Čeka se nova Piksijeva magija: Mečevi sa APOEL-om su nagrada za nas

Damir Kojašević spreman za Kiprane: Ne zanosimo se, znamo da nam niko i ne daje neke šanse protiv APOEL-a, ali najvažnije je da mi vjerujemo u ovo što radimo - kaže popularni Piksi
2696 pregleda 0 komentar(a)
Damir Kojašević, Foto: Savo PRELEVIC
Damir Kojašević, Foto: Savo PRELEVIC
Ažurirano: 22.07.2019. 13:51h

Kada je početkom ljeta stigao u Sutjesku, zaDamira Kojaševića se znalo da ima kvalitet koji u svakom momentu može da napravi razliku u korist crnogorskog šampiona.

Samo najveći optimisti su, međutim, mogli da predvide da će omaleni krilni napadač to uraditi već u prvom zvaničnom meču u sezoni, i to na evropskoj sceni.

Pamtiće se evrogol Kojaševića u Bratislavi u prvom meču protiv Slovana za 1:1 u 95. minutu koji je Sutjesku uvjerio da ima snage za čudo, koje je sedam dana kasnije i režirala u stresnom finišu na prepunom stadionu kraj Bistrice...

- Početak mog boravka u Sutjesci je poput bajke, teško da sam mogao i da poželim da bude bolje. Taj gol u Bratislavi, pa sve što se dešavalo protiv Slovana u Nikšiću..., svi ćemo to dugo pamtiti. Nadali smo se da možemo da odigramo dva dobra meča protiv Slovana. U prvom smo i imali sreće, a u revanšu smo parirali favoritu, na kraju smo nagrađeni - rekao je Kojašević za „Vijesti”.

U Nikšiću se proslavio veliki plasman u drugu rundu kvalifikacija za Ligu šampiona, ali predaha nema - već sjutra je rival APOEL sa Kipra (20.15 časova).

- Ne zanosimo se, znamo da nam niko i ne daje neke šanse protiv APOEL-a, ali najvažnije je da mi vjerujemo u ovo što radimo. Nismo u euforiji, iako je ona u gradu prisutna, što je i razumljivo. Ali, u fudbalu uvijek morate da se dokazujete. Protiv Slovana smo pokazali svima da možemo, na redu su dueli sa još jednim veoma moćnim protivnikom. Zaslužili smo to, APOEL je nagrada za nas - kaže Kojašević i dodaje:

- Biće teško, preteško. Nema šanse da nas Kiprani potcijene, znaju šta se desilo Slovanu. Jedva čekamo da meč počne, imaćemo šta i da ponudimo - ističe 32-godišnji Kojašević.

Koji rezultat bi bio dobar za Sutjesku pred revanš na Kipru? Kojašević ima samo jednu želju.

- Naravno, bilo bi dobro da pobijedimo. Ali, najvažnije je da ne primimo gol, pa i neka bude 0:0. Vjerujem da bi nam taj rezultat uvećao šanse pred revanš, da bismo pronašli pravu taktiku kojom bismo parirali favoritu. Ipak, sada samo mislimo na prvu utakmicu - rekao je Kojašević.

Šta god da se dogodi u dvomeču sa APOEL-om, Sutjeska će evropske utakmice igrati makar do sredine avgusta. Crnogorsko prvenstvo startuje 3. avgusta, pa će aktuelni šampion prvih nekoliko kola u CFL igrati uporedo sa kvalifikacijama za Ligu šampiona ili Ligu Evrope.

- Imamo dobar tim, praktično dvije postave, igrače koji u svakom momentu mogu da odgovore zadatku. Mislim i da je to najveća snaga Sutjeske. Crnogorski klubovi baš i nisu navikli da uporedo igraju Evropu i prvenstvo, ali mi smo spremni i na taj izazov. Stručni štab je sve isplanirao kako treba, iako je možda i realno da u nešto sporijem ritmu počnemo šampionat - navodi bivši fudbaler Dečića, Budućnosti, Zete, Astane, Jagielonije, Vardara, Vojvodine, Radničkog iz Niša...

Razlika u kvalitetu nije ogromna, samo treba vjerovati

Crnogorski klubovi su godinama unazad imali velike probleme da prođu prvo kolo kvalifikacija za evropska takmičenja. OFK Titograd je, između ostalih, prošle godine eliminisan od B36 sa Farskih Ostrva...

Sutjeska u Ligi šampiona i Budućnost u Ligi Evrope su ove godine popravili utisak, a Damir Kojašević napominje da evropska takmičenja nisu bauk.

- Igrao sam u velikom broju klubova, bio dio evropskih takmičenja. Razlika između naših klubova i drugih nije ogromna, iako se nekada čini da jeste. Ali, svaki klub evropske mečeve mora da dočeka spreman, kao što je sada bio slučaj sa Sutjeskom. I da na te utakmice ne gleda kao na nešto što mora da odradi, nego na šansu da uradi nešto veliko - rekao je Kojašević i dodao:

- Ako ne vjerujete da možete da pobijedite na međunarodnoj sceni - onda i nemate šansi. Ako postoji vjera u ono što radite, kao što je sada bio slučaj sa Sutjeskom protiv Slovana, onda ne postoje barijere. Naravno, bitne su i finansije i organizacija, naši klubovi su tu u hendikepu u odnosu na većinu, ali to i ne mora da bude presudno - zaključio je Kojašević.

Bonus video: