1:0). Podgoričani su u siromašnom finalu ostavili bolji otisak od Nikšićana, koji nisu stvorili pravu šansu. Trijumf čete Radislava Dragićevića na kraju je stigao na pravedan način, iz igre, a ne iz nepostojećeg penala koji je sudija Nikola Dabanović prvo dosudio za Podgoričane, a kasnije preinačio odluku.

Meč je riješio Mitar Peković, defanzivac, golom u prvom minutu sudijske nadoknade nakon akcije Mugoša i Marka Vukčevića.

Ovo je za Budućnost prvi pehar u Kupu nakon dva poraza u finalima (od Mogrena 2008. i Rudara 2010), dok je Čelik propustio priliku da osvoji drugi uzastopni trofej u najmasovnijem takmičenju.

Na predstavu pod Goricom bačena je velika mrlja zbog desetominutne makljaže na zapadnoj tribini, koja je nastala u 74. minutu nakon dosuđenog penala za Budućnost, koji kasnije nije ni izveden.

90+1: GOOOOOOOOOOOOOOOLLLLLL! Budućnost vodi, ali na pravedan način - Marko Vukčeević ubacio je sa desne strane, lopta je došla do Pekovića, najiskusnijeg, koji je sa desetak metara gurnuo loptu u mrežu.

90. min: Deset minuta nadoknade zbog prekida!

87. min: Igra je nastavljena nakon mučnih scena, u slabijem ritmu nego prije prekida. Upilog skandala je isključenje za trenera Čelika Slavoljuba Bubanju, koji je, kakva ironija, razdvajao svoje fudbalere da ne linčuju sudiju Dabanovića-

82. min: Tragikomične scene na podgoričkom stadionu. Nakon petominutnog meteža na tribinama zbog nepostojećeg penala za Budućnost, sudija Dabanović je preinačio odluku! Nema penala, utakmica je nastavljena, rezultat je i dalje 0:0, ali je finale začinjeno velikom makljažom na tribinama.

78. min: Drama pod Goricom. Sudija Dabanović svirao je novi penal za Budućnost, utisak je nepostojeći, što je rasplamsalo strasti na tribinama. Došlo je do velike makljaže na zapadnoj tribini, sukobili su se domaći navijači i pristalice Čelika, ljudi koji su bili u društvu gazde "metalurga" Ranka Radulovića. Na stadionu je opšti metež, stolice lete na sve strane, pitanje je da li će utakmica uopšte biti nastavljena!

70. min: Kada već nisu mogli do prave šanse sa brojčani izjednačenim snagama, fudbaleri Čelika zaprijetili su sa igračem manje. Bulajić je sve dobro uradio osim završnog udarca, pa je Agović lako odbranio.

67. min: Čelik ostaje sa igračem manje. Drugi žuti karton dobio je Dubljević, nakon faula nad Flavijom.

65. min: "Mugi odlazi", skandiraju navijači Budućnosti pet minuta nakon što su transparentima poručili fudbalerima da se po borbenosti ugledaju na rukometašice.

58. min: Kakva šansa za Budućnost! Radonjić je majstoriski nakon prekida, uhvatio na spavanju odbranu Čelika i lansirao Mugošu, koji je bio sam na Banovića, uspio je i da ga predribla, ali je iskosa sa desne strane prebacio loptu preko gola. Utisak je da je napadač Budućnosti prerano šutirao...

Počelo je drugo poluvrijeme...

Loš fudbal u prvom poluvremenu finala Kupa, i Budućnost i Čelik bez prave akcije, opipljive šanse iz igre... Na kraju je sve stalo u 13. minutu, kada je Budućnost imala zlatnu šansu da povede, ali je Zoran Banović pročitao Stefana Mugošu sa penala. Budućnost je bila za nijansu konkretnija u prvom dijelu, ne samo zbog penala, ali je Banović uhvatio loptu još samo jednom, nakon pokušaja Radonjića u nadoknadi.

Težak teren otežava igru, ali ostaje da se vidi da li će neka ekipa u nastavak meča ući sa malo više rizika.

Kraj prvog poluvremena

45+1. min: Budućnost je mogla do gola u nadoknadi prvog dijela, Radonjić je pucao glavom nakon centaršuta Marka Vukčevića, ali je Banović bio budan.

45. min: Dva minuta nadoknade u prvom dijelu.

40. min: Dva tima su sa po jednim pokušajem makar nagovijestili opasnost... Dubljević iz Čelika gađao je glavom preko gola nakon prekida Zorića, a Flavio na drugoj strani uzvratio šutem sa ivice šesnaesterca pored gola.

30. min: Nakon vatrenog početka, utakmica je ušla u mirniju fazu, kao da ni jedni ni drugi ne žele da rizikuju. U centru pažnje su navijači Budućnosti, koji prozivaju upravu kluba, Savez, Javni servis, policiju...

22. min: Čelik je sa dva opasna napada po lijevoj strani pozao zube, a onda su navijači Budućnosti bakljadom nakratko prekinuli meč.

13. min: Golman Čelika Zoran Banović odbranio je penal napadaču Budućnosti Stefanu Mugoši! Kakvu je šansu imala Budućnost da povede... Prethodno je Dubljević rukom izblokirao šut Flavija, a sudija Dabanović opravdano pokazao na bijelu tačku. No, Čelik je "preživio", i u nastavak meča ulazi psihološki jači, iako Budućnost bolje igra na startu.

9. min: Prva velika šansa za Budućnost. Lopta je proklizala odbrani Čelika, Marko Vukčević je dodao do Flavija, koji je bio sam ispred Banovića, ali je sa 12 metara pucao preko gola.

Utakmica je počela...

Stadion pod Goricom zaliva jaka kiša, pa se posljednja predstava najmasovnijeg takmičenja, ujedno i najljepša utakmica na domaćoj klupskoj sceni, igrati u otežanim uslovima.

Deset minuta prije početka meča na stadionu su bili prisutuni samo navijači Budućnosti, koji su horski skandirali "uprava napolje".

Navijači Čelika, popularna "fap mašina", zauzeli su mjesta na južnoj tribini taman kada je sudija Nikola Dabanović dao znak za početak meča.

Sastavi timova:

Budućnost: Agović, Raspopović, Kopitović, Peković, Tomković, Kamberović, Flavio, N.Vukčević, M.Vukčević, Mugoša, Radonjić.

Čelik: Banović, Dubljević, Radović, Đikanović, Videkanić, Kolev, Bulajić, Zorić, Jovović, Ivanović, Račić.

Galerija

Bonus video: