Cico Kranjčar uveo Dinamo u Ligu šampiona!

Nevjerovatan preokret Dinama u Salcburgu - od 1:0 za domaće do 1:2 u finišu regularnog toka i u produžetku, za veliko slavlje tima Cica Kranjčara
66 pregleda 32 komentar(a)
Kranjčar, Foto: Savo Prelević
Kranjčar, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.08.2016. 20:51h

Da je trener koji zna da radi svoj posao Zlatko Kranjčar je pokazao mnogo puta u karijeri, ponajviše vodeći crnogorsku reprezentaciju 2010. i 2011. godine.

Posljednji u nizu podviga, 59-godišnji "tvorac čuda" napravio je večeras - dva mjeseca nakon što se vratio u voljeni Dinamo, Kranjčar je uveo "modre" u Ligu šampiona!

Uspio je to kao nepovlašćeni u žrijebu uoči plej-of faze, protiv favorizovanog Salcburga. Kranjčar je u Mocartov grad donio ne baš povoljnih 1:1 iz prve utakmice, a u revanšu je bio na rubu eliminacije, pošto su Austrijanci sve do finiša vodili sa 1:0, golom Lazara iz 22. minuta.

Igrao je domaćin bolji fudbal od Dinama, imao je više šansi, ali je Kranjčar i za to pronašao odgovor. Nevjerovatan preokret dogodio se u finišu - Čileanac Antenor Žunior Fernandes izjednačio je na 1:1 u 87. minutu i odveo meč u produžetke, a Austrijanci nisu stigli ni da se oporave od šoka kada su primili drugi gol. Igrao se 95. minut kada je pogodio Alžirac u dresu Dinama, El Arbi Hilal Sudani!

Kranjčar je tako ponovi uspjeh iz sada već davne 1998. godine, kada je donio Dinamu prvu plasman u Ligu šampiona ikada.

"Oba uspjeha su mi jednako draga, spadaju među najveće u mojoj karijeri. Ali, kada bih morao da biram, ovaj mi je nekako draži, ovaj ima prednost. Ekipa je znatno drugačija, a i šećer dolazi na kraju", kazao je Cico i dodao:

"Zaslužili smo ovo, bili smo bolji ako se računa svih 210 minuta. Salcburg je takođe bio dobar, prvih sat vremena revanša držao nas je u šahu, možemo da im zahvalimo što nam nisu dali drugi gol koji bi nas eliminisao. Ali, stalno sam vjerovao da ćemo izjednačiti!"

Kranjčar je napravio podvig uz konstantni osip igrača, i to najboljih - gazda kluba Zdravko Mamić prodao je nedavno Marka Pjacu Juventusu za 24 miliona eura, dok je drugi supertalentovani reprezentativac Hrvatske, Marko Rog, već dogovorio prelazak u Napoli i večeras je vjerovatno odigrao posljednji meč za Dinamo. Pred odlaskom je još jedan biser, Ante Ćorić.

"Modri" će sjutra biti u četvrtom šeširu na žrijebu grupe Lige šampiona.

Bajka Rostova se nastavlja - slijedi Liga šampiona

Bajka je počela je prošle sezone u ruskoj Premijer ligi, a nastaviće se ove u Ligi šampiona - jednu od ljepših fudbalskih priča u Evropi piše Rostov.

Klub koji je u maju mjesecu izgubio titulu od CSKA u posljednjem kolu, sada je dio evropske elite, a do nje je stigalo tako što je deklasirao četvorostrukog prvaka Starog kontinenta - Ajaks.

Nakon 1:1 u Amsterdamu sada je u Rusiji sve išlo onako kako je želio domaćin - Ajaks je igrao fudbal, kružio oko gola, a Rostov nemilosrdno koristio prilike - u revanšu je bilo čak 4:1 za tim Dmitrija Kiričenka.

Azmun je u 34. donio prednost Rostovu, a u nastavku su "kopljanici" razoružani, pogađali su redom Jerokhin, Noboa i Poloz, a debakl Ajaksa samo je donekle ublažio gol Klasena sa bijele tačke.

Temelje velikog uspjeha Rostova još prije tri godine postavio je crnogorski trener Miodrag Božović, koji je sa timom sa Dona osvojio Kup Rusije, što je bio prvi veliki uspjeh kluba u istoriji.

U velikom stilu je do Lige šampiona došla Borusija iz Menhengladbaha - nakon 3:1 u Bernu protibv Jang Bojsa, sada je bilo čak 6:1 na "Borusija parku".

Čudesni tandem Njemaca Torgan Azar-Rafael postigao je dvih šest pogodaka, obojica su upisali po het-trik.

Mančester siti je i u revanšu bio bolji od Steuae (1:0), a novost je da je Pep Gvardiola šansu dao i Džou Hartu na golu, te Jaji Tureu.

Gvardiola je promijenio gotovo cijeli tim, a jedini pogodak dao je Fabiojan Delf.

Kopenhagen je golom Santandera u 87. minutu izbjegao produžetke i eliminisao APOEL na Kipru (1:1).

Žrijeb za grupnu fazu Lige šampiona je na programu sjutra od 18 časova.

Rezultati

Salcburg - Dinamo Zagreb 1:2 produžeci (Lazaro 22. - Fernandes 87, El Sudani 95) - prvi meč 1:1

APOEL - Kopenhagen 1:1 (Soteriju 69 - Santander 87) - prvi meč 0:1

Borusija M. - Jang Bojs 6:1 (Azar 9, 64, 84, Rafael 33, 40, 77 - Rave 79) - 3:1

Rostov - Ajaks 4:1 (Azmun 34, Jerokhin 52, Noboa 60, Poloz 66 - Klasen (penal) 83) - 1:1

Mančester siti - Steaua 1:0 (Delf 56) - 5:0

Utorak: Roma - Porto 0:3 (1:1), Hapoel Ber Ševa - Seltik 2:0 (2:5), Legija - Dandalk 1:1 (2:0), Monako - Viljareal 1:0 (2:1), Plzenj - Ludogorec 2:2 (0:2).

Bonus video: