Četiri velike utakmice - neprocjenjivo iskustvo

Crnogorski šampion ostavio odličan utisak protiv Slovana, dobar u duelima sa APOEL-om
3115 pregleda 0 komentar(a)
Sutjeska je u kvalifikacijama za LŠ eliminisala Slovan, Foto: Savo Prelević
Sutjeska je u kvalifikacijama za LŠ eliminisala Slovan, Foto: Savo Prelević

Dvadesetak dana fudbaleri Sutjeske su živjeli evropsku bajku, gradili karakter i ambicije kroz duele sa Slovanom i APOEL-om u kvalifikacijama za Ligu šampiona, pokazali da mogu da se nose sa mnogo jačim ekipama od sebe, da mogu čak i da ih eliminišu.

Misija u Ligi šampiona je završena prije dvije noći u Nikoziji, ali teško je izvući i jednu jedinu negativnu stvar iz te vrele kiparske večeri u kojoj je crnogorski šampion igrao onoliko koliko mu je rival dozvolio.

Istina, Sutjeska je dva od tri gola (3:0) primila svojom krivicom, greškama koje evropska scena ne trpi, a APOEL se manirom velike ekipe potrudio da prihvati poklone i učini revanš nezanimljivim već nakon 25 minuta kada je i stvorio dva gola prednosti.

Cjelokupan utisak je da Nikšićanima nije teško pala eliminacija od APOEL-a, što je dobar znak za nastavak ljeta. A već u subotu startuje Prva crnogorska liga, Sutjesku čeka gostovanje OFK Titogradu, a onda i novi evropski izazovi - treće kolo kvalifikacija za Liga Evrope i okršaji sa Linfildom ili Toršavnom.

"Moramo na utakmicu u Nikoziji, ali i ukupno na dvomeč sa APOEL-om, da gledamo kao na veliko iskustvo. Bili smo dobri, ali očigledno to nije bilo dovoljno, što su Kiprani iskoristili i zasluženo prošli u narednu rundu. Jedino za čime žalimo je način na koji smo primili golove, ali potrudićemo se da te stvari popravimo. Tačnije, moramo da ih popravimo", rekao je mladi vezista Sutjeske Vladan Bubanja.

Ako je crnogorski predstavnik zaslužio više u prvom susretu kraj Bistrice, kada je poražen 1:0, revanš je bio jednosmjerna ulica - osim u prvih desetak minuta, domaćin se pitao apsolutno sve.

"Taj prvi gol nas je presjekao, a bili smo dobro počeli. Naivno smo primili pogodak i nakon njega se vidjelo koliko je APOEL dobar tim, rutinski je odigrao do kraja. I očekivali smo da će rival biti bolji nego u Nikšiću, sve je bilo drugačije - od terena koji je brži, do vremenskih uslova...", kaže Bubanja.

Iza Sutjeske su četiri evropske utakmice, odigraće još najmanje dvije u avgustu. Možda i četiri...

"Znači nam sve ovo mnogo. Evropske utakmice su prave utakmice, iskustvo u njima je najbitnije i sigurno će nam sve ovo biti od koristi u budućnosti. Sada je bitno da se psihički i fizički pripremimo za naredne izazove, zaboravljamo APOEL. Okrećemo se Titogradu, a onda i narednom protivniku u Evropi. Ko god on bio, imaće naše poštovanje", ističe 20-godišnji fudbaler.

Bonus video: