Čeferin ne želi proširenje Mundijala na 48 reprezentacija

2 komentar(a)
Aleksandar Čeferin, Foto: Reuters
Aleksandar Čeferin, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.12.2016. 20:56h

Predsjednik Fife Đani Infantino je u predizbornoj kampanji kao jednu od glavnih tačaka svog programa isticao povećenje broja učesnika Mundijala sa 32 na 40.

U Singapuru, gdje se ovih dana održavao Kongres svjetske kuće fudbala, otišao je korak dalje, zalažući se da od 2026. godine Svjetska prvenstva broje 48 reprezentacija.

Njegov glas stigao je i do Niona, sjedišta Uefe, i nije naišao na oduševljenje.

"Čitao sam prethodnih dana razne ideje o proširenju Mundijala i veoma je teško odrediti koja je od njih tačna i da li je neka uopšte", rekao je predsjednik Uefe Aleksandar Čeferin poslije sastanka Izvršnog odbora.

Infantinov predlog je da u prvom, plej-of kolu šampionata igraju 32 reprezentacije. Nakon samo jednog meča, 16 pobjednika bi se pridružilo preostalom broju selekcija koje su nosioci, i tada bi počela grupna faza.

Odluka o proširenju biće donijeta na sastanku Vijeća Fife 9. i 10. januara naredne godine.

"Kada nam Fifa bude predložila nešto ozbiljno, a ne da tumačimo samo novinske članke i intervjue, onda ćemo moći da kažemo koliko želimo učesnika iz Evrope na Svjetskom prvenstvu", rekao je Čeferin koji je ponovio da se na zalaže za povećanje učesnika Mundijala.

Bonus video: