Čeka se reakcija ranjenih "sokola"

Crnogorska fudbalska reprezentacija večeras (20.45) gostuje Češkoj u 4. kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo i traži prvu pobjedu
3341 pregleda 1 komentar(a)
Trening reprezentacije Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Trening reprezentacije Crne Gore, Foto: Savo Prelević

Nakon skoro osam godina, još od 11. novembra 2011. i prve utakmice baraža za Evropsko prvenstvo, crnogorska fudbalska reprezentacija se vraća na češko tlo u okolnostima koje nije mogao da predvidi niko - uzdrmana zbog nefudbalskih dešavanja pred utakmicu s Kosovom u Podgorici, ali i spremna da pokaže da ima kapacitet da iz svega izađe jača.

Večerašnji meč u Olomucu je zato posebno specifičan, Crna Gora u Češkoj teško da bi bila favorit i da igra u najjačem sastavu, a ne ovako oslabljena i emotivno ranjena nakon najvećeg potresa u istoriji crnogorske reprezentacije.

Nema više Ljubiše Tumbakovića na čelu, nema ni Mirka Ivanića i Filipa Stojkovića u timu, i to je zatvoreno poglavlje. A da li je Crna Gora spremna da otvori novo, pobjedničko dok u hodu mora da rješava probleme koji baš nisu usko vezani za teren? To će se znati večeras na stadionu “Andruv”.

Miodrag Džudović, koji je neočekivanim odlaskom Tumbakovića postao vršilac dužnosti selektora, vjeruje da Crna Gora ima šta da ponudi u Češkoj.

- Nadam se da ćemo se konsolidovati. Vjerujem da ćemo odigrati dobru utakmicu i da ćemo ostvariti dobar rezultat - rekao je Džudović na pres konferenciji u Olomucu i dodao:

- Pet godina sam dio stručnog štaba, navikao sam na rad u reprezentaciji i znam šta se od nas očekuje - istakao je Džudović. Bivši defanzivac ruskog Spartaka iz Naljčika bio je član crnogorske reprezentacije u baražu za Euro protiv Čeha. Tada je bio na terenu, sada je pored njega u sasvim drugačijoj ulozi.

- Zaboravio sam igračku karijeru onog trenutka kada sam postao trener. To je u ovom poslu jako važno. Sjećam se tog dvomeča protiv Češke i nadam se da ćemo sada mi biti uspješniji - kazao je Džudović.

Češke novinare je zanimalo da li je selektor dobio informacije o njihovim igračima od Vladimira Jovovića, koji nastupa za Jablonec. - Nisam pričao sa njim još uvijek na tu temu, jer je razgovor sa igračima do sada bio obaveza drugih, ne moja direktno. Imaćemo sve informacije, sve je važno u cilju dobre pripreme za meč koji nas očekuje.

Meč sa Kosovom je zbog svih okolnosti nemoguće izbrisati iz sjećanja. Ali, na kraju taj bod možda i bude od koristi.

- Sve što se dogodilo je imalo uticaj na ekipu. Ipak, uspjeli smo da tu utakmicu sa Kosovom na neki način spasimo. Htjeli smo pobjedu, a osvojili bod, što i nije loš ishod nakon svega. Sada ćemo pokušati da u Olomucu uradimo nešto više - istakao je Džudović.

Česi su dobro upućeni u situaciju našem timu, tvrdi defanzivac i kapiten Marek Suhi:

- Ne smijemo da se obaziremo na sve to i da se opustimo. Ekipu vode asistenti, tako da se ništa posebno neće promijeniti. Crna Gora je dobra ekipa, ide u napad sa mnogo igrača, a mi moramo da budemo fokusirani od početka - rekao je Suhi.

Dueli u baražu za Euro 2012. bili su i jedini međusobni Crne Gore i Češke do sada. U Pragu je bilo 2:0 golovima Pilarža i Sivoka, a u Podgorici 0:1 kada je jedini pogodak postigao Jiraček.

Vešović: Znamo koje su karakteristike Čeha

Marko Vešović tvrdi da je atmosfera u reprezentaciji prava. - Atmosfera je odlična s obzirom na to šta se sve izdešavalo prethodnih dana. Mislim da smo sve to zaboravili i okrenuli se novom izazovu. Željni smo da odigramo dobro i da ostvarimo dobar rezultat. Svaki bod je bitan i jedva čekamo da izađemo na teren. Prava smo ekipa, imamo pravi karakter, to ćemo i pokazati - kaže Vešović.

Češka je jak rival.

- Ono što je poznato svima kada su Česi u pitanju je ta fizička snaga i izrazita visina igrača, što prilično usmjerava njihovu igru. Znam nekoliko pojedinaca, napadača Šika i desnog beka Kaderabeka, koji prave razliku i donose kvalitet reprezentaciji. Analizirali smo ih, imaćemo i dodatnu analizu, ali već znamo koje su njihove glavne karakteristike. Pokušaćemo da iskoristimo sve što nam se ukaže da bismo došli do dobrog rezultata - istakao je vezista poljske Legije.

Simić propustio posljednji trening, šansa za Radunovića?

Posljednji trening pred meč sa Češkom propustio je štoper Marko Simić, što znači da će crnogorski tim pretrpjeti nove promjene u formaciji. Simić je igrao protiv Kosova u tandemu sa debitantom Igorom Vujačićem, koji će i večeras biti u sastavu. Pitanje je samo s kim u tandemu - opcije su Boris Kopitović i Žarko Tomašević, čije bi mjesto na poziciji lijevog beka onda mogao da zauzme Risto Radunović.

Milan Mijatović je siguran na golu, Adam Marušić na poziciji desnog beka, a u sastav bi trebalo da se vrati oporavljeni Nikola Vukčević. Vezista Levantea će se priključiti Nebojši Kosoviću i Aleksandru Šćekiću, krilne pozicije su rezervisane za Marka Jankovića i Marka Vešovića, dok će se u napadu naći Stefan Mugoša.

Bonus video: