Čeh: Kakva noć...

"U produžecima samo razmišljate kako stižu penali. Bajern ih je šutirao ukupno šest, pri svakom udarcu sam pogodio stranu i srećan sam što se sve završilo na ovaj način..."
10 komentar(a)
Ažurirano: 19.05.2012. 23:11h

Bezbroj eliminacija u polufinalu, tragična noć i suze u Moskvi prije četiri godine, stotine miliona eura koje je uložio Roman Abramovič da bi došao do vrha...

Sve je naplaćeno sinoć u finalu u Minhenu - Čelzi je savladao Bajern nakon penala (4:3) i prvi put u istoriji podigao pehar pobjednika Lige šampiona.

Ostaće upamćeno da su "plavci" postali vladatri Starog kontinenta sa menadžerom koji je privremeno rješenje, sa veteranima u timu i protiv sastava koji je definitivno najveći luzer u sezoni, jer je u samo 20 dana izgubio sve trofeje koje je napadao...

A kada je Didije Drogba postigao pobjedonosni gol iz penala, cijeli svijet je morao da skine kapu Čelziju - od totalnog autsajdera, počev od revanša sa Napolijem, do duela sa Barselonom, postao je tim o kojem će se pričati, ekipa koja je od svih šampiona Evrope vjerovatno najmanje napadala, ali koja je ispunila cilj...

I kome je sada bitno što je Čelzi i sinoć, kao i u dva duela sa Barsom, svega nekoliko puta prešao centar i zaprijetio Bavarcima.

Nebo je jednostavno htjelo da se Lampardu, Drogbi, Čehu, pa i Teriju, vrati sve ono što su izgubili 2008. u Moskvi kada su Mančester junajtedu morali da predaju krunu...

Konačan udarac veterana

Arjen Roben je i u ovom finalu dokazao da „nema glavu” za velike utakmice, pa je on poslije utakmice i označen presudnim za sam tok - promašio je penal u prvom produžetku (odbranio mu je Čeh) i tada se moglo naslutiti da pehar polako klizi iz ruku ekipi iz Minhena.

S druge strane, Bajernu su presudili Čelzijevi senatori - Čeh i Drogba (dao gol za 1:1 prije presudnog penala), Lampard je bio siguran u trećoj seriji u ruletu, pa je suspendovani Teri dobio šansu da podigne pehar, iako je finale morao da gleda sa tribina.

"Gospodine Romane, valjda vam je sve jasno... Roberto di Mateo je naša legenda", bio je komentar na BBC forumu od strane navijača koji želi i dalje Italijana na klupi.

Navijači su, dakle, rekli svoje.

"Uradio je nešto što nije ni Žoze Murinjo - osvojio je Ligu šampiona".

Niko, međutim, ne zna šta se ruskom tajkunu mota po glavi, možda će Di Mateo već od danas da bude bivši menadžer Čelzija, ali sada makar u svojoj biografiji ima i trofej Lige šampiona.

"Osvojio sam ga!", vrisnuo je od sreće Di Mateo u trenutku kada mu je prišao Abramovič.

Pobjeda discipline i vjere

Engleski mediji sada likuju, jer je Čelzi na identičan (italijanski) način pobijedio još jednog velikana.

Bajern je dominirao, stvorio veliki broj šansi, a Čelziju je samo jedan korner (Bavarci izveli 20) bio dovoljan da izjednači i spase utakmicu - Mata je pronašao Drogbu koji je zakucao loptu iza leđa Nojera samo tri minuta pošto je Miler donio prednost Bajernu.

"Kakva pobjeda, kakva titula... Ovo je trijumf discpline i vjere, ne novca koji je uložen. Jer, ovakvu strast i borbu ne može da kupi niko", napisao je "Skaj sports".

Lampard je veličao Drogbu...

"Didije nas je izvukao sa dna, on je naš heroj. Bez njega ne bismo bili tu, postizao je golove u svim velikim utakmicama", rekao je Lampard.

Drogba: Sve je igra sudbine...

Drogba je prije meča istakao da osjeća „da je čovjek za finala”. I imao je dobar osjećaj...

"Sve je ovo igra sudbine... Preživjeli smo penal, sve ste vidjeli, a sada slavimo titulu. Ovo je trofej i svih dosadašnjih igrača i menadžera Čelzija. Život je fantastičan, sve se vraća, a nama je Moskva morala da se vrati", kazao je Drogba.

Čelziju je kapu skinuo i vezista Arsenala Džek Vilšir preko Tvitera.

"Svaki Englez treba da je ponosan na Čelzi, bez obzira da li je navijač Arsenala, Totenhema... Kakva je to bila sezona, svaka im čast", napisao je Vilšir.

Čeh: Kakva noć

Petr Čeh je bio jedan od junaka, zaustavio je tri penala (dotakao je loptu i kada je šutirao Bastijan Švajnštajger).

"U produžecima samo razmišljate kako stižu penali. bajern ih je šutirao ukupno šest, pri svakom udarcu sam pogodio stranu i srećan sam što se sve završilo na ovaj način. Bila je ovo sjajna noć za sve nas", rekao je Čeh.

Nije želio da priča o budućnosti Roberta di Matea.

"Šta god da se dogodi s njim, ostaće upamćeno da je napravio sjajan posao - osvojio je dva trofeja. Uradio je sve što je do njega da sačuva posao, ali sada je sve na čelnicima", kazao je češki div među stativama.

Bavarci su bili u šoku, a Tomas Miler je gledao "kako pehar podiže slabiji tim".

"Tako je to u fudbalu, često bolji ne osvoji trofej. Treba nastaviti dalje", istakao je Miler.

Di Mateo: Morate da imate i sreće

Roberto di Mateo nije želio da mu pitanja novinara pokvare slavlje. Mediji su, naime, pomalo kritikovali način na koji je Čelzi postao prvak, ali Italijan se nije dao.

"Za osvajanje Lige šampiona vam je zaista potrebno i malo sreće. A mislim da smo je mi zaslužili poslije svega što smo prošli. Bajern je možda bio bolji, ali broji se šampion, a to smo mi", rekao je Di Mateo.

O ugovoru nije pričao.

"Sada slavimo, to je najvažnije. Šta će biti sjutra? Vidjećemo, sada je u prvom planu to što smo prvi put u istoriji osvojili Ligu šampiona".

Galerija

Bonus video: